7 начина за откриване и избягване на вагинални инфекции

Сред храните, които се препоръчват за предотвратяване, са зеле, спанак, ананас, ряпа, тученица, чесън, хрян, магданоз, зелено цвекло, глухарче, броколи и цитрусови плодове.
7 начина за откриване и избягване на вагинални инфекции

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Също като всяка друга част на тялото, вагината може да развие различни видове инфекции, които варират от обикновен дискомфорт до силно болезнено усещане. Вярно е, че съществуват няколко вида вагинални инфекции, които могат да възникнат при полов контакт, но това не е единствената причина. Обикновени фактори като използване на обществена тоалетна, недостатъчно често пране на кърпи и лошата хигиена са други потенциални причини, за които е необходимо да сте информирани.

Важно е жените да следят за признаци на вагинални инфекции, а също така и да познават евентуалните причини за тях. Съществуват много начини за намаляване риска от появата им и познаването им е от ключово значение за откриването и предприемане на лечение, преди да са се влошили.

Кои са признаците на вагинални инфекции?

Вагиналните инфекции могат да се открият на базата на някои общи симптоми, които обикновено се появяват в началото на инфекцията. Сред тях са следните:

  • Вагинален мирис
  • Сърбеж
  • Усещане за парене
  • Болезнено уриниране или болка при полов акт
  • Течение, което е зеленикаво, жълто, розово или бяло- може да е с или без миризма

Всеки от горните симптоми може да е знак, че имате вагинална инфекция. След като сте я открили, важно е да предприемете бързи мерки, преди да се превърне в по-сериозен проблем. За щастие, можете да ги избегнете, като следвате препоръките в днешната статия.

Как да избегнем вагинални инфекции?

вВагинални инфекции могат да бъдат предизвикани от различни фактори

Както казахме по-горе, тези инфекции могат да бъдат предизвикани от редица различни фактори. Ако предприемете бързи действия, може значително да намалите риска от заразяване.

Носете памучно бельо

Бельо от 100% памук ще ви помогне да сте сухи, което предотвратява много вагинални инфекции. Памукът предпазва от влага, която представлява храната на дрождите. Когато купувате нова бельо, уверете се, че поне платът за областта на слабините е изработен от памук.

Поддържайте правилна хигиена

Ежедневната лична хигиена е една от основните начини, която може да попречи за появата на вагинални инфекции. Важно е да измивате тази чувствителна област от тялото с лек сапун, който няма да наруши естественото рН на организма. В допълнение към това, винаги се бършете отпред назад, за да се избегнете прехвърляне на бактерии и микроби във вагината. Пудри, парфюмирани сапуни, тангенторни вани, ароматизирани тампони и “дамски” дезодоранти могат да променят баланса на бактериите във вагината и дори да влошат вече съществуваща инфекция.

Избягвайте носенето на тесни дрехи

Избягвайте носенето на тесни дрехи

Дънки или къси панталон, които са прекалено стегнати, образуват топла и влажна среда, която е идеална за разпространението на бактерии и дрожди. Опитайте се да носите по-свободни дрехи, като поли например.

Поддържайте интимните части сухи

Влажността и влагата са перфектната среда за развитието на дрожди и бактерии. Много е важно да изсушавате интимните зони, преди да сложите каквото и да е облекло.

Избягвайте използването на вагинални душове

Измиването на вътрешността на вагината с някаква течност може да унищожи “добрите” бактерии, които спомагат за предотвратяване на вагинални инфекции. Вагиналните душове излагат на по-голям риск един от тези досадни проблеми и дори може да ви направят по-уязвими по отношение на други видове заболявания.

Подобрете храненето

Здравословната диета е много важен начин за предпазване от вагинални инфекции. Многобройни проучвания са установили, че редовната консумация на захари и алкохол, комбинирана със стрес, може да предизвика вагинални инфекции. Специалистите препоръчват избягване на тези храни и стресови ситуации, пиене на повече вода и консумация на плодове и зеленчуци, които поддържат пикочните пътища чисти.

  • Сред храните, които се препоръчват за предотвратяване на вагинални инфекции, са: зеле, спанак, ананас, ряпа, тученица, чесън, хрян, магданоз, зелено цвекло, глухарче, броколи и цитрусови плодове.
  • В допълнение, препоръчителна е консумацията на много кисело мляко, което съдържа млечна киселина, спомагаща за възстановяването на полезните бактерии, които може да сте загубили.

Сокове, които помагат за предотвратяване на вагинални инфекции

Сокове, които помагат за предотвратяване на вагинални инфекции

Този сок действа като естествен антибиотик и помага на организма да се пребори с вируси, гъбички и бактерии, които могат да причинят вагинални инфекции. Чесънът се бори с бактерии и гъбички и също така е богат на антиоксиданти и хранителни вещества, които укрепват имунната система.

Съставки

  • 1 връзка спанак
  • 1 скилидка чесън
  • 2 домата

Приготовление

Измийте всички съставки добре и ги добавете в пасатор заедно с ½ чаша вода. Пасирайте, докато получите гладка смес, и изпийте напитката, без да я прецеждате.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.