Три лесни начина за приготвянето на зеленчуков чипс
Тайната на вкусния и хрупкав зеленчуков чипс се крие в правилния избор на подходящи зеленчуци и подправки. Тъй като се приготвя изключително лесно, важно е да знаете какъв вид чипс искате да си приготвите. Можете да се поглезите със солен или пикантен, а защо не и нещо междинно?
Зеленчуковите чипсове се нуждаят от значително количество растително масло, за да станат неустоимо хрупкави. Но, ако решите можете да си направите чипс и като опечете зеленчуците. Този начин е по-здравословен и препоръчителен. Приготвеният по този начин чипс можете да съчетаете и с любимите си сосове!
Ако не прекарвате много време у дома или нямате предпочитани зеленчуци, можете да започнете с тези рецепти.
В тази статия е време да откриете кои са трите най-вкусни и лесни за приготвяне в домашни условия рецепти за зеленчуков чипс. Той е неустоимо апетитен, натурален, здравословен и различен!
Три вкусни начина за приготвяне на зеленчуков чипс
1.Чипс от юка
Това е може би най-използваната кореноплодна култура за приготвянето на зеленчуков чипс. Причината за това е невероятният вкус на юката.
Не изисква използването на много подправки и се приготвя изключително лесно. Освен това си подхожда с повечето домашно приготвени сосове и дипове.
Продукти
- 4 броя юка
- 2 супени лъжици зехтин (50 мл)
- 1 щипка черен пипер
- 1 щипка сол кашер
- 4 чаши вода (1 литър)
Начин на приготвяне
- Първо обелете юката, измийте я и я отделете настрана.
- Изсипете водата в подходящ съд и го поставете на котлона. Когато водата заври прибавете солта и черния пипер.
- Нарежете юката на кръгчета и ги изсипете във водата.
- Оставете ги да поврат 15 минути докато омекнат.
- След това дръпнете съда от огъня, изсипете водата и оставете юката на хартия за печене, след като я отцедите.
- Изсипете малко зехтин върху юката и я посолете
- Пуснете фурната на 160 градуса и печете чипса по 5 минути от всяка страна, докато крайчетата му станат кафяви.
Прочетете и: Как да си приготвите паниран патладжан
2.Чипс от патладжан
Да си направите зеленчуков чипс от патладжан у дома е забавно приключение. Този зеленчук не понася топлината, затова бързо омеква. За да се радвате на професионални резултати, първо трябва да го дехидратирате.
Продукти
- 2 чаши нарязан на резени патладжан (160 г)
- 1 стръкче магданоз
- 1 лук
- 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
- 1 щипка смлян черен пипер
- 1 супена лъжица смлян кимион (15 г)
- 2 намачкани скилидки чесън (7 г)
Начин на приготвяне
- За начало нарежете лука на жулиени. Леко запържете лука в зехтин с малко черен пипер и кимион. Отделете го настрана.
- Разпределете равномерно патладжана върху хартия за печене и го посолете. Оставете го да престои 15 минути.
- Нарежете магданоза на ситно. Добавете го към намачкания чесън заедно с щипка черен пипер.
- След 15 минути изсипете лука и чесновата смес върху патладжана.
- Печете чипса на 160 градуса за 25 минути. Когато мине половината от това време ,разбъркайте патладжана с вилица, за да се запече равномерно.
- Извадете готовия зеленчуков чипс от фурната и му се насладете!
3.Зеленчуков чипс от броколи
Както вече споменахме, най-често чипсът се приготвя като се пържи в определена мазнина. Прави се в голямо количество, но този път ви съветваме да заложите на по-малките порции. Така ще се радвате на златист, хрупкав чипс, който няма да плува в мазнина.
Продукти
- 4 чаши броколи (320 г)
- 3 супени лъжици растително масло (45 мл)
- 2 супени лъжици овесено брашно (30 г)
- 1 щипка адобо
- 1 щипка сол
- 2 яйца
Препоръчваме ви да прочетете и: Четири вкусни рецепти с броколи
Начин на приготвяне
- Първо разбийте добре яйцата.
- Изсипете маслото в горещ тиган и изчакайте.
- Оваляйте броколито в овесеното брашно.
- Направете същото и с яйцата.
- Поръсете броколито с адобо, черен пипер и сол.
- Накрая опържете всяко парченце броколи в тигана. Уверете се, че сте го опържили добре он всички страни.
- Пържете чипса докато стане хрупкав и златист.
- Когато сте готови спрете котлона и изчакайте малко, за да изстине чипса (но не прекалено много).
- След това можете да му се насладите!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bernard Srour, Léopold K Fezeu, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, Caroline Méjean, Roland M Andrianasolo, Eloi Chazelas, Mélanie Deschasaux, Serge Hercberg, Pilar Galan, Carlos A Monteiro, Chantal Julia, Mathilde Touvier. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ, 2019; l1451 DOI: 10.1136/bmj.l1451
- Lawrence, M. A., & Baker, P. I. (2019). Ultra-processed food and adverse health outcomes. BMJ (Online). BMJ Publishing Group. https://doi.org/10.1136/bmj.l2289
- Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154