Зехтин - 10 изненадващи приложения

Маслиновото масло се бори с мръсни печки и болки в гърлото
Зехтин - 10 изненадващи приложения

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Маслиновото масло, известно още като зехтин, е естествен продукт, използван предимно за готвене или като дресинг на различни храни. Приложенията му в ежедневието ни обаче съвсем не се ограничават до кулинарната сфера. Подготвили сме списък с десет изненадващи приложения на зехтина, за които е любопитно и полезно да научите.

1. Овлажняване на кожата

В комбинация с други продукти, например етерични масла, зехтинът е идеален за овлажняване на кожата и предотвратяване на сухотата. Напръсквайте по няколко капки върху тялото си най-малко два пъти дневно и сами ще се убедите в резултата.

 2. Естествено отстраняване на грим

Зехтинът може да се използва като естествено средство за отстраняване на грим. Това е изключително ефективен метод, който е полезен за всеки тип кожа. Разбира се, бъдете внимателни със зоната около очите, за да не предизвикате нежелана реакция.

 3. Бръснене

Зехтинът може да служи като помощник при бръснене за мъже и жени. Нанесете малко зехтин върху лицето, краката или която и да е друга зона, която бихте искали да обръснете. Това ще помогне на бръснача да се плъзне по-добре и ще редуцира дразненето и зачервяването.

 4. Почистване на тенджери

Почистване на тенджери със зехтин

Зехтинът може да се използва за почистване на тенджери, тигани и всякакви други домакински съдове. Всичко, което трябва да направите, е да капнете няколко капки от маслиновото масло върху повърхността на съда и да го търкате с кърпа няколко минути.

След това леко изплакнете и доизмийте с препарата, който обикновено ползвате. Почистването на тенджери и тигани у дома ви ще се улесни значително.

 5. Почистване на печки

Зехтинът може да се използва и като средство за почистване на печки и помага за отстраняване на натрупаната мръсотия по тях.

Следвайте същите стъпки, които описахме в предишната точка за почистване на домакинските съдове. Напръскване на няколко капки върху повърхността и изтъркване с кърпа, която не оставя драскотини, гарантират крайния резултат – чиста печка.

 6. Дискомфорт в гърлото

Ако имате възпалено гърло или друг дискомфорт в тази зона, можете да изпиете една чаена лъжичка зехтин, която ще облекчи болката и възпалението. Разбъркайте с малко мед и получавате готово лекарство срещу грипни заболявания.

зехтин при дисконфорт в гърлото

 7. Естествен лубрикант

Тъй като зехтинът е масло, той може да се използва като естествен лубрикант, приложим при смазване на скърцащи врати или прозорци, заседнали ципове на панталони, якета или чанти или пък друга метална част, която постоянно произвежда търкане.

 8. Защита на вашата котка

зехтин за защита на вашата котка

Зехтинът помага за предотвратяване на образуването на космати топки в котешкия стомах и за по-лесното им изхвърляне, ако вече са налични. Налива се директно в храната на котката.

 9. Зехтин за почистване на мебели

Друго изненадващо приложение на зехтина е като средство за почистване на мебели от кожа или дърво. Освен чисти, маслиновото масло ги прави да изглеждат по-лъскави. Капнете няколко капки върху чиста кърпа и изтъркайте повърхността на избраната мебел.

10. Естествено средство за почистване на смазочни материали

Зехтинът помага за отстраняване на мазни петна, причинени от промишлени продукти, производни на петрола. Необходимо е да смесите малко зехтин със сол и да натъркате ръцете си или мястото, където е петното.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vossen, P. (2007). Olive oil: History, production, and characteristics of the world’s classic oils. In HortScience.
  • Covas, M. I. (2007). Olive oil and the cardiovascular system. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.010
  • Guasch-Ferré, M., Hu, F. B., Martínez-González, M. A., Fitó, M., Bulló, M., Estruch, R., … Salas-Salvadó, J. (2014). Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC Medicine. https://doi.org/10.1186/1741-7015-12-78
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • J Neurosci. 2011 Jan 19; 31(3): 999–1009. Unusual Pungency from Extra-Virgin Olive Oil Is Attributable to Restricted Spatial Expression of the Receptor of Oleocantha. doi: 10.1523/JNEUROSCI.1374-10.2011
  • Nanomaterials and NanotechnologyVolume 6: 1–8. (2016). Enhancement of antioxidant and skinmoisturizing effects of olive oil byincorporation into microemulsions. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1847980416669488

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.