Маслото от чаено дърво: толкова много ползи!

Пригответе репелент против комари или използвайте в борба с дерматологични заболявания
Маслото от чаено дърво: толкова много ползи!
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Маслото от чаено дърво е било използвано за лечение на кожни проблеми в продължение на векове. Въпреки това, неговата употреба е изключително широка – можете да го използвате за много други неща.

Интересното е, че маслото от чаено дърво първоначално идва от Австралия. Там за първи път започва да се използва благодарение на парната дестилация от листата от дърво, наречено Melaleuca Alternifolia.

Оттогава местните жители на Австралия  го използват за лечение на различни състояния, вариращи от кожни до респираторни проблеми, настинки и алергии.

В момента фармацевтичните индустрии и ароматерапията го използват редовно поради многото му ползи.

Мирише много приятно, а и може да го откриете във всеки магазин за здравословни продукти. То не е скъпо и осигурява отлични резултати за много състояния.

По-долу ще ви разкрием  най-различните ползи от това масло, което може да бъде много полезно за вас.

Маслото от чаено дърво помага за лечението на акне

Идеален начин да се отървете от упоритото акне или черните точки е да използвате масло от чаено дърво. Неговите антибактериални, противогъбични и антисептични свойства са идеални за борба с този често срещан проблем на кожата.

Въпреки това запомнете, че не трябва да прилагате това масло върху кожата в неразреден вид. Винаги го разреждайте.

Как да използваме и прилагаме масло от чаено дърво против акне

маслото от чаено дърво срещу акне

Съставки

 • 1 капки масло от чаено дърво
 • 10 капки вода
 • 5 капки хамамелис

Как да го използваме?

Приложете тази проста и ефикасна смес от съставки с помощта на памучен тампон. Прилагайте 2 пъти дневно: сутрин и преди лягане. След 1 седмица ще видите положителните резултати от тази смес.

Маслото от чаено дърво помага на отслабените кожички на сухите нокти

Това масло има много козметични цели. Една от тях е, че помага на слабите напукани и неравни кожички на ноктите. Маслото от чаено дърво също така помага за лечение на гъбична инфекция на ноктите.

Как да го използваме и прилагаме?

 • За да оправите маникюра си, навлажнете памучен тампон и го използвайте върху кожичките. След няколко минути ще видите колко е лесно да се отървете от повредените кожички.
 • За да се преборите с гъбичната инфекция на ноктите, добавете 5 капки масло от чаено дърво към лака за нокти. Разклатете го малко и нанесете сместа върху ноктите, както и на краката.

Масло от чаено дърво за лечение на питириазис

Питириазис розея е дерматологично заболяване, което се появява през есента или пролетта.

Започва първоначално като рана, след това се превръща в еритематозни (червени) петна и води до белене на кожата.

Той е заразен и лечението в много случаи е ограничено до кортикостероиди. Друг начин да го спрете е чрез използването на масло от чаено дърво. Това също ще помогне за облекчаване на въздействието му върху кожата.

Как да го използваме?

Дозата на този тип масло трябва винаги да бъде около или по-малко от 5% от количеството на водата, която използвате.

 • Така например може даналеете прясна ½ чаша вода (100 мл.) и да добавите 5 мл. масло от чаено дърво към нея.
 • Ако страдате от питириазис, трябва да почистите засегнатата област преди да приложите разредено масло от чаено дърво върху нея. След прилагане на сместа масажирайте областта. Препоръчително е да го правите всеки ден.

Малко по малко ще започнете да виждате положителните резултати.

Използването на масло от чаено дърво за лечение на микоза

Микозата се причинява от специфичен вид гъбички. Дерматофитите виреят в топли и влажни места. Освен това те живеят в мъртвата тъкан на кожата.

Обикновено възниква подуване или лющене на кожата от двете страни на стъпалата, както и в областта между пръстите на краката, когато страдате от това състояние. Освен това микозата е неприятно състояние, което може да повлияе върху ноктите на краката.

Един от начините за лечение на това състояние е да се използва масло от чаено дърво, което ще забави инфекцията. По-долу ще обясним как може да се постигне този резултат.

Как да го използваме?

 • Напълнете вана с топла вода.
 • Добавете 10 капки масло от чаено дърво и 10 капки масло от розмарин към водата.

Поставете краката във ваната за 20 минути. След това ги подсушете внимателно и не забравяйте местата между пръстите на краката. Те трябва да останат напълно сухи. Повтаряйте това всеки ден, след като се приберете у дома.

Маслото от чаено дърво е най-добрият препарат против комари

Това лекарство действа винаги. Ако живеете в много влажна зона, рискувате да бъдете нападнати от комари. Както вече знаем, няма по-голям враг от насекомите. Те също могат да предават болести, когато се хранят с нашата кръв.

Органичните репеленти или използването на определен тип облекло не са достатъчни, за да отблъснете комарите. Предлагаме ви да направите следното.

Пригответе свой собствен репелент против комари с масло от чаено дърво. Вижте по-долу как.

Съставки

 • 5 супени лъжици вода (50 мл.)
 • 10 капки масло от чаено дърво
 • 100 капки есенциално масло от цитрусови плодове или лимони

Как да го приготвим?

За да приготвите тази смес трябва да използвате бутилка, която има дифузер. След това трябва да прилагате тази смес върху кожата всяка вечер преди лягане.

Това е чудесен и евтин репелент, и си струва да го имате у дома.

В заключение вече сте виждали как това масло има множество приложения. Не забравяйте, че е по-добре да разредите маслото от чаено дърво, ако искате да го прилагате локално. Освен това, запомнете, че то е страхотно за почистване на дома.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Del Beccaro M (1995). “Melaleuca oil poisoning in a 17-month-old.”. Vet Hum Toxicol 37 (6): 557-8. PMID 8588296.
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19:50-62.
 • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x
 • Murbach Teles Andrade, B. F., Nunes Barbosa, L., Da Silva Probst, I., & Fernandes Júnior, A. (2014). Antimicrobial activity of essential oils. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.860409

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.