Лекувайте кашлицата, алергиите и грипа с лук

Отново бяхте изненадани от неприятна настинка тази зима, нали? И грипът ви събори…
Лекувайте кашлицата, алергиите и грипа с лук

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Писна ли ви от тези досадни алергии ? Научете как да се възползвате от невероятното действие на лука в лечението на кашлицата, алергиите и грипа .

Смяната на сезоните може да повлияе на имунната ви система и да повиши риска от разболяване от грип или друго респираторно заболяване, особено през студените дни. Въпреки че това са често срещани и лесни за лекуване болести, често водят до редица симптоми, които нарушават ежедневния ви ритъм на живот.

Вярно е, че има много продукти и средства за ускоряване на оздравяването, но може би е време да се огледате за домашно приготвени лекарства, контролиращи симптомите на тези заболявания.

За щастие, те са лесни за приготвяне и обикновено съдържат сезонни съставки и продукти.

Днес бихме искали да споделим с вас интересно домашно лекарство с лук. Този ароматен зеленчук наистина помага и облекчава кашлицата, алергиите и всички други видове респираторни заболявания.

Опитайте го!

Невероятните качества на лука

Качества на лука срещу алергиите и грипа

Лукът е един от най-обичаните зеленчуци, използван от векове. Ценен заради съдържанието си на хранителни вещества, той е част от стотици кулинарни и лечебни рецепти .

Лукът съдържа голямо количество сяра, което в допълнение към уникалния му аромат е причина за антибактериалното му, антиоксидантно и противовъзпалително действие, спомагащо лечението на редица заболявания.

Лукът е богат и на витамини A и C, които са важни за укрепването на имунната система и насърчават борбата срещу вредните за здравето патогенни организми.

Освен това лукът подобрява здравословното състояние на кожата, намалява риска от сърдечно-съдови болести и оптимизира функционирането на отделителната система.

Лук против алергиите и кашлицата

Лукът притежава и интересно диуретично действие, облекчаващо отделянето на задържаните течности в организма, които могат да доведат до възпаления на тъканите.

Този зеленчук е и мощно лекарство при респираторни заболявания, благодарение на отхрачващото си и противовъзпалително действие, намаляващи дразненето в гърлото, кашлицата и събирането на секрети.

Поради високото си съдържание на основни хранителни вещества, помага борбата с вирусите и бактериите, причиняващи грип, тонзилит (възпаление на сливиците) и астма.

И не на последно място, лукът съдържа антихистаминови съставки, блокиращи веществата, които предизвикват алергични реакции.

Как да си приготвите натурално лекарство с лук срещу кашлицата, алергиите и грипа?

Лекарство с лук против алергиите и кашлицата

Това лечебно средство с лук притежава антибиотично действие, облекчаващо най-често срещаните респираторни заболявания .

Облекчава и намалява симптомите на болестта, докато се бори с вредните организми.

Тъй като поддържа полезната чревна флора, приемайки това лекарство, вие подобрявате реакцията на имунната си система и създавате защитна бариера срещу бъдещи атаки .

Съставки

 • 3 глави лук
 • 2 скилидки чесън
 • сокът на 1 лимон
 • 1 супена лъжица мед (25 гр., по желание)

Приготвяне

 • Обелете лука и го нарежете на ситно.
 • Изсипете го в блендер, заедно със сока от лимона и двете скилидки чесън.
 • След като получите гъста каша, изсипете сместа в марля и прецедете сока.
 • Ако ви се стори, че консистенцията е прекалено гъста, добавете няколко супени лъжици вода и разбъркайте сместа.
 • След като приготвите лекарството го изсипете и съхранявайте в стъклен буркан в продължение на 24 часа.
 • Можете да го подсладите по желание с лъжица мед, когато го пиете.

Начин на употреба

 • Още при първите признаци на респираторно заболяване, вземайте по една супена лъжица от лекарството на всеки четири часа.
 • След като забележите, че симптомите ви се облекчават, намалете приема на две лъжици дневно.
 • Като предпазна мярка можете да изпивате по една лъжица от лекарството на гладно.

Други ползи

Ползи от лука срещу кашлицата и алергиите

Въпреки, че основното предназначение на лекарството е да облекчава проблемите свързани с респираторните заболявания, невероятните му качество спомагат подобряването на здравословното ви състояние като цяло.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 храни за дълъг живот

Ето защо това лекарство помага и като:

 • Защитава сърдечно-съдовата и кръвоносната система
 • Облекчава ставни и мускулни болки
 • Предпазва от инфекции на пикочната система
 • Предотвратява смущения в чревния тракт и храносмилателната система
 • Бори се срещу кожни инфекции, включително гъбички и брадавици
 • Лекува изгаряния и повърхностни рани
 • Облекчава менструалните болки
 • Премахва кожните несъвършенства
 • Облекчава болката в ушите

Запомнете!

Важно е да разберете, че ефектът от това лекарство е различен при всеки един човек, в зависимост от заболяването му и силата на имунната му система.

Може да бъде използвано като алтернативно лечение или допълнение към терапията, назначена от лекар, за контролиране на грипа и алергиите.

Не приемайте повече от определеното количество, за да не предизвикате нежелани ефекти.

Може да ви заинтересува ...
Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

С настъпването на зимата много често започваме да усещаме определени симптоми на настинка, които ни пречат да изпълняваме ежедневните си дейности.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Griffiths, G., Trueman, L., Crowther, T., Thomas, B., & Smith, B. (2002, November). Onions – A global benefit to health. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1222
 • Maggini S, Pierre A, Calder PC. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018;10(10):1531. Published 2018 Oct 17. doi:10.3390/nu10101531
 • Wilson, Emily & Demmig-Adams, Barbara. (2007). Antioxidant, anti-inflammatory, and antimicrobial properties of garlic and onions. Nutrition & Food Science. 37. 178-183. 10.1108/00346650710749071.
 • Mlcek, J., Jurikova, T., Skrovankova, S., & Sochor, J. (2016, May 1). Quercetin and its anti-allergic immune response. Molecules. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/molecules21050623

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.