Броколито е известно с високото си съдържание на желязо и бета каротин, което го прави чудесно средство за предпазване от анемия, особено за вегетарианците. Днес ще споделим с вас четири вкусни рецепти с броколи.
Знаете ли защо броколи е толкова полезно? Този зеленчук съдържа редица полезни хранителни вещества – витамини A, C и E, аминокиселини, цинк и калий. При комбиниране на пилешко месо, сирена и други зеленчуци с броколи се получават вкусни и същевременно здравословни ястия, подходящи за вашата диета.
Богато е на антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали и пречистват кръвта ви. Освен това зеаксантинът и бета каротинът в броколито се грижат за здравето на очите ви.
Омега-3 мастните киселини и витамините ускоряват образуването на колаген в организма, възстановявайки еластичността на кожата и я защитават от слънцето.
Високото съдържание на фибри в този зеленчук подобрява храносмилането, предпазва ви от възпаления и чревни инфекции.
За да се възползвате максимално от качествата на броколито е добре да го ядете приготвено на пара или в сурово състояние.
В следващите редове ще ви дадем няколко вкусни идеи за приготвянето му.
1.Огретен с броколи и шунка
Без съмнение това е една от най-вкусните рецепти за приготвяне на броколи. Това ястие е подходящо за обяд, а приготвянето му ще ви отнеме само 15 минути. Шунката го прави по-засищащо и калорично, а броколито ви осигурява необходимите на организма ви хранителни вещества.
Изсипете растителното масло и чистото масло в тиган.
Добавете чесъна и го сотирайте, внимавайте да не го загорите.
Накрая отцедете броколито, овкусете го със сол и черен пипер. Да ви е вкусно!
4.Скариди с броколи
Не трябва да прекалявате със скаридите, но умерената им консумация е чудесен начин за набавяне на необходимия ви йод, витамини, холестерол и протеини. Съчетават се чудесно с броколите и ценните хранителни вещества, които съдържа.
Изсипете зехтина в тиган и сотирайте нарязаното броколи.
Нарежете на ситно чесъна и дивия лук и ги добавете в тигана.
Настържете джинджифила и го прибавете към сместа. Покрийте съда и оставете ястието да покъкри 5 минути.
Добавете царевичното нишесте към водата, белия оцет, пилешкия бульон на прах, захарта и соевия сос. Леко разбийте всичко.
Когато броколито е готово добавете скаридите (предварително почистени).
Когато цветът им стане розов изсипете в съда и течната смес и оставете всичко да поври две минути, докато скаридите станат изцяло розови.
Накрая сервирайте ястието с малко ориз.
Не пропускайте да прочетете и: Зеленчуковите супи, които трябва да опитате
Коя рецепта ще опитате?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Manikandan R, Thiagarajan R, Goutham G, Arumugam M et al. Zeaxanthin and ocular health, from bench to bedside. Fitoterapia. 2016 Mar;109:58-66.
Vilaplana M. Antioxidantes presentes en los alimentos. Vitaminas, minerales y suplementos. Offarm. 2007;26(10):79-86.
Latté KP, Appel KE, Lampen A. Health benefits and possible risks of broccoli – an overview. Food Chem Toxicol. 2011 Dec;49(12):3287-309.
Kaiser AE, Baniasadi M, Giansiracusa D, Giansiracusa M et al. Sulforaphane: A Broccoli Bioactive Phytocompound with Cancer Preventive Potential. Cancers (Basel). 2021 Sep 25;13(19):4796.
Ares AM, Nozal MJ, Bernal J. Extraction, chemical characterization and biological activity determination of broccoli health promoting compounds. J Chromatogr A. 2013 Oct 25;1313:78-95.
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.
Интересни статии
БолестиСперматоцеле: причини, симптоми, диагностика и лечение
Съвети за домаСпирт, вестници и 8 други трика за почистване на стъкло