Три рецепти за барбекю сос за месо

· 25.05.2019
През лятото често цялото семейство се събира около барбекюто. А какъв по-добър начин за овкусяване на месото от използването на домашно приготвен барбекю сос? Ето ви три идеи, които можете да адаптирате към собствения си вкус.

Най-хубавите моменти са тези, споделени с любимите хора. Често прекарани покрай барбекюто. В нашия блог винаги се стремим да ви дадем чудесни идеи, които да използвате в кухнята. Днес ще споделим с вас три вкусни рецепти за приготвянето на домашен барбекю сос за месо.

Сосът барбекю се използва за овкусяване на месото, което ще печем на скара и често се отличава със сладко-киселия си вкус (в зависимост от използваните съставки). Въпреки че се използва най-вече за мариноване на ребра и пилешко месо, този сос става все по-популярен и намира приложение при почти всички видове месо. Дори се използва като заместител на доматения сос в приготвянето на някои пици.

Ако искате да се научите да си го приготвяте сами у дома, то тази статия е за вас! Ето ви три лесни рецепти за приготвянето на барбекю сос подходящ за всички видове месо. Внимание!

Три вкусни рецепти за приготвянето на домашен барбекю сос за месо

Пригответе си любимите месни специалитети на скара с домашен барбекю сос.Първа рецепта

Казват, че няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна, защото е по-здравословна. Ето защо е чудесно да се научите сами да си приготвяне барбекю сос. Надяваме се да ви хареса и да го използвате при приготвянето на любимите си месни специалитети.

Продукти

  • 1 чаша джагъри (120 г)
  • 2 супени лъжици соев сос (30 мл)
  • 1/4 чаша доматен сос (60 мл)
  • 3 супени лъжици оцет (45 мл)
  • 3 супени супена лъжица чесън на прах (15 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1/2 чаена лъжичка сол (8 г)

Прочетете и: Направете си сами домашен сос чимичури

Начин на приготвяне

  • Изсипете нерафинираната захар джагъри в съд с чаша вода и го затоплете на умерено силен огън. Разбъркайте докато сместа се сгъсти.
  • Прибавете соевия сос, доматения сос и оцета като бъркате непрекъснато.
  • Дръпнете съда от огъня и прибавете зехтина, солта и чесъна. Разбъркайте отново докато всички съставки се смесят добре.
  • Мариновайте месото със соса и го поставете на скарата.

Зарадвайте семейството си с любимите специалитети на скара.Втора рецепта

Тази рецепта не изисква топлинна обработка на съставките. Перфектна е за приготвяне на пилешки крилца, ребра и сочни пържоли.

Продукти

  • 2 супени лъжици мед (30 г)
  • 1/2 чаша вода (125 мл)
  • 1 супена лъжици къри сос (15 мл)
  • 4 супени лъжици доматен сос (60 мл)
  • 2 супени лъжици сос Уорчестър (30 мл)
  • 2 супени лъжици соев сос (30 мл)
  • 1 щипка сол (5 г)
  • 2 супени лъжици сок от ананас (30 мл)
  • 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне

  • Вземете средно голяма купа и смесете доматения сос с меда и водата.
  • Прибавете соевия сос, къри соса и соса Уорчестър и разбъркайте за кратко.
  • Добавете солта, намачканите скилидки чесън и сока от ананас. Разбъркайте добре, за да се смесят добре вкусовете и ароматите на съставките.
  • Накрая оваляйте месото в приготвения сос барбекю и го метнете на скарата. Да ви е сладко!

Трета рецептаОпечете любимите си ребра с приготвен от вас барбекю сос.

Знаете ли, че можете да добавите зеленчуци към барбекю соса, за да му придадете още по-добър вкус? Въпреки че така променяте оригиналната рецепта, идеята е фантастична!

Продукти

  • 2 глави лук (200 г)
  • 1 супена лъжица нарязан червен пипер (15 г)
  • 2 супени лъжици кафява захар (30 г)
  • 2 супени лъжици сос Уорчестър (30 мл)
  • 1 супена лъжица дижонска горчица (15 мл)
  • 1 супена лъжица соев сос (15 мл)
  • 2 супени лъжици доматен сос (30 мл)
  • 4 супени лъжици оцет (60 мл)
  • 2 лъжици мед (30 мл)
  • 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер (8 г)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 1/4 чаша вода (60 мл)

Препоръчваме ви да прочетете и: Пълнено пиле с крема сирене, чесън и див лук 

Начин на приготвяне

  1. Първо нарежете лука на ситно и го сотирайте с малко зехтин, сол и кафява захар, докато омекне и се карамелизира.
  2. Прибавете доматения сос заедно със соевия сос, соса Уорчестър, червения пипер, дижонската горчица, меда и черния пипер. Разбъркайте всички съставки добре.
  3. Добавете малко вода, за да разредите соса.
  4. Покрийте съда с капак и оставете соса да поври 5 минути. Дръпнете съда от огъня и изчакайте соса леко да изстине.
  5. Остава само да овкусите месото си и да го опечете. Приятен апетит!