8 ползи от ежедневната консумация на чай от босилек

Освен че ви помага да обработите добре по-големи порции храна, чаят от босилек е чудесно средство при главоболие, а също така пречи на стреса да нанесе вреди на тялото ви. Опитайте го!
8 ползи от ежедневната консумация на чай от босилек
Sofía Quintana Alonso

Прегледано и одобрено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Растението босилек е известно с лечебните си свойства и се използва от стотици години както в кулинарията, така и в алтернативната медицина.

Принадлежи към семейство Устноцветни и има овални листа и скупчени бели или розови цветове, които се появяват през лятото.

Босилекът притежава някои страхотни лечебни свойства, понеже съдържа антибактериални и противовъзпалителни съединения. Освен това той може да предотврати мускулни спазми.

Той е богат на есенциални масла, антиоксиданти и други хранителни вещества, които го правят изключително полезен за здравето в множество аспекти.

Някои хора обаче не знаят за чудесните му свойства и нямат представа колко добре действа на здравето.

Тъй като чаят от босилек е най-добрият начин за извличане на ползите от него, ние искаме да откроим 8 причини да го пиете ежедневно.

1. Чаят от босилек подобрява респираторното здраве

Чай от босилек при респираторни проблеми

Босилекът е изключително полезен за дихателната система.

Антибактериалните, детоксикиращите и противовъзпалителните му способности спомагат да се прочистят дихателните пътища. По този начин се премахват токсините, причиняващи заболявания.

Босилекът притежава и отхрачващо действие. Той подпомага отстраняването на храчките, за да облекчи симптомите на бронхит и астма.

Тъй като подобрява имунната система, той е също така и ефективно средство срещу грип и настинка.

Искате ли да научите повече? Прочетете: Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

2. Предпазва бъбреците

Диуретичният ефект от този чай е идеален начин за поддържане на бъбречните функции. Той помага особено при натрупване на множество течности и токсини в тъканите на бъбреците.

Противовъзпалителният ефект от босилека допринася за правилното функциониране на бъбреците, предотвратява инфекции и бъбречна недостатъчност.

Освен това, антиоксидантите създават защитна бариера за предпазване от токсини и оксидативно увреждане, като по този начин намаляват риска от камъни в бъбреците и хронични заболявания.

И ако това не е достатъчно, босилекът увеличава производството на урина. Това спомага да се премахнат бактериите, които се развиват в уринарния тракт.

3. Бори се със стреса

Босилекът се бори със стреса.

Натуралните екстракти от босилек, намиращи се в чая от него, действат като антистрес агенти, които ви отпускат както физически, така и психически в рамките на няколко минути.

Консумирането му в малки количества спомага да се намали прекомерното производство на кортизол, хормона на стреса. Вместо това се увеличава отделянето на положителни ендорфини.

Тъй като потиска оксидативния стрес, босилекът е чудесно средство за оптимизиране на производителността.

4. Предпазва от орални инфекции

Антимикробните съединения в чая от босилек създават защитна бариера срещу микробите, причиняващи орални инфекции и заболявания.

Те почистват устата в дълбочина и спомагат да се премахнат остатъците от храна, които позволяват на бактериите да се размножават.

Този чай действа и като домашно средство против лош дъх и гингивит. Той неутрализира халитозата и редуцира възпалението.

5. Облекчава главоболието

Главоболие

Босилековият чай е ефикасно средство срещу напрегнатото главоболие, което пречи на ежедневните ви дейности.

Противовъзпалителните и успокояващите му свойства спомагат да се оптимизира клетъчната оксигенация и да се подобри кръвообращението.

Това се случва, когато пиете чай от босилек, както и когато го прилагате чрез топли компреси, напоени с него.

6. Предотвратява преждевременното стареене

Благодарение на високото съдържание на флавоноиди и танини, чаят от босилек е отлично средство за предпазване на клетките от преждевременно стареене.

Тези субстанции, заедно с есенциалните масла, защитават тъканите от увреждания, причинени от свободните радикали. Това тяхно свойство допринася и за превенцията на сериозни заболявания.

В същото време, босилекът е много полезен за кожата, тъй като я предпазва от появата на бръчки и петна, които се образуват с напредването на възрастта.

7. Подобрява храносмилането

Храносмилане

Босилекът действа добре на храносмилането и спомага да се контролират стомашните болки, прекомерното натрупване на газове и възпаленията.

Консумирането на чай от босилек подхранва полезните чревни бактерии и допринася за придвижването на отпадъчните субстанции.

Той е чудесно лекарство за стомашни разстройства, причинени от прием на тежки храни, тъй като регулира стомашното pH и ограничава прекомерното производство на стомашни киселини.

8. Контролира възпалението

Консумирането на този чай всеки ден е начин за поддържане на баланса във възпалителните процеси на тялото, особено ако страдате от травми или артрит.

Босилекът намалява възпалението, стимулира премахването на натрупаните течности и облекчава болката.

Готови ли сте за чаша чай от босилек? Купете си малко пресен босилек от магазина и си приготвяйте този чай всеки ден, за да се насладите на всичките му многобройни ползи!

Може да ви заинтересува ...
Подходящи храни при тревожност
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Подходящи храни при тревожност

Хората страдащи от нервност могат да включат тези подходящи храни при тревожност в менюто си, за да укрепят нервната си система.  • Mora E, Moschella F, Navarro D, Reyes E, Vargas M. Dieta, estado nutricional y riesgo de cáncer. Arch Venez Puer Ped. 2014;  77(4): 202-209.
  • Murillo E, Fernandez K, Sierra D, Viña A. Caracterización físico-química del aceite esencial de albahaca. II. Rev. Colomb. Quim. 2004; 33(2):139-48.
  • Sánchez Govín E, Leal López I, Fuentes Hernández L, Rodríguez Ferrada C. Estudio farmacognóstico de ocimum basilicum l. (albahaca blanca). Rev Cubana Farm. 2000;  34(3): 187-195.
  • Urdaneta-Laffita I, Padró-Rodríguez L, Tur-Naranjo E, Nápoles-Garzón I. Etnofarmacología de plantas medicinales con efectos sedantes en la comunidad Songo, Santiago de Cuba. Orange Journal. 2022; 3(6): 4-13.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.