Logo image

Три вкусни рецепти за веган сирене

5 минути
Тези рецепти за веган сирена са вкусни и лесно се приготвят с голямо разнообразие от съставки от растителен произход. Те също са с ниско съдържание на калории и са чудесни алтернативи за тези, които имат непоносимост към лактоза.
Три вкусни рецепти за веган сирене
Написано от Daniela Echeverri Castro
Последна актуализация: 26 август, 2022

Поради нарастващата популярност на веганските и вегетариански диети, много хора се интересуват от рецепти за веган сирене. Въпреки, че вкусът не е като на млечното сирене, те са вкусни и добри заместители на традиционния продукт.

Готови ли сте да научите някои домашни рецепти за веган сирене?

За приготвянето на веган сирене у дома има много съставки от растителен произход, които можете да използвате. Освен това, има много различни аромати и текстури.

Докато някои от тях ги има в магазините и супермаркетите, винаги е по-добре вие да контролирате качеството на съставките, като ги направите в домашни условия.

Ще ви разкажем, защо може да искате да ги добавите във вашата диета заедно с три прости рецепти за някои от тези вкусни вегански сирена.

Защо да изберете веган сирене?

Веган сирене: снимка на веган сирене на кубчета в бяла чиния

Веган сиренето е чудесен вариант за хората, които следват веганството.

Има няколко причини, поради които веган сиренето набира популярност сред потребителите:

Първо, защото тези сирена имат по-малко калории и следователно са чудесно допълнение към диетите за сваляне на килограми.

Второ, поради морални причини, много хора не искат да ядат храни от животински произход поради нечовешко отношение към животните в хранителната индустрия. По подобен начин, веганите избират тази диета поради много други причини. (Ако сте любопитни, тогава попитайте най-близкия веган, който познавате!)

По подобен начин, веган сиренето се превръща в алтернатива за хората, които имат непоносимост към лактоза, тъй като тези продукти не съдържат лактоза и следователно не засягат тяхната храносмилателна система. Всъщност, веганското сирене е без холестерол и неговите съставки съдържат много хранителни вещества.

В допълнение, неговите вкус и текстура приличат на традиционното сирене. Това улеснява използването му като заместител в десетки рецепти.

Така че, ако имате желание да ги опитате, тогава разгледайте рецептите за веган сирене, които са изброени отдолу.

Вижте също: 5 вкусни веган смутита, богати на растителни протеини и фибри

Три рецепти за веган сирене

Както вече споменахме, има голямо разнообразие от съставки, които могат да се използват за приготвяне на веган сирене. Това, най-вероятно, е друго предимство пред традиционното млечно сирене.

Следователно, ако искате по-здравословен вариант за вашата закуска, хапване и любими рецепти, използвайте тези рецепти като ръководство.

1. Веганско сирене със слънчогледови семки

Веган сирене: снимка на слънчоглед и слънчогледови семки

Слънчогледовите семена се отличават като силен източник на здравословни мастни киселини. Те подобряват сърдечното здраве и също са източник на някои протеини и антиоксиданти.

За да приготвите този вид сирене, ще ви трябва друга ферментирала зеленчукова напитка. Може да съдържа киноа, овесени ядки или спелта като основа.

Съставки

  • 1 пакет слънчогледови семена, накиснати за една нощ
  • ½ чаша чай комбуча, кокосов кефир, кимчи течност или непастьоризирана бира
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. морска сол
  • прясно смлян черен пипер (за вкус)
  • 2 с.л. хранителна мая
  • ½ чаша изсушени билки като мащерка, розмарин и риган

Приготвяне

  • Първо, накиснете слънчогледовите семена във вода поне за 8 часа.
  • После, смелете семената в блендер и след това смесете с ферментиралата зеленчукова напитка по ваш избор докато не получите кремообразна смес.
  • След това, добавете останалите съставки, с изключение на билките.
  • Продължавайте да бъркате сместа за няколко минути, за да се получи по-хомогенна текстура.
  • После, сложете сместа в чиста тензухена кърпа, от тази, която се използва за приготвяне на зеленчуково мляко и оставете да виси 8-12 часа в кухнята. Уверете се, че сте поставили купичка отдолу за събиране на сместа. (Нов/много чист чорап с плътна плетка е чудесен за тази цел, ако нямате торба от тензух.)
  • След това, извадете сиренето и го оформете във формата, която желаете.
  • Навийте топката от сирене върху билките, за да го покриете равномерно.
  • Сиренето сега е готово за ядене, но неговият вкус ще се подобри, ако го оставите да узрее за малко. За това, оставете го да се изсуши на хладно, сухо и тъмно място за период от 2 седмици. През този период, трябва да обръщате питата от сирене на всеки 12 часа.
  • Сега, вашето сирене е наистина готово.

2. Веган сирене с конопени семена

Снимка на дървена лъжица с конопени семена и на стъклена чинийка с масло от конопени семена

С плътната си текстура, сиренето с конопени семена може да има големи здравословни ползи.

Вегетарианското сирене, приготвено с конопени семена, е чудесен начин за добавяне на някои допълнителни омега 3 мастни киселини във вашата диета.

Това хранително вещество е идеално за повишаване на енергийните нива и подобряване на сърдечно-съдовото ви здраве. Резултатът е много подобен на сиренето пармезан.

Съставки

  • ½ чаша хранителна мая
  • ½ чаша обелени семена от коноп
  • хималайска сол, за вкус
  • 1 с.л. лимонов сок

Приготвяне

  • Първо, добавете маята, обеления коноп и сол в блендер или цедка.
  • После, смесете до получаване на гладка и гъста смес.
  • След това, изсипете сместа в малка купичка и добавете лимоновия сок.
  • Разбъркайте, докато изчезнат всички бучки и се получи еднородна смес.
  • Накрая, сложете приготвеното сирене в хладилник и го използвайте върху салати, зеленчукови кремове, тестени изделия и т.н.

Вижте също: Как да си приготвите вкусна веган майонеза

3. Веганско сирене с пресен кокос и кашу

Снимка на пресен кокос и бурканче с кокосово масло

Сиренето с кокосима леко сладък вкус.

Искате ли да направите различен вид веган сирене? Тогава, опитайте леко сладкия вкус на това свежо сирене с кокос и ядки кашу. Това е идеалното допълнение за сандвичи, бисквити и много други храни.

Съставки

  • 1 чаша пулпа от пресен кокос
  • ½ чаша кокосова вода
  • ½ чаша сурови ядки кашу, накиснати за една нощ
  • 2 с.л. хранителна мая
  • морска сол (за вкус)
  • 1 с.л. лимонов сок

Приготвяне

  • Първо, поставете всички съставки в блендер и разбийте до получаване на гладък и гъст крем.
  • После, изсипете сместа в стъклен буркан с капак. Оставете малко от горната част на буркана свободна, за да могат бактериите от сиренето да ферментират.
  • После, покрийте буркана с чиста памучна кърпа и го оставете на хладно, сухо и тъмно място за период от 12 часа, за да ферментира.
  • Накрая, сервирайте със свежи ароматни билки или горски плодове.

Опитвали ли сте досега да добавите веган сирене в диетата си? Както виждате, тези рецепти са много лесни за приготвяне. Изберете тази, която най-много ви харесва и се наслаждавайте на любимите си ястия!

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.