Как да почистите къщата с евкалиптово масло

Харесвате ли аромата на евкалипт? Тогава се възползвайте от етеричното му масло в почистването на вашия дом. Ще ви дадем най-добрите съвети.
Как да почистите къщата с евкалиптово масло

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 26 август, 2022

Поддържането на различните зони в ред и с приятен аромат е една от основните цели на почистването на дома. Въпреки това, не винаги знаем кои са най-подходящите продукти за използване. Това е по-трудно, когато искаме да изберем естествени решения. Поради тази причина в тази статия ще обясним как да почистите къщата с евкалиптово масло, много универсална течност.

Почистването и дезинфекцията на околната среда и домовете ни винаги е било основен проблем. Въпреки това в днешно време той придоби по-голяма актуалност.

През последните няколко години много се говори за важността да имаме вентилация на работните ни пространства и домовете. Освен това станахме по-стриктни в постигането на перфектни хигиенни условия на околната среда. Поради това се обръщаме към различни почистващи препарати като спирт, оцет или промишлени продукти.

Днес обаче искаме да поговорим за една древна практика за почистване и дезинфекция, която помага да се запази околната среда чиста от замърсяване. Тук говорим за етерични масла, като евкалиптово масло.

За какво се използва евкалиптовото масло?

Има около 700 вида евкалипт, повечето от които произхождат от Австралия и Нова Гвинея. Името му означава “добре покрит”, отнасяйки се до семето му.

Това е растение, което може да се открие в повечето части на света. Поради своите характеристики, се използва от компании за дървен материал и хартия.

Евкалиптовото масло може да се използва по следните начини:

 • Универсален почистващ препарат: Смесете 2 супени лъжици евкалиптово масло с 1/2 чаша оцет, 2 супени лъжици сапун и 1 чаша гореща вода. Може да се използва за измиване на подовете и да ги остави с приятен аромат. Можете също да го поставите в бутилка със спрей за почистване на повърхности.
 • Ароматизатор за пране: Няколко капки от това етерично масло могат да се използват за пране. Бъдете внимателни, тъй като маслото може да изцапа дрехите. Препоръчително е да го смесвате с перилен препарат или омекотител.
 • Отблъскване на насекоми и акари: Миризмата на евкалиптово масло отблъсква насекомите. Може да се смеси със сода за хляб за почистване на килими или да се остави в ъглите, за да се предотврати появата на насекоми. Освен това можете да сложите няколко капки в килера, за да се предпазите от молците.
 • Премахване на мухъл: Почистете зоните на кухнята и банята, които са предразположени към мухъл, със смес от оцет, гореща вода и евкалиптово масло.
Етерични масла
Евкалиптовото масло може да се комбинира с други естествени почистващи препарати, като сода бикарбонат или оцет.

Как да приготвим евкалиптово масло у дома?

Евкалиптовото масло може да се намери в супермаркетите или магазините за здравословни храни. Въпреки това можем да го приготвим и сами и да се възползваме от ползите на това прекрасно растение.

Подготовката се извършва по прост начин, като се следват следните стъпки:

 1. Пригответе евкалипта: На първо място е необходимо да вземете голям брой пресни листа от евкалипт. Можете да ги набавите на пазари, магазини за здравословни храни или дори на разходка в провинцията.
 2. Пригответе базово масло: В допълнение към листата на евкалипта е необходимо да имате масло, което да ползвате като основа. За да направите това, можете да изберете естествено масло според вашите предпочитания; бадемово, кокосово или зехтин. По желание можете да използвате и витамин Е, за да запазите маслото за по-дълъг период от време.
 3. Натрошаване на евкалипта: Тази точка е от съществено значение, за да се извлече есенцията. Пресните листа от евкалипт трябва да бъдат натрошени достатъчно дълго, за да се получи маслото им. Тази задача може да се извърши в каменен или порцеланов хоросан за по-голяма ефективност.
 4. Готвене и извличане на олиото: Течността, получена от предишния етап, чрез натрошените листа, се смесва в пропорционални части с натуралното масло, което сме избрали. След това се слага в тенджера на слаб огън за 4 до 5 часа.
 5. Прецедете: След като се свари, оставете сместа да изстине и я прекарайте през кърпа, за да се прецеди. След това го поставяме в стъклен съд, за предпочитане тъмно стъкло.

За целите на почистването това масло има приблизително време на употреба от 6 месеца. Може да се използва за почистване на повърхности, добавяне на няколко капки към тоалетни принадлежности или поставяне в арома-дифузора в стаите.

Предимства на използването на евкалиптово масло

Евкалиптът има антисептични и стягащи свойства, които благоприятстват процесите на лечение на респираторни заболявания, като грип или настинка. Приписват му се и отхрачващи свойства. Един от най-добрите начини да се възползваме от него е чрез парата, импрегнирана с това растение на местата, които искаме да почистим.

Освен това почистването на къщата с евкалиптово масло е практика, която може да се извършва по всяко време на годината. Неговият аромат се използва и в ароматерапията за подобряване на настроението и насърчаване на релаксация, с характерната си свежест и мирис. Освен това действа като инсектицид и антибактериално средство.

Тъй като е етерично масло, може да се добави и към почистващи продукти, които вече имате, за да увеличите приятния им аромат. Например, добавяте го към прането си или го разреждате при създаването на домашно приготвени сапуни.

Домашен сапун.
Добавянето на евкалипт към вашите домашни сапуни ще ви позволи да споделите неговите свойства с кожата си.

Други начини за използване на евкалипта

Сега, когато знаете как да почистите къщата с евкалиптово масло, трябва да знаете, че има и други начини за използване на това растение. В популярните традиции листата също са били използвани за създаване на атмосфера в определени зони, изгаряйки ги и позволявайки на дима да премине през дома.

Публикация на правителството на Чили обяснява, че запарки, подсладени с мед, могат да се приготвят за респираторни заболявания. Използва се и за правене на инхалации. В последния случай се приготвя отвара с 1 супена лъжица от зеленчука на всеки литър вода.

Възможно е също да използвате семената му в платнени торбички или поставени в чиния. След това те трябва да бъдат оставени в районите на къщата, за да се възползвате от аромата си. Идеалното нещо е да ги сменяте на всеки 2 месеца.

Също така е страхотна декорация, със сиво-зеления си цвят и характерната миризма. Като просто поставите няколко клончета във ваза, те ще помогнат за поддържането на околната среда свежа и ще я направят красива.

Известно е, че маслото от евкалипт помага при респираторни заболявания, като настинки. Въпреки това е важно да се внимава, ако ще се използва в естествената медицина, и трябва да се консултирате със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Eucalipto. (n.d.). Minsal.Cl. Retrieved May 5, 2022, from https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d98ad06d32f83d5e04001011f016dbb.pdf
 • Dhakad AK, Pandey VV, Beg S, Rawat JM, Singh A. Biological, medicinal and toxicological significance of Eucalyptus leaf essential oil: a review. J Sci Food Agric. 2018 Feb;98(3):833-848. doi: 10.1002/jsfa.8600. Epub 2017 Sep 11. PMID: 28758221.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.