Използвайте канела в градината

30.12.2018
Не се колебайте да я приложите върху растенията си и ще забележите как растат по-здрави и силни.

Как да използвате канела в градината си? Канелата е вид подправка, която произлиза от Шри Ланка. Науката доказва, че тя има невероятни качества по отношение на здравето и красотата.

Използва се при приготвянето на храна и десерти и е обичана от мнозина заради вкуса и аромата си. Канелата оказва страхотно влияние и при болести като висок холестерол и диабет.

Но днес ще поговорим за едно по-малко познато приложение на тази подправка – отглеждането на растения. Различните лица на канелата, добивана от дърво със същото име, могат да ни помогнат изключително много и в градината, като направят растенията ни по-красиви и здрави.

Приложения на канела в градината

Използване на канела в градината ви

Канелата на прах се използва за третиране на различни проблеми в градината. Можете да постигнете изненадващи резултати, ако я изсипете върху растенията си.

Тъй като канелата е натурален фунгицид, можете да премахнете гъбички, насекоми, да защитите разсада си, както и да се справите с леки наранявания по растенията. Освен това тя е натурална, здравословна и икономична, което я прави перфектният избор за градината ви.

Прочетете и: Невероятните ползи на мед и канела

1. Канелата защитава растенията срещу вредители

Употреба на канела в градината срещу вредители

Канелата е отлична подправка за хората, но не и за вредните насекоми. Така че, ако разсада, който току-що сте посадили, е нападнат от мравки или комари не се отчайвайте. Можете да ги прогоните с малко количество от тази подправка.

За да контролирате тези вредители трябва само да посипете малко от тази подправка около растението или на място, от което желаете да изгоните тези неприятни насекоми.

2. Тази подправка премахва гъбичките

Гъбичките са друг враг на здравите растения. Ако забележите следи от гниене или гъбички по растенията си, просто им добавете малко канела на прах, за да ги предпазите от развитието и размножаването на гъбичките и плесента.

Ако проблемът е прекалено сериозен, трябва да премахнете гъбичките от растението. При условие, че гъбичките са в почвата, просто сменете пръстта и саксията, в която е посадено растението.

Ако гъбичките са по растението, просто го посипете с малко канела на прах, за да решите проблема.

По подобен начин, ако гъбичките са в почвата, добавете малко канела към нея и ще видите, че това е достатъчно, за да възстанови здравето на растенията.

3. Борба с болести

Канела в борба с болестите

Когато отглеждаме плодове или зеленчуци, последното нещо, което искаме е поява на болести по разсада, което може да попречи развитието и растежа на здрави и апетитни плодове и зеленчуци.

Семената или разсада могат да бъдат атакувани от гъбични заболявания, водещи до гниене, които могат да бъдат причинени от различни видове гъбички или пък от бедния състав на почвата.

За да предотвратите неприятните последици от тези болести, просто добавете канела на прах към тора или почвата, където са засадени растенията.

4. Канела за резници

Използване на канела в градината

Ако отглеждате резници, не използвайте химически препарати, за да стимулирате развитието на кореновата им система.

Можете просто да добавите канела на прах върху стеблото на резниците, които искате да вкорените по време на засаждането и сте готови.

Тази подправка е перфектното решение, а спестявате пари, тъй като не трябва да купувате скъпи препарати, които да ви помогнат да отгледате резниците си.

Ако размножавате растенията си за резници и срещате различни видове проблеми при отглеждането им, които ви пречат да се радвате на добри резултати, има начин да се справите с това. По-долу ще откриете рецепта за мощен фунгицид, съдържащ канела като основна съставка.

Съставки

Приготвяне

  • Изсипете всички съставки в купа.
  • Оставете ги да престоят 12 часа.
  • След 12 часа прецедете сместа и изсипете течността в друг съд.
  • Поставете резниците в течността за два часа.
  • Посадете резниците по обичайни начин.

Аспиринът ще подейства като стимулатор за развитието на кореновата система, а канелата – като фунгицид. Ако ви остане течност трябва да я изхвърлите, защото не може да се съхранява.

Прочетете и тази статия: Как да отглеждаме розмарин, магданоз и мента в домашни условия

5. Лекуване на наранявания по растенията

Лекуване на растенията в градината с канела

Ако сте прекалили с резитбата или не сте внимавали при отстраняването на плевелите около растенията и сте ги наранили, можете да им помогнете да се възстановят като изсипете малко канела на прах върху нараненото място.

Така ще предпазите растението от развитие на болести и нови увреждания и ще ускорите оздравяването му.

Всички тези съвети са чудесни за използване в градината. А освен това канелата е натурално решение и ухае страхотно.

Не се колебайте да я използвате за растенията си и ще забележите как растат по-здрави и силни.

Винаги имайте под ръка канела на прах у дома, защото тя ще ви помогне да разрешите с лекота много от проблемите си с отглеждането им.

  • Nabavi, S., Di Lorenzo, A., Izadi, M., Sobarzo-Sánchez, E., Daglia, M., & Nabavi, S. (2015). Antibacterial effects of cinnamon: From farm to food, cosmetic and pharmaceutical industries. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7095359