Най-добрите начини за дезинфекция на банята

Много време прекарваме в почистване на банята, но не я дезинфекцираме правилно. В тази статия ще открийте няколко трика как да почиствате правилно това помещение!
Най-добрите начини за дезинфекция на банята

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Банята е еднo от най-използваните помещения в къщата. Както и едно от най-замърсените. За да го поддържате чисто, ще споделим с вас следните препоръки за дезинфекция.

Основните инфекциозни агенти в банята са бактериите и плесента. Влагата е първата причина за безпокойство. Така че, банята трябва да бъде вентилирана и суха.

Друга често срещана причина на замърсяване е урината и остатъците от фекални вещества в тоалетната чиния. Поради това трябва да пускате водата до пълното изпразване на казанчето.

Остатъците от сапун и шампоан привличат гъбички. Същото се случва и с пастата за зъби. Това създава досадни петна в мивката.

Банята трябва да бъде дезинфекцирана най-малко веднъж седмично. Докато на дневна база трябва да предприемате коригиращи мерки. Това ще помогне за намаляване на риска от инфекции.

Дезинфекция на банята – от къде да започнете

Дезинфекция на тоалетната чиния

Когато се заловите с дезинфекция на банята, първото нещо, което трябва да направите, е да сложите ръкавици. Това ви предпазва от пряк контакт с бактериите. Те също така предпазват ръцете ви от почистващите продукти, които могат да бъдат абразивни.

Друго важно нещо е да използвате специфични продукти за всяка част. Средствата за премахване на петна, дезинфектанти и белина са основните за почистване на банята.

Внимавайте да не използвате едни и същи с препарати за почистване за всяка част от банята. Трябва да използвате различни препарати и четки за отделните области.

Тоалетната чиния и ваната или душът са частите на банята, по които се натрупват най-много микроби. Трябва да внимавате с пода и стените. Не забравяйте, че в канала се натрупват сапун, шампоан и остатъци от коса.

Преди да започнете да почиствате душа или ваната, трябва да почистите остатъците от замърсяване. Влажна гъба с белина или препарат за отстраняване на петна ще помогне за отстраняване на плесента от стените.

Тоалетната чиния трябва да се почиства с белина за оптимален резултати. Важно е ръбовете да се почистват добре, защото там се натрупва много мръсотия. Седалката може да се почисти с кърпа с дезинфектант или белина.

Когато става въпрос за мивката , първото нещо, което трябва да направите, е да почистите пастата за зъби и остатъците от коса.А може да има петна от водата. С гъба и белина можете да дезинфектирате цялата мивка. След това почистете с много вода.

Не забравяйте стените на банята като цяло. Гореща вода, сапун и белина ще са достатъчно ефективни за тях. Важно е да се отървете от мръсотиите.

Грешки при дезинфекцията на банята

Чиста и добре поддържана баня
  1. Слаба или никаква вентилация. Някои хора са свикнали да дезинфекцират банята със затворени прозорци и врати. Отворените прозорци или вентилацията ще предпазят банята от мухъл.
  2. Забравяте за завесите за душ. Поради контакта им с водата, по завесите за душ може да се натрупа мухъл. Те трябва да се почистват с влажна кърпа. Също така за по-ефективно почистване, може да ги минете и с белина.
  3. Сменяйте кърпите. Поради високата влажност, в кърпите се събират бактерии. Добре е да ги сменяте поне веднъж седмично. Същото трябва да се прави и с постелките или стъпките на душа или пода.
  4. Почиствайте аксесоарите. Чашата, в която поставяте четката за зъби, натрупва много мухъл. Тази гъбична бактерия може да се прикрепи към четката за зъби. Препоръчва се да почиствате всички аксесоари за баня с вода и сапун.
  5. Не забравяйте за огледалото. Оцетът и водата са най-ефективни за почистване на огледалото. Можете да използвате и обикновен почистващ препарат за огледало.

Прости трикове за дезинфекция на банята

Съвети за дезинфекция на банята
  • Сместа от оцет и вода е ефективна за премахване на всякакъв вид мръсотия. В случай, че нещо е ръждясало, можете да приготвите разтвор от гореща вода, лимон и сол.
  • За да премахнете петната, можете да използвате смес от сода за хляб и вода. Важно е да се използва много гореща вода, за да получите оптимален резултати. Тази комбинация се използва и при запушване на канализацията.
  • При упорити петнаспиртът е най-ефективният вариант. Смесете спирт и вода в пропорция шест към едно. Нанесете сместа върху оцветената зона и оставете да престои няколко минути. След това слейте с вода.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista Del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.