Опитайте този хляб с овесени ядки, орехи и банани - без лактоза и глутен

Поглезете се с този напълно натурален продукт без консерванти. Препоръчително е да ядете от този домашен хляб максимум 4 до 5 дни след приготвянето му, тъй като след това може и да не е годен за консумация.
Опитайте този хляб с овесени ядки, орехи и банани - без лактоза и глутен

Последна актуализация: 14 юли, 2019

През годините хлябът е стоял в основата на храненето в много различни страни.  През последното десетилетие обаче този продукт понася множество критики заради високото си съдържание на калории и за това, че води до затлъстяване.За щастие, днес има много по-здравословни разновидности на хляба, като например този хляб с овесени ядки, банани и орехи.

Тези полезни варианти показват, че хлябът също може да бъде хранителен и здравословен.

В днешната статия ще ви представим рецептата за този вкусен хляб с овесени ядки, който не съдържа лактоза и глутен, така че е подходящ за всички хора. Освен това ще научите всичко за страхотните му полезни свойства.

Дебатите относно хляба

 

Хляб с овесени ядки внася разнообразие в менюто

По принцип хлябът не вреди на здравето ви. Това зависи от съставките, с които е приготвен и от количеството, което консумирате.

Като цяло, това е храна с високо съдържание на въглехидрати. Въглехидратите са основни градивни елементи на телата ни и освен това са отличен източник на енергия.

Независимо от този факт обаче, ако консумираме твърде много хляб, това може да доведе до качване на много килограми.

В крайна сметка хлябът, приготвен със здравословни и качествени съставки, е перфектно допълнение към закуската ви или към всяко друго хранене.

Също така трябва да внимавате с хляба, който се произвежда във фабриките с брашно с изключително ниско качество. Фабриките го приготвят с мая, което от своя страна може да доведе до подуване на корема след консумацията му. Освен това този хляб съдържа голямо количество добавени вещества, които му придават глетава консистенция. Това води до скъсяване на срока му на годност.

можете да си направите хляб с овесени ядки лесно и бързо

Поради този проблем на индустриалния хляб, много хлебопроизводители са решили да се върнат към старите рецепти за хляб. При тях хлябът се приготвя нощем с търпение и с умелата ръка на пекаря. Освен това вече се използва и брашно с по-високо качество, като брашното от лимец, ръж или елда.

Искате ли да научите повече? Вижте още: Прочистващо смути при подуване на корема и излишни мазнини

Има ли глутен в овеса?

В основата на този хляб са смлените овесени ядки или овес на прах. Този въглехидрат е с изключителна хранителна стойност и с високо съдържание на протеини и фибри.

Също така е много полезен за храносмилането и освен това притъпява чувството на глад, тъй като е много засищащ.

Овесът не съдържа естествено глутен. Въпреки това той често се обработва заедно с пшеницата, което може да го замърси с глутен. В такъв случай става опасен за хората, страдащи от цьолиакия.

Ако имате този проблем, трябва да проверите дали овесът, който си купувате, е действително без глутен. Освен това, когато избирате мая, трябва също да бъдете сигурни, че не съдържа глутен.

Хляб с овесени ядки, орехи и банани

Хляб с овесени ядки, орехи и банани

Този хляб е не само изключително полезен, но и много лесен за приготвяне. Не изисква никакво месене.

Съставки

  • 2 яйца
  • 1/2 чаша зехтин екстра върджин (100 грама)
  • 2 чаши вода (500 мл)
  • 1 супена лъжица захар (10 грама)
  • 2 чаши фино смлени овесени ядки (260 грама)
  • 2 добре узрели банана
  • 1 чаша накълцани орехи (150 грама)
  • 1 пакетче суха мая (12 грама)

Начин на приготвяне

Предимството на този хляб с овесени ядки е, че не се налага да го месите и можете да го приготвите бързо и лесно с помощта на бъркалка за яйца.

  • Първо, разбийте двете яйца с бъркалката.
  • След това добавете зехтина и продължете да бъркате.
  • Добавете водата, бананите, захарта и отново разбъркайте добре.

Ако температурата в помещението е висока, използвайте хладка вода. Ако готвите в по-студена стая, използвайте гореща вода.

  • Добавете овесените ядки постепенно, докато разбърквате съставките, за да се смесят добре и да не стане на бучки.
  • Щом получите гладка смес, прибавете маята и разбъркайте отново.
  • След това сложете и накълцаните орехи и продължете да бъркате.
  • После сложете полученото тесто в хладилник за 30 минути. Това време е достатъчно, за да втаса. Топлината на тестото и ниската температура на хладилника водят до втасване.
  • През това време загрейте фурната на 180 градуса.
  • След като изминат тридесетте минути, тестото би трябвало да се е надигнало значително. Сложете го във форма за хляб и го оставете да се изпече във фурната за 50 минути.
  • След четиридесет минути проверете с помощта на нож дали хлябът е готов. Поради разлики във формите за хляб или в други критерии, може да му е необходимо по-малко време за печене.
  • След като хлябът е готов по ваш вкус, извадете го от фурната и почакайте да изстине леко.
  • Съветваме ви да го съхранявате на сухо и прохладно място. Яжте от него максимум 4 до 5 дни след приготвянето му. Този хляб с овесени ядки е домашно приготвен и не съдържа консерванти, така че е най-добре да го консумирате бързо.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mansueto P, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A., “Non-celiac gluten sensitivity: literature review”, J Am Coll Nutr. 2014;33(1):39-54.
  • Yang F, Basu TK, Ooraikul B., “Studies on germination conditions and antioxidant contents of wheat grain”, Int J Food Sci Nutr. 2001 Jul;52(4):319-30.
    • Harland JI1, Garton LE., “Whole-grain intake as a marker of healthy body weight and adiposity”, Public Health Nutr. 2008 Jun;11(6):554-63. Epub 2007 Nov 16.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.