7 възможни причини, поради които не отслабвате

Заседналият начин на живот е една от основните причини за наддаване на тегло и затлъстяване. Освен това хората с проблеми със съня имат по-бавен метаболизъм и техните хормони на глада са засегнати, така че са склонни да ядат повече.
7 възможни причини, поради които не отслабвате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вярно е, че диетата и упражненията са ключови за отслабването и поддържането му. Но това, което не е толкова вярно, е да се каже, че това е единственото нещо, което трябва да направите, за да постигнете идеалното си тегло. Всъщност, според изследване, може да има и други възможни причини, поради които не отслабвате.

Ако се храните здравословно и спортувате редовно, но все още не отслабвате, някои от следните причини може да са сред виновниците да не получавате резултати. Ето седем възможни причини, поради които може да не успявате да отслабнете.

7 възможни причини, поради които не отслабвате

Преди всичко имайте предвид, че следните констатации не могат и не трябва да заместват медицинска диагноза. За персонализирано лечение на възможния здравословен проблем, който смятате, че имате, най-добре е да се консултирате с медицински специалист.

Не спите достатъчно

Не отслабвате, защото не спите достатъчно.
Липсата на достатъчно или качествен сън е една от причините, поради които може да не отслабвате.

Проучванията разкриват, че хората, които имат проблеми със заспиването или спят по-малко от пет часа, имат по-бавен метаболизъм и техните хормони на глада като лептин и грелин са засегнати.

Лептинът е хормонът, който казва на мозъка кога да спре да яде. Грелинът (произведен в стомаха) стимулира глада. За да намерим решение на проблема, една от възможностите е да си осигурите пълноценен сън поне 8 часа сън дневно.

Не отслабвате, защото консумирате скрита захар

Скритата захар може да присъства дори там, където най-малко мислите за нея. Без да знаете, може да я консумирате в значителни количества. Вие правите това чрез енергийни блокчета, зърнени храни, рехидратиращи напитки, сосове и продукти за мазане.

За да избегнете това, е много важно да прочетете етикета много добре, преди да купите вашите продукти. Можете да избягвате тези, които съдържат рафинирана захар. Може да се консултирате и с диетолог за по-конкретна информация според вашите цели.

Вие броите калории, а не хранителни вещества

Очевидно, когато искаме да отслабнем, консумираните калории трябва да са по-малко. Има обаче много хора, които са обсебени от тази подробност. Така те забравят, че има много важни хранителни вещества, които трябва да бъдат включени в здравословната диета.

В този случай най-важното е да мислите за качеството, а не да разчитате само на калории, включително храни с принос на витамини, минерали и антиоксиданти.

Прекарвате много време седнали

Заседналият начин на живот е една от основните причини за наднорменото тегло и затлъстяването. Много пъти може да си мислите, че нямате време за упражнения, но в действителност просто ви липсва интерес. Препоръката на СЗО е да правите поне 30 минути упражнения дневно, независимо дали става въпрос за ходене, бягане, джогинг или колоездене, наред с други неща.

Не отделяте време за готвене

Приготвяне на рецепта
Започнете да отделяте повече време от седмицата, за да приготвите здравословна вечеря.

Комбинацията от заседнал начин на живот с неправилно хранене е един от най-лошите врагове на доброто тегло. Мнозина, поради липса на време, избират да ядат замразена храна, фаст фууд или всякаква комбинация от вредна храна.

Решението е да започнете да отделяте повече време от седмицата за приготвяне на здравословна вечеря и особено за приготвяне на пълноценна закуска, което е много важен въпрос по много причини.

Не отслабвате, защото имате хормонален проблем

Много пъти може да опитате всичко, за да отслабнете, но напротив, продължавате да качвате килограми. В този случай това, което трябва да направите, е да се консултирате с лекар. Това е така, защото наддаването на тегло може да е резултат от хормонално разстройство, като хипертиреоидизъм, синдром на поликистозни яйчници и инсулинова резистентност.

Като се консултирате с вашия лекар, той или тя ще може да ви каже какво лечение да следвате, за да подобрите това състояние. Освен това, ако се потвърди, че проблемът е хормонален, добра идея е да започнете да включвате здравословни протеини, зеленчуци, водорасли и незаменими мастни киселини в диетата си.

Не консумирате значителни порции есенциални мастни киселини

Омега 3 и 6 мастни киселини се намират във високи концентрации в рибата.

В продължение на много години плановете за хранене и диетите за отслабване станаха врагове на мазнините. Днес има много “нискомаслени” продукти, които обещават по-здравословно хранене. Въпреки това нивата на затлъстяване и наднормено тегло също се увеличават.

Една често срещана грешка, която може да направите, когато се опитвате да отслабнете, е да не включвате здравословни мазнини в диетата си като мастните киселини, открити в лененото масло, рибеното масло, ядките и семената. Тези видове мазнини имат редица предимства за тялото като понижаване на нивата на холестерола и предотвратяване на сърдечни заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.