Травертин: предимствата и употребата в дома

Мраморът травертин придава елегантност и изисканост. Нека го разгледаме по-добре.
Травертин: предимствата и употребата в дома

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Мраморът травертин създава, почти автоматично, елегантни и изискани пространства, както на закрито, така и на открито. Това е материал, който се използва от векове и неговата устойчивост го е превърнала в символ на света на архитектурата и декорацията.

В тази статия ще разгледаме произхода и характеристиките на мрамора травертин. Ще разгледаме и предимствата му и някои от неговите приложения.

Откъде се добива мраморът травертин?

Както подсказва името му, този вид мрамор идва главно от италианския регион Травертин, където се добива от кариери. Винаги е бил свързан с луксозната среда в класически стил. В днешно време обаче употребата му се е разпространила и може да се види във всяка къща.

Що се отнася до неговите характеристики, това е варовик и порест камък, с доста гладко покритие. Преобладаващите тонове са светложълтеникави до пастелни, които се дължат на остатъци от сяра и други железни съединения и органични пигменти.

Основните му компоненти са калцит и гипс. Повечето от съставните му минерали са безцветни. Ето защо има основата и жилките се виждат много добре.

Ако говорим за покрития, можем да споменем естественото, при което порьозността на камъка в естественото му състояние не е скрита и придава рустикален вид. От друга страна, ако е полирано, се вижда блясъкът на мрамора, който внася нотка елегантност и яркост.

Предимствата на мрамора травертин

Има много предимства на този вид естествен камък, ако решим да го вградим в стаите на нашия дом. Нека да разгледаме някои от тях.

мраморен под от травертин
Мраморът, използван в подовата настилка, изисква грижа без химикали. Амонякът също трябва да се избягва.

Здравина

Това е едно от основните му предимства. Ако вземем предвид, че конструкциите, направени с този мрамор, имат векове живот и все още стоят, можем да сме сигурни, че това е устойчив материал!

Не се подава на влиянието на слънцето, дъжда или вятъра, така че използването му на открито е повече от разумно. Освен това е устойчив на огъване, температурни промени и дори влажност. Тази устойчивост му придава отлична издръжливост.

Красота

Красотата е основно предимство, защото не ви е необходимо нищо друго, за да украсите мраморния под или плот от травертин. Неговите тонове и естествени жилки говорят сами за себе си. Среда, с този камък, ще се отличава с елегантност и деликатност.

Лесно почистване

Мраморът се почиства лесно, тъй като не изисква никакви химически продукти. Амонякът е много абразивен и може да повреди камъка. Най-добрият начин за почистване на травертина е с вода и неутрален сапун.

Против подхлъзване

Неговата висока порьозност го прави противоплъзгащ. Това не е маловажен детайл, тъй като го прави много удобна опция за външни настилки и ръбове на басейни.

Използването на мрамор травертин

Както споменахме, този естествен камък може да се използва както навън, така и вътре в дома, благодарение на своята универсалност. Какво ще изберете за вашия дом?

Подове

Мраморните подове, освен че са стилни, са и вечни. Вече говорихме за тяхната издръжливост. Те не само са лесни за почистване, но и осигуряват безопасност, тъй като не се плъзгат. От друга страна, блясъкът и чистотата, които такъв под внася в околната среда, са много търсени качества.

Стени

Както в кухните, така и в баните, стените могат да бъдат покрити с травертин вместо с класическите плочки. Промяната си струва, защото крайният резултат ще бъде светло, луксозно, блестящо пространство.

Плотове

Може да се използва за кухненския плот и мивката в банята. Едно от предимствата му е, че тъй като този вид мрамор има светли и неутрални тонове, той се комбинира добре с всеки аксесоар, който искате да добавите.

Аксесоари

И накрая, можем да намерим маси, помощни маси, нощни шкафчета, барове, маси за закуска и кухненски острови, наред с други мебели за дома. Просто не забравяйте да имате предвид теглото на крайния продукт.

В екстериора

Освен че се използва за подове на галерии и ръбове на басейни, често се използва за покриване на фасади. Важно е да се подчертае покритието на стените с травертин, тъй като той е устойчив на всякакви атмосферни влияния.

бордюр от травертин на басейн
Мраморните ръбове от травертин в басейните предотвратяват подхлъзване. Това е материал, който може да помогне за предотвратяване на падания.

Мраморът травертин е перфектен избор за дома

Този естествен камък е много универсален и може да се използва в почти всяко пространство в къщата. Използването му напомня за елегантни среди с минималистични тонове и скандинавски елементи.

Единственият недостатък, който може да има, е цената, въпреки че в действителност неговата издръжливост и устойчивост, както и минималната поддръжка, компенсират цената му. Надяваме се, че ще можете да го направите част от вашия дом и да постигнете стилната промяна, която търсите!

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sarabia-Bañuelos, P., & Nolasco-Arizmendi, V. A. (2021). Piedra caliza de mármol Travertino Romano la columna piedra natural. Mundo nano. Revista interdisciplinaria en nanociencias y nanotecnologÃa14(26).
  • Huertas, B. S. (2005). El travertino rojo de Mula (Murcia). Definición de un mármol local1. REGIÓN DE MURCIA, 141.
  • Trujillo Rodríguez, C. L., Velasco De La Fuente, D., Figueres Amorós, E., Garcerá Sanfeliú, G., & Guacaneme Moreno, J. (2012). La Plaza de último diseño travertino Natural mosaico de mármol beige amarillo. Tecnura16(32), 12-28.
  • Vásquez, W., & Vizcarra, M. (2008). Proceso industrial de una planta de tratamiento de mármol travertino. Barcelona: Ediciones CEAC.
  • Burgos, L., & Bogotá Ruiz, J. (1986). Instalación de acabados en piedra y mármol.
  • Gomero, C., & Gustavo, E. (2013). Fabricación de recubrimientos orgánicos a partir de residuos de la producción de mármol.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.