Танцова терапия: 5 предимства и как да я практикувате у дома

Танцовата терапия привлича вниманието, защото съчетава физически упражнения с танц. Открийте пет причини да я практикувате, както и някои съвети.
Танцова терапия: 5 предимства и как да я практикувате у дома
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 26 февруари, 2024

В стремежа към здравословен и забавен начин на живот разглежданата танцова терапия придоби популярност като вариант за упражнения, който съчетава ритмично движение с музика. Тази дисциплина, известна още като “танцова фитнес”, предлага уникално изживяване, което надхвърля подобреното физическо представяне.

В тази статия ще разгледаме петте основни предимства на танцовата терапия и как можете да я практикувате от уюта на вашия дом. От загуба на тегло до укрепване на личните взаимоотношения, ще открием как тази форма на физическа активност може да подобри цялостното ви благосъстояние.

Танцова терапия: между физическите упражнения и изкуството на танца

Танцовата терапия произхожда от Европа и оттам се е разпространила на различни континенти, особено в Латинска Америка. Тази уникална и многостранна дисциплина не се ограничава до един музикален жанр, а обхваща голямо разнообразие от ритми – от меренге, салса и регетон до хип-хоп.

Според Бланка Либия Монсалве, завършила физическа култура, по време на танцова терапия се изпълняват серия от упражнения, предназначени да активират различни части на тялото и да увеличат сърдечно-съдовата устойчивост. Някои от обичайните упражнения включват опциите, споменати по-долу.

Маршируване

Основна форма на упражнения в танцовата терапия. Маршируването включва ходене в такт с музиката, което помага за ускоряване на сърдечната честота и подобряване на сърдечно-съдовата издръжливост.

Танцова терапия – кръстосана стъпка

При това движение краката се кръстосват един пред друг, докато се движат напред или назад. Това е дейност, която е свързана с укрепване на мускулите на краката и повишаване на стабилността.

V-позиция

Състои се от отваряне и затваряне на краката в модел, подобен на буквата „V“. Това упражнение работи върху мускулите на краката и задните части, подобрявайки координацията и силата.

Бягане на място

Това е обичайна аеробна дейност в танцовата терапия. Състои се от повдигане на коленете, докато тичате на място в ритъма на музиката. Помага за повишаване на сърдечната честота, изгаряне на калориите и укрепване на сърдечно-съдовата система.

Подскоци

Това класическо движение със скачане е чудесно за увеличаване на интензивността на вашата рутинна танцова терапия. Започнете със събрани крака и скочете, като разтворите краката си и вдигнете ръцете си едновременно. След това се върнете в изходна позиция.

Тези подскоци подобряват издръжливостта, натоварват мускулите на тялото и стимулират изгарянето на калории.

5 ползи от въпросната танцова терапия

Според експерти танцовата терапия е практика, която предлага широк спектър от ползи за общото благосъстояние. Освен че е забавен начин за упражнения, има положително въздействие върху редица части на тялото ни.

1. Танцова терапия и загуба на тегло

В това изследване Алина Аканда и Алейда Бест споменават, че е възможно да се изгорят между 500 и 1000 калории, в зависимост от метаболизма на всеки човек. Тази дейност съчетава танцови движения с аеробни упражнения, което помага за ефективното изгаряне на мазнини.

2. Подобрява белодробния капацитет

Танцовата терапия включва ритмични и координирани движения, които изискват дълбоко, контролирано дишане. Докато участвате в тази практика, дробовете ви са предизвикани да работят по-усилено, което води до подобрен белодробен капацитет.

Всъщност изследване, докладвано в Journal of Integrative Medicine, подчертава, че това е препоръчителна дейност за хора с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

3. Грижи се за сърдечно-съдовото здраве

Танците ускоряват сърдечния ритъм и стимулират кръвообращението. Това, от своя страна, помага за укрепване на сърцето и подобряване на сърдечно-съдовата издръжливост. Танцовата терапия е забавен начин да тренирате и да поддържате сърцето си здраво.

4. Благоприятства централната нервна система

Танцът е занимание, което ангажира както тялото, така и ума и има положително въздействие върху централната нервна система. Като се движим в ритъма на музиката и правим координирани движения, мозъкът стимулира освобождаването на ендорфини, невротрансмитери, отговорни за генерирането на усещане за благополучие.

В допълнение, танцовата терапия помага за подобряване на координацията и баланса, тъй като стимулира невронните връзки и насърчава по-голямата умствена подвижност.

5. Укрепва личните взаимоотношения

Танцовата терапия е от полза не само за тялото, но и за личните отношения. Участието в класове или групови сесии ви позволява да общувате с други хора, които споделят същия интерес към танците и упражненията. Това създава социално обогатяваща среда, в която се насърчават забавлението, взаимната подкрепа и мотивацията.

Как да практикуваме танцова терапия у дома? Кой може да го направи?

Танцовата терапия е подходяща за хора от всякаква възраст и ниво на фитнес. Не са необходими предишен танцов опит или специални умения, за да започнете. Деца, младежи и възрастни могат да се възползват от тази практика и да я адаптират към индивидуалните си нужди и способности.

Ще споделим с вас основните стъпки, за да можете да се възползвате от предимствата на тази дейност, като добавите разнообразие и забавление към рутинните си домашни упражнения:

  1. Намерете подходящо пространство.
  2. Изберете любимата си музика и се уверете, че е с добър ритъм.
  3. Загрявка: това може да включва упражнения за разтягане, леки скокове или аеробни движения с ниско въздействие, за да повишите телесната температура и да подготвите мускулите си.
  4. Следвайте онлайн уроци.
  5. Създайте своя собствена рутина. Комбинирайте различни стъпки и танцови движения към музиката, която сте избрали. Не се страхувайте да бъдете креативни и да добавите свой собствен стил.
  6. Поканете приятели или семейство, танците в компания могат да бъдат още по-забавни.
  7. Поставете си цели и бъдете последователни.

Танцова терапия, забавна фитнес дейност

Включването на физическа активност в ежедневието ви е от решаващо значение за поддържане на оптималното физическо и психическо здраве. Танцовата терапия се превърна в много атрактивна възможност, тъй като е разнообразна, забавна и подходяща за всички възрасти.

Едно от най-хубавите й неща е, че може да се практикува както на специализирани места, така и у дома. Достатъчно е да отделите между 20 и 30 минути, за да се възползвате. Готови ли сте да опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.