Две вкусни рецепти за пилешки гърди

Гърдите са частта на пилето, съдържаща най-малко мазнини и най-много протеини. Можете да приготвите някои невероятни рецепти с пилешки гърди, две от които ще ви представим тук.
Две вкусни рецепти за пилешки гърди
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите ли страхотни рецепти за пилешки гърди?

Пилето има много части, които са годни за консумация и могат да бъдат използвани в различни рецепти. Въпреки това пилешките гърди са идеалната част на пилето, комбинираща полезното с добрия вкус на храната.

Затова искаме да споделим с вас две прекрасни и прости рецепти за пилешки гърди, за да може да ги приготвяте в различни вариации и с различни подправки. Няма да повярвате какви възможности може да се крият зад една привидно проста и обичайна съставка.

Гърдите са една от най-подходящите части на пилето за комбиниране с други компоненти. Можете лесно да съчетаете пилешките гърди с ориз или паста, може да ги печете във фурна, да ги изпържите, да ги панирате и т.н.

Можете също така да ги консумирате без проблеми, ако сте на специален режим на хранене, независимо дали става дума за диета за отслабване или за поддържане на форма. Истината е, че каквато и да е целта ви, това ястия ще ви послужи идеално.

Рецептите, които ще споделим тук с вас, са лесни и могат да бъдат приготвени по всяко време и по всякакъв повод. Може да ги консумирате на обяд, следобед или като лека вечеря.

Нека разгледаме тези две вкусни рецепти за пилешки гърди!

Две вкусни рецепти за пилешки гърди

1. Рецепта за пилешки гърди с картофен чипс

Пилешки гърди с картофен чипс

Тази рецепта не отнема повече от 15 минути за цялостното й приготвяне. Ястието е богато на витамини и протеини, съдържа малко калории и може да го направите в няколко лесни стъпки.

Може да му се насладите на обяд или да го изберете като лека вечеря.

Съставки

  • 3 филета от пилешки гърди без кост
  • 3 супени лъжици ароматни билки (45 г)
  • 1 сладка зелена чушка
  • 3 големи сладки картофа
  • 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
  • 4 листа градински чай
  • 1 почистена скилидка чесън
  • 1 супена лъжица сол (15 г)

Начин на приготвяне

  1. Първо измийте добре листата градински чай.
  2. След това обелете скилидката чесън и я намачкайте.
  3. После пригответе в купа марината със зехтин, листата от градинския чай, намачкания чесън и щипка сол.
  4. Сложете пилешките гърди в купата с маринатата и ги оставете да се накиснат в нея за 30 минути.
  5. След посоченото време добавете ароматните билки и задушете пилешките филета в тиган с малко олио.
  6. Нарежете зелената чушка на резени. Нарежете картофите и ги подправете на вкус.
  7. След това сложете зелените чушки и картофите в друг тиган със загрято олио.
  8. Пържете в продължение на 3 минути и сервирайте с пилешките гърди.

2. Рецепта за пилешки гърди с лимон

Пилешки гърди с лимон

Тази рецепта е идеална, ако се каните да започнете диета или ако вече следвате някакъв режим на хранене. Калорийната й стойност е доста ниска, а благодарение на лимона допринася с много витамини на тялото ви. Това е простичък, свеж и вкусен вариант за приготвяне на тази част от пилето.

Съставки

  • 2 филета от пилешки гърди
  • 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз (30 г)
  • 1 супена лъжица зехтин екстра върджин (15 мл)
  • 2 облени и нарязани ситно скилидки чесън
  • 4 супени лъжици лимонов сок (60 мл)
  • 1 кубче пилешки бульон

Начин на приготвяне

  1. Загрейте зехтина в малък съд с вода и запържете малко пилешките филета.
  2. След това увеличете градусите на котлона и добавете нарязания чесън.
  3. После добавете лимоновия сок и накрая прибавете и кубчето бульон.
  4. Покрийте съда с капак и оставете ястието да се готви 7 минути.
  5. След като пилешките гърди са готови, може да поръсите отгоре с пипер и да добавите бял ориз или друга своя любима гарнитура.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
  • Zaheer, K., & Akhtar, M. H. (2016). Potato Production, Usage, and Nutrition—A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition56(5), 711–721. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.724479
  • Pollo al limón. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 6 de agosto de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Pollo_al_lim%C3%B3n

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.