Терапевтичните ползи на маслото от канела и как да си го приготвите

Внимание, фенове на етеричните и терапевтичните масла! Научете какви са невероятните ползи на маслото от канела и как да си го приготвите у дома. Спестете пари и подобрете здравето си. Вижте как!
Терапевтичните ползи на маслото от канела и как да си го приготвите
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 април, 2023

Какви са терапевтичните ползи на маслото от канела?

Канелата е една от най-известните подправки по света и е ценена заради лечебните си, кулинарни и козметични приложения.

Подправката се добива от дървото Cinnamomum verum и се използва за приготвяне на напитки и десерти. Но освен това е основна съставка в много домашно приготвяни лекарства.

Терапевтични свойства на маслото от канела

Канелата е известна с аромата си. Затова се използва при приготвянето на парфюми, ароматизатори и почистващи продукти за дома.

Освен това се използва вътрешно и външно за лечение на редица болести, тъй като е богата на антибактериални съставки и антиоксиданти.

А най-хубавото е, че е евтина и неусетно става част от хранителния ви режим. В действителност канелата много лесно се комбинира с други съставки.

Въпреки, че болшинството от хора я консумират като добавка към напитки и шейкове, има и други начини за възползване от качествата й.

Един от тези методи е приготвянето на терапевтично масло. То е идеално при кожни проблеми, болести и сривове на имунната система.

В днешната статия ще ви покажем как да приготвите това терапевтично масло. И ще ви разкажем за ползите от използването му.

Как да си приготвим терапевтично масло от канела

Полезни свойства на маслото от канела

Това лечебно масло се приготвя много лесно и можете да си го направите дори да не страдате от никакви заболявания.

Тъй като съставките му са с дълъг срок на годност, можете дори да си приготвите няколко бурканчета като резерва.

Въпреки че в някои магазини за билки и био продукти продават готово такова масло, приготвянето от вас самите у дома ви гарантира качеството на съставките и по-изгодната цена.

Съставки

 • 12 пръчици канела
 • 1 чаша екстра върджин зехтин (200гр.)
 • 1 херметическо затварящо се стъклено бурканче

Начин на приготвяне

 • Поставете пръчиците канела в бурканчето и след това изсипете екстра върджин зехтин.
 • Уверете се, че пръчиците канела са добре покрити от зехтина, запечатайте бурканчето и го съхранявайте на топло.
 • Оставете продукта да престои в продължение на две до три седмици.
 •  Разклащайте бурканчето всеки ден, така че екстрактът от канелените пръчици да се смесва със зехтина.
 • След като упоменатото време изтече, прецедете сместа с помощта на марля или цедка направена от подобен материал.
 • И накрая изсипете продукта в тъмна бутилка и я съхранявайте на хладно.

Лесно е, нали?!

Какви са ползите на терапевтичното масло от канела?

Маслото от канела е богато на антибактериални и противогъбични съставки, които ефикасно се борят с различни патогенни организми, засягащи здравето ни.

Комбинацията от съставките на това масло облекчава възпаления, предпазва от разрушаване на клетките, причинено от свободните радикали и укрепва имунната система.

Сред основните му ползи са:

1. Предпазва от настинки.

маслото от канела предпазва от настинки

Използването и консумирането на маслото от канела е лесен начин да се предпазите и да облекчите симптомите на грип и простуда.

Освен това съставките му отпушват дихателните пътища, успокояват възпаленията и улесняват унищожаването на вирусите и бактериите.

2. Канелата се бори с диабета.

Доказано е, че канелата е една от най-добрите подправки контролиращи нивата на кръвната захар.

Ако добавите две или три капки от това масло към обичайното си меню, ще бъдете изненадани от действието му срещу диабета.

3. Облекчава артрита.

маслото от канела облекчава артрита

Болните от артрит и страдащите от болки в костната система могат да ги облекчат с директното нанасяне на този натурален продукт.

Маслото от канела стимулира кръвообращението и намалява възпаленията, като така успокоява болката и улеснява движенията.

4. Бори се срещу инфекциите по кожата.

Маслото от канела попива бързо в порите на кожата. Тъй като е антибактериално, редовната му употреба намалява кожните инфекции.

Идеално е при гъбични инфекции, псориазис и други кожни болести.

5. Намалява умората.

маслото от канела намалява умората

Масажът с масло от канела е полезен за облекчаване симптомите на физическа и умствена умора.

Съставките му подобряват кръвообращението, улесняват снабдяването с кислород на мозъка и оптимизират използването на енергията.

6. Бори се срещу вагиналните инфекции.

Малко масло от канела добавено към дамския душ cпомага балансирането на pH нивото във вагиналната област  и така се справя с инфекциите.

Използването на малки количества намалява присъствието на бактерии и гъбички. Освен това контролира неприятни симптоми като сърбеж, отделяне на секрети и лоша миризма.

Правили ли сте сами масло от канела? Сега след като вече знаете как да си го приготвите у дома, следвайте тези лесни стъпки и винаги разчитайте на това изключително лекарство!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Landero Valenzuela, Nadia, Lara Viveros, Francisco Marcelo, Aguado Rodríguez, Graciano Javier, Hoyos Petra, Andrade, Encarnación Apolonio, Dalia, & Pérez Rivera, Yazmín. (2016). Aceite escencial de Cynnamomum zeylanicum: alternativa de control para Penicillium expansum sobre pera en poscosecha. Revista mexicana de ciencias agrícolas7(5), 1017-1028. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-09342016000501017&lng=es&tlng=es.
 • Lee, S. C., Wang, S. Y., Li, C. C., & Liu, C. T. (2018). Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde and linalool from the leaf essential oil of Cinnamomum osmophloeum Kanehira in endotoxin-induced mice. Journal of food and drug analysis26(1), 211-220.
 • Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
 • Polin Raygoza, Laura Alicia, Muro Reyes, Alberto, & Díaz García, Luis Humberto. (2014). Aceites esenciales modificadores de perfiles de fermentación ruminal y mitigación de metano en rumiantes: Revisión. Revista mexicana de ciencias pecuarias5(1), 25-47. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-11242014000100003&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.