8 ползи от ежедневната консумация на чай от босилек

Освен че ви помага да обработите добре по-големи порции храна, чаят от босилек е чудесно средство при главоболие, а също така пречи на стреса да нанесе вреди на тялото ви. Опитайте го!
8 ползи от ежедневната консумация на чай от босилек
Sofía Quintana Alonso

Прегледано и одобрено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Растението босилек е известно с лечебните си свойства и се използва от стотици години както в кулинарията, така и в алтернативната медицина.

Принадлежи към семейство Устноцветни и има овални листа и скупчени бели или розови цветове, които се появяват през лятото.

Босилекът притежава някои страхотни лечебни свойства, понеже съдържа антибактериални и противовъзпалителни съединения. Освен това той може да предотврати мускулни спазми.

Той е богат на есенциални масла, антиоксиданти и други хранителни вещества, които го правят изключително полезен за здравето в множество аспекти.

Някои хора обаче не знаят за чудесните му свойства и нямат представа колко добре действа на здравето.

Тъй като чаят от босилек е най-добрият начин за извличане на ползите от него, ние искаме да откроим 8 причини да го пиете ежедневно.

1. Чаят от босилек подобрява респираторното здраве

Чай от босилек при респираторни проблеми

Босилекът е изключително полезен за дихателната система.

Антибактериалните, детоксикиращите и противовъзпалителните му способности спомагат да се прочистят дихателните пътища. По този начин се премахват токсините, причиняващи заболявания.

Босилекът притежава и отхрачващо действие. Той подпомага отстраняването на храчките, за да облекчи симптомите на бронхит и астма.

Тъй като подобрява имунната система, той е също така и ефективно средство срещу грип и настинка.

Искате ли да научите повече? Прочетете: Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

2. Предпазва бъбреците

Диуретичният ефект от този чай е идеален начин за поддържане на бъбречните функции. Той помага особено при натрупване на множество течности и токсини в тъканите на бъбреците.

Противовъзпалителният ефект от босилека допринася за правилното функциониране на бъбреците, предотвратява инфекции и бъбречна недостатъчност.

Освен това, антиоксидантите създават защитна бариера за предпазване от токсини и оксидативно увреждане, като по този начин намаляват риска от камъни в бъбреците и хронични заболявания.

И ако това не е достатъчно, босилекът увеличава производството на урина. Това спомага да се премахнат бактериите, които се развиват в уринарния тракт.

3. Бори се със стреса

Босилекът се бори със стреса.

Натуралните екстракти от босилек, намиращи се в чая от него, действат като антистрес агенти, които ви отпускат както физически, така и психически в рамките на няколко минути.

Консумирането му в малки количества спомага да се намали прекомерното производство на кортизол, хормона на стреса. Вместо това се увеличава отделянето на положителни ендорфини.

Тъй като потиска оксидативния стрес, босилекът е чудесно средство за оптимизиране на производителността.

4. Предпазва от орални инфекции

Антимикробните съединения в чая от босилек създават защитна бариера срещу микробите, причиняващи орални инфекции и заболявания.

Те почистват устата в дълбочина и спомагат да се премахнат остатъците от храна, които позволяват на бактериите да се размножават.

Този чай действа и като домашно средство против лош дъх и гингивит. Той неутрализира халитозата и редуцира възпалението.

5. Облекчава главоболието

Главоболие

Босилековият чай е ефикасно средство срещу напрегнатото главоболие, което пречи на ежедневните ви дейности.

Противовъзпалителните и успокояващите му свойства спомагат да се оптимизира клетъчната оксигенация и да се подобри кръвообращението.

Това се случва, когато пиете чай от босилек, както и когато го прилагате чрез топли компреси, напоени с него.

6. Предотвратява преждевременното стареене

Благодарение на високото съдържание на флавоноиди и танини, чаят от босилек е отлично средство за предпазване на клетките от преждевременно стареене.

Тези субстанции, заедно с есенциалните масла, защитават тъканите от увреждания, причинени от свободните радикали. Това тяхно свойство допринася и за превенцията на сериозни заболявания.

В същото време, босилекът е много полезен за кожата, тъй като я предпазва от появата на бръчки и петна, които се образуват с напредването на възрастта.

7. Подобрява храносмилането

Храносмилане

Босилекът действа добре на храносмилането и спомага да се контролират стомашните болки, прекомерното натрупване на газове и възпаленията.

Консумирането на чай от босилек подхранва полезните чревни бактерии и допринася за придвижването на отпадъчните субстанции.

Той е чудесно лекарство за стомашни разстройства, причинени от прием на тежки храни, тъй като регулира стомашното pH и ограничава прекомерното производство на стомашни киселини.

8. Контролира възпалението

Консумирането на този чай всеки ден е начин за поддържане на баланса във възпалителните процеси на тялото, особено ако страдате от травми или артрит.

Босилекът намалява възпалението, стимулира премахването на натрупаните течности и облекчава болката.

Готови ли сте за чаша чай от босилек? Купете си малко пресен босилек от магазина и си приготвяйте този чай всеки ден, за да се насладите на всичките му многобройни ползи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.