Три различни начина за мариноване на месо

Освен че е гениален начин за придаване на изискан вкус на храната, мариноването на месото е и много полезен начин за осигуряване на различни хранителни вещества. Научете как да си приготвите месото така от тази статия!
Три различни начина за мариноване на месо
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите вкусни рецепти за мариноване на месо?

В миналото приготвянето на марината е било използвано най-вече за консервирането на храните. Тази техника позволява по-дългото съхранение на продуктите и придаването на вкус и аромат. Но в наши дни тази кулинарна концепция претърпя промени.

С помощта на редица съставки, които можете да откриете навсякъде, можете да придадете приятни аромат, текстура и вкус като използвате различни начини за мариноване на месото, което приготвяте.

В този смисъл мариноването прилича на подправянето, въпреки че се различават. При подправянето не се използват херметически затварящи се пликове за запазване на аромата, нито вино или винегрет.

Атрактивността на този кулинарен метод е свързана с осигуряването на естествени консерванти и протеини. При мариноване на месото, тези вещества се усвояват директно от организма, без да се загубят при готвенето.

В тази статия ще ви разкажем за три начина за мариноване на месо, които приятно ще ви изненадат.

Начини за мариноване на месо

1. Мариновано месо с бира

Лесни и вкусни рецепти за приготвяне не телешко

Тази рецепта за мариноване на месо е идеална, ако нямате много време за готвене.

Необходими продукти

  • Телешко месо (1 кг)
  • 3 скилидки чесън (15 г)
  • Тъмна бира (355 мл)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 2 супени лъжици сух риган (30 г)
  • 4 супени лъжици сос Уорчестър (90 мл)
  • 1 супена лъжица смлян кимион (15 г)
  • 1 супена лъжица смлян черен пипер (15 г)

Начин на приготвяне

  • Поставете месото в дълбока купа и изсипете отгоре ригана, кимиона, обелените и смачкани скилидки чесън и соса Уорчестър.
  • Объркайте всичко с ръце и залейте месото с тъмна бира.
  • Покрийте с чиста хартия и поставете месото в херметически затварящ се плик в хладилника поне за два часа.
  • След два часа поставете месото на грила и го опечете до степен по ваше желание от едната и другата страна.
  • Когато месото е готово, го покрийте с алуминиево фолио и го оставете да си почине 5 минути.
  • Поднесете маринованото с бира месо с гарнитура по желание като салата или картофи.

2. Мариновано месо с червено вино и билки

Рецепта за мариноване на месо с вино

Тази техника за мариноване на месо е може би най-известната. Причината за това е невероятно вкусната комбинация между киселинността на виното и свежестта на подправките и билките.

Необходими продукти

  • Телешко месо (1 кг)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 3 обелени скилидки чесън (15 г)
  • 2 и 1/2 чаши червено вино (350 мл)
  • 1 лъжица черен пипер (15 г)
  • 2 супени лъжици сух розмарин (30 г)
  • 1 супена лъжица босилек (15 г)
  • 2 супени лъжици зехтин (49 мл)

Начин на приготвяне

  • Обелете чесъна и прибавете сухия розмарин. Смесете другите съставки в купа (без месото).
  • Поставете месото в дълбока правоъгълна купа и изсипете приготвената марината отгоре.
  • Оставете месото да се овкуси цяла нощ или поне 6 часа в хладилника.
  • След това време извадете месото от съда. Готово е за печене!
  • Накрая поднесете месото с гарнитура от зеленчуци.

Препоръчваме ви да прочетете и: Две вкусни рецепти за пилешки гърди

3. Мариновано месо с мед и лимон

Вкусно телешко с билки

Тази рецепта е изключително лесна: представлява мариноване на месо с комбинацията от лимонов сок, малко мед и лук за придаване на по-фина текстура и осигуряване на контрастиращи си изискани аромати.

Необходими продукти

  • 1 чушка „серано“ (5 г)
  • Телешко месо (500 г)
  • 1 бял лук (45 г)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • Растително масло (за овкусяване)
  • 2 супени лъжици мед (40 мл)
  • 1/2 супена лъжица черен пипер (8 г)
  • 2 супени лъжици нарязан кориандър (30 г)
  • 2 чаши ферментирал лимонов сок (200 мл)

Начин на приготвяне

  • Смесете меда със сока от ферментиралите лимони, лука, кориандъра, солта и пипера.
  • Съхранявайте получената смес в подходящ съд, за да си „починат“ съставките.
  • Малко преди да поднесете месото, сложете на котлона тефлонов тиган с малко растително масло. Не е необходимо да използвате много масло.
  • Добавете месото и затворете с капак тигана. Прибавете лимоновата смес и опечете месото по вкуса си.
  • Поднесете готовото месо и се насладете на изискания му вкус!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Marinado. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 17 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Marinado
  • Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia.
  • Peter, K. V. (2006). Handbook of Herbs and SpicesHandbook of Herbs and Spices (Vol. 3, pp. 1–537). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1533/9781845691717
  • Kurian, A. (2012). Health benefits of herbs and spices. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 2, pp. 72–88). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095688.72
  • Jeong K, O H, Shin SY, Kim YS. Effects of Different Marination Conditions on Quality, Microbiological Properties, and Sensory Characteristics of Pork Ham Cooked by the Sous-vide Method. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(3):506–514. doi:10.5851/kosfa.2018.38.3.506

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.