5 невероятни ползи на магданоза

Магданозът е растение, богато на витамини и минерали. Научете повече за невероятните му ползи от тази статия!
5 невероятни ползи на магданоза
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Искате ли да научите за невероятните ползи на магданоза? Магданозът е нежно растение със силен аромат. Произлиза от Средиземноморието, но е изключително популярно и в много източни райони. А през последните години тази подправка присъства в кухнята на много страни.

Ароматът му е наситен. Магданозът принадлежи към същото семейство, от което са и кориандърът, копърът, целината и морковите.

Можете да му се насладите по много начини. Магданозът се използва като съставка на чайове, салати, сосове, ориз и месо. Ароматът, който придава на ястията, без съмнение, е неповторим.

Ако все още тази ароматна подправка не присъства в ежедневното ви меню, ви съветваме да започнете да я включвате към любимите си ястия.

В тази статия ще ви разкажем за пет основателни причини да започнете да похапвате магданоз още днес!

1. Укрепва здравето на костната система

Дефицитът на витамин К в организма води до повишаване на риска от счупване на костите – факт, който не е толкова известен.

Всички знаем колко е важно да приемаме достатъчно фосфор, калций, витамини C и B комплекс. А замисляли ли сте дали си осигурявате достатъчно количество витамин К?

Редовната консумация на магданоз ви осигурява необходимото ви количество витамин K. Така подобрявате здравето на костната си система. Защото този витамин действа като модификатор на протеините в структурата на костите ви.

Същевременно той спомага усвояването на калция. Намалява количеството калций, което се отделя чрез урината.

Важно е винаги да търсите свежи, натурални храни, които да се грижат за здравето ви. Започнете да прибавяте магданоз към ястията си ежедневно. Например към рибата, зеленчуците и натуралните сокове.

2. Спомага регулирането на нивото на кръвната захар

кръвна захар
Това растение съдържа много специален флавоноид, наречен мирицетин. Той спомага регулирането на нивото на кръвната захар.

Освен това намалява инсулиновата резистентност и има противовъзпалително действие. По този начин ви помага да регулирате количеството липиди в кръвта.

Благодарение на тези качества вие не само се борите срещу появата на диабет. А се грижите за здравето на сърдечно-съдовата си система, като намалявате възпаленията на артериите.

Опитайте да пиете чай с магданоз и лимон след като се нахраните!

3. Грижи се за здравето на бъбреците

Магданозът е едно от най-използваните растения в грижата за здравето на бъбреците.

Той притежава диуретично действие и стимулира бъбречната функция. Така организмът ви ще се пречиства и детоксикира по-добре.

Същевременно благодарение на високото си съдържание на калий магданозът регулира високото кръвно налягане.

Но ако страдате от камъни в бъбреците не трябва да консумирате магданоз ежедневно. Тъй като той съдържа голямо количество оксалова киселина.

4. Страхотен помощник при анемия и умора

анемия
Магданозът е изключително полезна добавка към ястията ви. Особено ако страдате от анемия или преминавате през период на постоянна умора вследствие на стрес.

Магданозът съдържа голямо количество витамини A, B комплекс (B1, B2, B3, B5, B6 и B9), фолиева киселина и витамин КСъщевременно ви осигурява голямо количество калий, калций, цинк, фосфор, желязо и магнезий.

Запомнете, че за да си осигурите всички тези вещества, трябва да консумирате магданоза в свежо, прясно състояние.

5. Укрепва имунната система

Не търсете добавки с витамини в аптеките. Вместо това винаги залагайте на по-лесния, здравословен и натурален начин, като консумирате храни, богати на витамини.

Добре е винаги да имате магданоз под ръка. Той укрепва имунната ви система, тъй като съдържа голямо количество витамин C.

От друга страна магданозът съдържа химичното вещество апигенин. То спомага борбата с рака, въпреки че няма проучвания, доказващи този факт.

Това, което знаем със сигурност е, че магданозът е мощен антиоксидант, който се бори срещу редица вируси и бактерии.

Добавяйте го към супите, салатите и сосовете. Ползите му определено си струват полагането на ежедневни малки усилия!

Как да консумирате магданоза ежедневно
ползите на магданоза

  • Прибавяйте го към ястията на фурна.
  • Използвайте го като съставка от дресинга към салатите.
  • Добавяйте го към супите.
  • Не го забравяйте при готвенето на риба.
  • Можете да го добавяте към доматения сос при приготвянето на пица или други вкусни сосове.
  • Опитайте да пиете чай от магданоз.
  • Правете си плодови смутита с магданоз.

Има безброй начини да се възползвате от магданоза!

Запомнете, че ако страдате от камъни в бъбреците или сте бременна, не трябва да прекалявате с яденето на магданоз.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Manuel, C., Curiel, D., Medicina, P. A. De, Fundación, I., Díaz, J., & Reyes, A. (2015). Acción de la vitamina K sobre la salud ósea Action of vitamin K on bone health, 33–38.

  • Farzaei, M. H., Abbasabadi, Z., Ardekani, M. R. S., Rahimi, R., & Farzaei, F. (2013). Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan, 33(6), 815–826.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.