8 непознати ползи за здравето при използването на канела

Канелата може да бъде много ефективна за хората, които имат диабет, но винаги се консултирайте с вашия лекар преди да я добавите към редовното си лечение или да го промените по какъвто и да е начин.
8 непознати ползи за здравето при използването на канела

Последна актуализация: 25 април, 2023

Канелата е една от най-старите подправки в света. Тя е дошла от Шри Ланка и е извлечена от дървото Cinnamomum verum. Използването на канела е много популярно в целия свят, благодарение на приложението й в кухнята и навсякъде у дома.

Днес ще споделим с вас някои от многото ползи от канелата, които може да ви изненадат.

8 непознати ползи за здравето при използването на канела

скритите ползи от използването на канела

Ползите за здравето ни от използването на канела е добре известно. Нейната лечебна сила може да помогне за облекчаване на много различни заболявания, благодарение на някои от нейните активни съставки (цинамалдехид, цинамилацетат и канеленият алкохол).

Тя съдържа мощни противовъзпалителни, антимикробни, антибактериални и антикоагулантни свойства, които могат да се използват в алтернативната медицина за лечение на множество заболявания.

Освен това е отличен източник на полифеноли, антиоксиданти и минерали като манган, калций, желязо и диетични фибри. Да научим повече за осем от най-добрите й ползи за здравето.

1. Помага при диабет тип 2

използването на канела помага при диабет тип 2

Използването на канела за лечението на диабет тип 2 е добре известно. Когато я консумирате на празен стомах както и след всяко хранене тя помага да се намалят нивата на глюкозата в кръвта.

Това е възможно благодарение на съдържанието на цинамантин В1, който стимулира инсулиновите рецептори и потиска ензима, който пречи на тяхната работа. Това помага на клетките ви по-лесно да усвоят и използват глюкозата.

2. Подобрява храносмилането

Някои от съединенията в канелата, включително желязо, диетични фибри и калций подобряват нормалната функция на храносмилателната система.

Жлъчните соли, например, са от съединенията, които следва да се отстраняват от тялото ви. Те могат да бъдат вредни за вас, ако не бъдат изхвърлени от храносмилателният тракт правилно.

В допълнение, канелата се използва за борба с диарията, защото регулира чревните спазми. Тя може да се използва и за лечение на синдрома на раздразнените черва.

3. Спрете гаденето и повръщането

Канелата е чудесна за лечение на гадене и повръщане.  Тъй като е естествена съставка бременните жени могат да я вземат, за да се борят с тези досадни сутрешни симптоми през първият триместър на бременността.

4. Грип и респираторни заболявания

използването на канела помага при грип

Тази подправка е добре известна с полезността си при лечението на настинки, грип и други дихателни проблеми.

Само като добавите няколко чаени лъжички канела към чая и гарнирате с пресен джинджифил, тя може да ви помогне да намалите температурата или треската си и да спрете кашлицата.

В допълнение, богатият й аромат може да повиши настроението на боледуващите от грип.

Противовъзпалителните и антибактериални свойства на канелата гарантират нейната ефективност и при облекчаване на обикновената настинка.

5. Защитава от сърдечни заболявания

Противовъзпалителните свойства на канелата са много ефективни срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Тя е добър избор, когато става въпрос за превенция и здраве на сърцето и артериите, тъй като помага в борбата с лошия холестерол. Както знаете, наличието му в организма с течение на времето може да доведе до сърдечно-съдови и други заболявания.

Също така описаните противовъзпалителни й свойства спомагат за заздравяването на възпалените вътрешни тъкани, което намалява риска от сърдечен удар.

6. Стимулира мозъчната функция

използването на канела стимулира мозъчната дейност

Науката е показала, че канелата помага да се стимулира мозъчната функция при по-възрастните хора подобрявайки вниманието, разпознаването, паметта и визуалния процес.

Миризмата на канела повишава когнитивните функции и паметта ви. Тя е чудесна, когато се чувствате разсеяни или ви липсва концентрация. Богатият й отпускащ аромат я правят и идеалната добавка към сутрешното ви кафе.

7. Противосъсирващо лекарство

Канелата предотвратява залепването на тромбоцитите повече от нормалното. Ето защо се препоръчва за жените, които са в цикъл, тъй като може да намали част от менструалните болки и да осигури облекчение по това време на месеца.

8. Мощен мултивитамин

Сред компонентите на канела са витамин В1, витамин С, желязо, калий, фосфор и калций.

Въпреки, че трябва да консумирате малко количество от тази подправка, тя осигурява на тялото ви витамини и минерали, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма.

Колко канела трябва да консумирате, за да получите тези предимства?

Препоръчителният дневен прием е между 1 и 6 грама. Това количество може да варира според теглото, възрастта и здравословното ви състояние. За да се възползвате максимално от всичките й предимства, препоръчваме да консумирате между две и четири грама (половин до една чаена лъжичка).

Не е добра идея обаче да се самолекувате, затова и предлагаме да разговаряте с лекаря си преди да започнете лечението с канела.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
  • Ribeiro-Santos, R., Andrade, M., Madella, D., Martinazzo, A. P., de Aquino Garcia Moura, L., de Melo, N. R., & Sanches-Silva, A. (2017). Revisiting an ancient spice with medicinal purposes: Cinnamon. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.011
  • Mirunalini, S., & Krishnaveni, M. (2011). Coumarin: A plant derived Polyphenol with wide Biomedical Applications. International Journal of PharmTech Research.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.