Три лесни начина за приготвянето на зеленчуков чипс

Зеленчуковият чипс е здравословен начин да се погрижите за себе си, без да посягате към готовите солени продукти на пазара. Можете да си го приготвите у дома, без да използвате консерванти и вредни добавки.
Три лесни начина за приготвянето на зеленчуков чипс
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Тайната на вкусния и хрупкав зеленчуков чипс се крие в правилния избор на подходящи зеленчуци и подправки. Тъй като се приготвя изключително лесно, важно е да знаете какъв вид чипс  искате да си приготвите. Можете да се поглезите със солен или пикантен, а защо не и нещо междинно?

Зеленчуковите чипсове се нуждаят от значително количество растително масло, за да станат неустоимо хрупкави. Но, ако решите можете да си направите чипс и като опечете зеленчуците. Този начин е по-здравословен и препоръчителен. Приготвеният по този начин чипс можете да съчетаете и с любимите си сосове!

Ако не прекарвате много време у дома или нямате предпочитани зеленчуци, можете да започнете с тези рецепти.

В тази статия е време да откриете кои са трите най-вкусни и лесни за приготвяне в домашни условия рецепти за зеленчуков чипс. Той е неустоимо апетитен, натурален, здравословен и различен!

Три вкусни начина за приготвяне на зеленчуков чипс

1.Чипс от юка
зеленчуков чипс от юка

Това е може би най-използваната кореноплодна култура за приготвянето на зеленчуков чипс. Причината за това е невероятният вкус на юката.

Не изисква използването на много подправки и се приготвя изключително лесно. Освен това си подхожда с повечето домашно приготвени сосове и дипове.

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Първо обелете юката, измийте я  и я отделете настрана.
  2. Изсипете водата в подходящ съд и го поставете на котлона. Когато водата заври прибавете солта и черния пипер.
  3. Нарежете юката на кръгчета и ги изсипете във водата.
  4. Оставете ги да поврат 15 минути докато омекнат.
  5. След това дръпнете съда от огъня, изсипете водата и оставете юката на хартия за печене, след като я отцедите.
  6. Изсипете малко зехтин върху юката и я посолете
  7. Пуснете фурната на 160 градуса и печете чипса по 5 минути от всяка страна, докато крайчетата му станат кафяви.

2.Чипс от патладжан

Да си направите зеленчуков чипс от патладжан у дома е забавно приключение. Този зеленчук не понася топлината, затова бързо омеква. За да се радвате на професионални резултати, първо трябва да го дехидратирате.

Продукти

  • 2 чаши нарязан на резени патладжан (160 г)
  • 1 стръкче магданоз
  • 1 лук
  • 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица смлян кимион (15 г)
  • 2 намачкани скилидки чесън (7 г)

Начин на приготвяне

  1. За начало нарежете лука на жулиени. Леко запържете лука в зехтин с малко черен пипер и кимион. Отделете го настрана.
  2. Разпределете равномерно патладжана върху хартия за печене и го посолете. Оставете го да престои 15 минути.
  3. Нарежете магданоза на ситно. Добавете го към намачкания чесън заедно с щипка черен пипер.
  4. След 15 минути изсипете лука и чесновата смес върху патладжана.
  5. Печете чипса на 160 градуса за 25 минути. Когато мине половината от това време ,разбъркайте патладжана с вилица, за да се запече равномерно.
  6. Извадете готовия зеленчуков чипс от фурната и му се насладете!

3.Зеленчуков чипс от броколи
Броколито често присъства във вегетарианските рецепти.

Както вече споменахме, най-често чипсът се приготвя като се пържи в определена мазнина. Прави се в голямо количество, но този път ви съветваме да заложите на по-малките порции. Така ще се радвате на златист, хрупкав чипс, който няма да плува в мазнина.

Продукти

  • 4 чаши броколи (320 г)
  • 3 супени лъжици растително масло (45 мл)
  • 2 супени лъжици овесено брашно (30 г)
  • 1 щипка адобо
  • 1 щипка сол
  • 2 яйца

Препоръчваме ви да прочетете и: Четири вкусни рецепти с броколи

Начин на приготвяне

  1. Първо разбийте добре яйцата.
  2. Изсипете маслото в горещ тиган и изчакайте.
  3. Оваляйте броколито в овесеното брашно.
  4. Направете същото и с яйцата.
  5. Поръсете броколито с адобо, черен пипер и сол.
  6. Накрая опържете всяко парченце броколи в тигана. Уверете се, че сте го опържили добре он всички страни.
  7. Пържете чипса докато стане хрупкав и златист.
  8. Когато сте готови спрете котлона и изчакайте малко, за да изстине чипса (но не прекалено много).
  9. След това можете да му се насладите!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bernard Srour, Léopold K Fezeu, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, Caroline Méjean, Roland M Andrianasolo, Eloi Chazelas, Mélanie Deschasaux, Serge Hercberg, Pilar Galan, Carlos A Monteiro, Chantal Julia, Mathilde Touvier. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ, 2019; l1451 DOI: 10.1136/bmj.l1451
  • Lawrence, M. A., & Baker, P. I. (2019). Ultra-processed food and adverse health outcomes. BMJ (Online). BMJ Publishing Group. https://doi.org/10.1136/bmj.l2289
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.