Най-здравословните видове сирена

21.07.2019
Някои сирена са по-солени и имат повече мазнини от други. Тук ще ви покажем седем вида най-здравословни сирена, които имат страхотен вкус.

Най-здравословните сирена са отличен източник на калций и протеини. Те са вкусни, разнообразни и присъстват в много от нашите рецепти. Но някои от тях може да съдържат много сол или мазнини. Така, че в тази статия ще ви кажем кои са най-здравословните видове сирена. Така, те никога няма да отсъстват от вашия хладилник!

Яжте сирене в умерени количества

Никой не може да отрече, че сиренето е питателна храна. Може да се използва като плънка и е перфектно допълнение към нашите ястия. Например, какво биха били макаронените изделия без настъргано сирене? Или картофите без топено сирене?

Сиренето се прави от  мляко, което е източник на много калций. Също така има протеини и аминокиселини (едина от тях е триптофан). Поради това се препоръчва за всички възрасти. Обаче, тъй като нищо не е перфектно в живота, то също ви дава калории и натрий. Поради това трябва да го ядете в умерени количества.

В подходящи количества сиренето е добро за вашето здраве. Разбира се, по-здравословните сирена са по-естествени и по-малко обработени. В много случаи те имат и по-малко сол. Но това зависи повече от производителя, отколкото от вида на сиренето.

Например, ако сте на диета, за да отслабнете, трябва да знаете, че пресните сирена имат по-малко мазнини и сол, отколкото зрелите сирена. Тук се включват и сирената без сол и с малко калории, които можете да намерите в магазините.

От друга страна, сиренето, произведено от овче или козе мляко, обикновено е по-здравословно от сиренето, произведено от краве мляко. Причината е, че нашата храносмилателна система може да усвои по-добре хранителните им вещества. Също така, те имат повече хранителни вещества и витамини.

В същото време, не бива да пренебрегваме факта, че по-голямата част от кравето мляко е обработено с хормони и изкуствени фуражи (със зърно, не с трева).

Поради това по-здравословните видове сирена са тези, които се произвеждат в семейната ферма или от органична компания.

Кои са най-здравословните видове сирене?

Много пъти, когато сте на диета, превръщате сиренето в един от основните ви врагове. Това се дължи на калориите или натрия, които се съдържат в сиренето. Има обаче и видове сирена, които са по-здравословни от други. Струва си да знаете кои са те, за да добавите малко от тях към ежедневната си диета.

1. Рикота

Най-здравословните видове сирена: едно от най-здравословните сирена Рикота

Това сирене има много протеини, витамини А и В и цинк. Също така е с ниско съдържание на натрий и мазнини. Сиренето рикота се получава при вторична преработка на млечна суроватка. Има бял цвят, зърнеста структура и гладък вкус.

Сиренето рикота може да се използва както за сладки, така и за солени ястия. В Италия, то е едно от най-използваните сирена за гарниране на макаронени изделия.

Вижте също: 7-те източници на въглехидрати за здравословно отслабване

2. Пекорино Романо

Това е още едно от най-здравословните сирена. Прави се от овче мляко. Сиренето е твърдо, солено и се произвежда в Лацио, Италия. Обикновено се използва в сосове и с топени сирена. Понякога се настъргва в паста.

Това сирене също е по-солено от другите видове италиански сирена Пекоринос, Тоскано и Сардо.

3. Извара

Най-здравословните видове сирена: извара

Изварата се прави от краве мляко. Тя може да бъде повече или по-малко мазнинна в зависимост от това как е направена. Предлага се в няколко различни форми: кремообразна, смесен вид сирене, без сол и без лактоза. Изварата съдържа много протеини и други хранителни вещества. Например, има калций, селен и фосфор.

Една купичка с извара съдържа 28 грама протеини. Тя е много добра храна, ако искате да отслабнете.

4. Пармезан

Това е още едно от по-здравословните видове сирене, което идва от Италия. По-конкретно, от Парма, откъдето идва и името. Пармезанът има твърда гранулирана консистенция. Това сирене се прави с млякото от породите крави „Холстейн“ или „Реджиана“.

То трябва да зрее не по-малко от година. Най-твърдите сирена зреят в продължение на три години.

Смята се, че това сирене е много добро за паста или супи. Но, пармезанът може да се сервира и като предястие, ако го нарежете на кубчета и сервирате с наденица или плодове. В Италия, страната на произход, пармезанът се препоръчва за бременни жени, възрастни хора, деца и спортисти.

Също така си струва да споменем, че пармезанът се усвоява по-лесно от всяко друго сирене.

5. Отлежало сирене „Чедър“

Най-здравословните видове сирена: чедър

Ако имате непоносимост към лактоза, това може да ви причини проблеми и неудобство. Това е така, защото много ястия днес се правят с млечни продукти. Включително всички видове сирена. Добрата новина е, че отлежалият чедър е едно от най-здравословните видове сирене.

И не съдържа много лактоза. Можете да се консултирате с професионалист, дали е подходящо, или да го опитате сами.

6. Фета сирене

Прави се предимно от овче и козе мляко. Това солено сирене има уникален вкус. Има ронлива, кремообразна текстура. Ако искате да ядете истинско сирене фета, трябва да си купите фета сирене, направено в Гърция. Има и качествени турски, български, румънски и датски видове.

Използва се в салатите заедно със зехтин, домати и краставици. Това сирене е идеално за лятото.

Вижте също: 8 съвета за здравословно хранене

7. Сирене „Панела“

Най-здравословние видове сирена: панела

Това прясно, бяло, гладко сирене се прави от пастьоризирано краве мляко. Това е едно от най-здравословните видове сирена, което се произвежда. Обикновено се сервира като предястие на малки парченца.

Също така има специфичната способност да абсорбира други аромати, като например чесън. Това сирене съдържа много протеини, но за да бъде здравословно, трябва да изберете този вид от него, който има ниско съдържание на натрий и ниско съдържание на мазнини.