8 непознати ползи за здравето при използването на канела

· 23.04.2017
Канелата може да бъде много ефективна за хората, които имат диабет, но винаги се консултирайте с вашият лекар преди да я добавите към редовното си лечение или да го промените по какъвто и да е начин.

Канелата е една от най-старите подправки в света. Тя е дошла от Шри Ланка и е извлечена от дървото Cinnamomum verum. Използването на канела е много популярно в целият свят, благодарение на приложението си в кухнята и навсякъде у дома.

Днес ще споделим някои от многото ползи от канелата, които може да ви изненадат.

8 непознати ползи за здравето от канелата

Ползите за здравето ни от използването на канела е добре известно. Нейната лечебна сила може да помогне за облекчаване на много различни заболявания, благодарение на някои от нейните активни съставки (цинамалдехид, цинамилацетат и канеленият алкохол).

Тя съдържа мощни противовъзпалителни, антимикробни, антибактериални и антикоагулантни свойства, които могат да се използват в алтернативната медицина за лечение на множество заболявания.

Освен това е отличен източник на полифеноли, антиоксиданти и минерали като манган, калций, желязо и диетични фибри. Да научим повече за осем от най-добрите й ползи за здравето.

Вижте още: Използвайте канела в градината

1. Помага при диабет тип 2

Ползите от канела за лечението на диабет тип 2 са добре известни. Когато я консумирате на празен стомах както и след всяко хранене тя помага да се намалят нивата на глюкозата в кръвта.

Това е възможно благодарение на съдържанието на цинамантин В1, който стимулира инсулиновите рецептори и потиска ензима, който пречи на тяхната работа. Това помага на клетките ви по-лесно да усвоят и използват глюкозата.

2. Подобрява храносмилането

Някои от съединенията в канелата, включително желязо, диетични фибри и калций подобряват нормалната функция на храносмилателната система.

Жлъчните соли, например, са от съединенията, които следва да се отстраняват от тялото ви. Те могат да бъдат вредни за вас, ако не бъдат изхвърлени от храносмилателният тракт правилно.

В допълнение, канелата се използва за борба с диарията, защото регулира чревните спазми. Тя може да се използва и за лечение на синдрома на раздразнените черва.

3. Спрете гаденето и повръщането

Канелата е чудесна за лечение на гадене и повръщане.  Тъй като е естествена съставка бременните жени могат да я вземат, за да се борят с тези досадни сутрешни симптоми през първият триместър на бременността.

4. Грип и респираторни заболявания

Тази подправка е добре известна с полезността си при лечението на настинки, грип и други дихателни проблеми.

Само като добавите няколко чаени лъжички канела към чая и гарнирате с пресен джинджифил, тя може да ви помогне да намалите температурата или треската си и да спрете кашлицата.

В допълнение, богатият й аромат може да повиши настроението на боледуващите от грип.

Противовъзпалителните и антибактериални свойства на канелата гарантират нейната ефективност и при облекчаване на обикновената настинка.

5. Защитава от сърдечни заболявания

Противовъзпалителните свойства на канелата са много ефективни срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Тя е добър избор, когато става въпрос за превенция и здраве на сърцето и артериите, тъй като помага в борбата с лошият холестерол. Както знаете, наличието му в организма с течение на времето може да доведе до сърдечно-съдови и други заболявания.

Също така описаните противовъзпалителни й свойства спомагат за заздравяването на възпалените вътрешни тъкани, което намалява риска от сърдечен удар.

6. Стимулира мозъчната функция

Науката е показала, че канелата помага да се стимулира мозъчната функция при по-възрастните хора подобрявайки вниманието, разпознаването, паметта и визуалния процес.

Миризмата на канела повишава когнитивните функции и паметта ви. Тя е чудесна, когато се чувствате разсеяни или ви липсва концентрация. Богатият й отпускащ аромат я правят и идеалната добавка към сутрешното ви кафе.

7. Противосъсирващо лекарство

Канелата предотвратява залепването на тромбоцитите повече от нормалното. Ето защо се препоръчва за жените, които са в цикъл, тъй като може да намали част от менструалните болки и да осигури облекчение по това време на месеца.

8. Мощен мултивитамин

Сред компонентите на канела са витамин В1, витамин С, желязо, калий, фосфор и калций.

Въпреки, че трябва да консумирате малко количество от тази подправка, тя осигурява на тялото ви витамини и минерали, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма.

Колко канела трябва да консумирате, за да получите тези предимства?

Препоръчителният дневен прием е между 1 и 6 грама. Тази сума може да варира според теглото, възрастта и здравословното ви състояние. За да се възползвате максимално от всичките й предимства, препоръчваме да консумирате между две и четири грама (половин до една чаена лъжичка).

Не е добра идея обаче да се самолекувате, затова и предлагаме да разговаряте с лекаря си преди да започнете лечението с канела.