Ползите от замразяване на пресни билки със зехтин

· 20.04.2017
Не всички от тях са подходящи - не замразявайте лайка, вместо това изберете розмарин или копър!

Наличието на пресни билки в кухнята винаги е добра идея. Освен техните медицински свойства, те несъмнено добавят вкус към ежедневните ястия.

Главният проблем, който имаме с пресните билки, е това как да ги запазим свежи.

Пресните билки се развалят скоро след като сме си ги набавили, освен ако нямаме градина, пълна с мащерка, мента, босилек или розмарин.

Не ги изхвърляйте. В днешната статия искаме да ви предложим сензационна идея. Ако замразите любимите си билки с малко зехтин, ще получите страхотно кулинарно средство.

Долу ще обясним как да го направите и ще ви разкажем за ползите, които може да ви донесе. Това е много полезна идея, която можете да използвате ежедневно!

Ако замразя пресни билки, ще изгубят ли те свойствата си?

Всички сме наясно, че повечето растения и зеленчуци поддържат голяма част от хранителните си свойства ако ги консумираме, докато са пресни.

Също прочетете Масло от Чаено Дърво: Невероятното Масло, Което има Много Предназначения

Въпреки това, има много начини да консумираме ароматни билки, които ги предпазват от загуба на хранителните им свойства.

  • Можем да консумираме ароматни билки (например риган, босилек) в суха форма.
  • Етеричните масла са друг чудесен начин да ги използваме.
  • Също така съчетаването им със зехтин може да повиши хранителните им свойства.Замразяването изобщо не променя състава им или тяхната хранителна стойност.

    congelar-hierbas-frescas-imagen
    Зехтинът може ли да се замразява?

    Това е още един въпрос, който много от нас са си задавали. Е, отговорът е, че всъщност зехтинът може да се замразява, без да се променят хранителните му свойства.

    • Въпреки това трябва да запомните, че зехтинът трябва да се консумира на същия ден, в който се размрази.
    • Ако го охладите, замразите отново или го оставите отвън, когато вече е размразен, за да го консумирате друг ден, тогава той няма да е годен или полезен за употреба.

    Зехтинът се състои почти изцяло от олеинова киселина и започва да се втвърдява при 4 ºC.

    • При 0ºC в него започват да се оформят малки буци.
    • Това е напълно естествен процес, който не крие никакви рискове.
    • Замразяването не оказва влияние на състава му и запазва неговите омега-3 мастни киселини и чудесните му антиоксиданти в перфектно състояние.

    Ползите от замразяване на свежи билки в зехтин

    Замразяването е лесен, здравословен и ефективен процес да запазите хранителните свойства и на зехтина, и на ароматните билки.

    Ако все още не сте убедени, тогава обърнете внимание на всичко, което този “трик” може да направи за вашето здраве:

    • Това е естествена рецепта за отслабване. Здравословните мазнини и етерични масла ни карат да се чувстваме сити и ни помагат при смилането на храната.
    • Зехтин, комбиниран с розмарин, има противовъзпалителен ефект, което го прави подходящ за болки, причинени от артрит.
    • Освен това, съчетаването на зехтин и градински чай, помага в преодоляването на менструални болки.
    • Зехтин, смесен с ароматни билки като босилек, мащерка или розмарин, ни помага да подсилим имунната система.
    • Ако страдате от лошо храносмилане, метеоризъм или стомашни киселини, опитайте да комбинирате зехтин с ментови листа. Резултатът е чудесен и, най-вече, вкусен.

    Cómo preparar infusión de hierbabuena

    Как да замразим пресни билки в зехтин

    Първото нещо, което трябва да направим, е да изберем подходящо пресни билки. Лайката и глухарчето не са много подходящи за замразяване.

    По-силните билки с антиоксидантни свойства вършат по-добра работа. Долу предлагаме за пример следните билки, както и всичко, което ви трябва, за да ги замразите в зехтин.

    Какво ви трябва

    • Розмарин
    • Мащерка
    • Риган
    • Мента
    • Градински чай
    • Копър
    • Формичка за лед
    • Зехтин екстра върджин (за да напълните формичките за лед)
    • Найлонова торбичка

     

    congelar hierbas frescas

     

    Как да го приготвите

    • След като изберете пресните билки ги измийте хубаво и ги нарежете на малки парченца. Идеята е да се побират в отделенията на формичката за лед.
    • След това ги поставете в съответните отделения на формичката за лед.
    • След като билките са поставени в отделенията, налейте зехтина в тях. Много е лесно.
    • След това покрийте формичката за лед с найлоновата торбичка, тъй като това ще помогне да ги запазите по-добре. Накрая ги сложете във фризера.

    На следващия ден билките и зехтина трябва да са готови. Използвайте кулинарното си въображение и се възползвайте от този чудесен източник на хранителни вещества.

    Можете да използвате тези кубчета за яхнии, пюрета, супи или да ги намажете върху филия хляб за закуска.

    Убедихте ли се?