Тайната на Лука Модрич да бъде име във футбола и да стигне до Катар 2022

Лука Модрич е на 36 години, но на терена изглежда на 20. Тайната изглежда е неговият личен треньор, бивш хърватски бегач.
Тайната на Лука Модрич да бъде име във футбола и да стигне до Катар 2022
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Лука Модрич си има тайна: на 37 години той е бърз, гъвкав, динамичен, безспорен играч и почти никога не се контузва. Е, как го прави?

Всички признават, че скоростта му в Реал Мадрид за решаване, асистенция и бягане превъзхожда тази на неговите съотборници. Освен това, като капитан на хърватския национален отбор по футбол, той държи рекорди, които трудно биха били подобрени от другите играчи.

Той имаше 159 мача за Хърватия преди полуфиналите на Катар 2022, което означава, че ще завърши тази година със 161 участия. Дебютира през март 2006 г. в националния отбор, срещу Аржентина, в същия мач, в който Меси вкара за първи път с фланелката на страната си.

Тази година той играе четвъртата си световна купа в Катар. Освен това има три европейски първенства зад гърба си.

Методът на Влатко Вучетич в тренировките на Лука Модрич

Някои шушукат, че тайната на Лука Модрич е личният му кинезиолог: Влатко Вучетич. Той е бивш професионален бегач на писта 5K и шампион на Хърватия по лека атлетика.

Неговите методи на бягане се прилагат в различни дисциплини, включително футбол. И така, тренировките по бягане правят ли Лука Модрич неудържим? Нека да направим кратък анализ.

Според кинезиолога тренировъчният му план за всички атлети, които подготвя, се основава на 8 аспекта:

 1. Здравословно състояние и начин на живот
 2. Морфологични параметри
 3. Моторни умения
 4. Двигателни познания
 5. Енергиен капацитет
 6. Аеробен и анаеробен капацитет
 7. Когнитивни фактори и интелигентност
 8. Социално-икономически статус и семейство

И още

За хърватския професионалист всички те са важни. Те оформят спортиста като цяло и пренебрегването на който и да е от тях е достатъчно, за да има спад в представянето.

Така или иначе силната му страна е научният анализ на хората, които искат да тренират с него. Използвайки технологични методи и знанията, натрупани от опита си като бегач, той измерва определени параметри на телесния състав, които му дават представа какви са мускулите и костите на спортиста.

Тези данни се комбинират с оценки на способностите на спортистите в действие. С други думи, непрекъснато анализира как бягат, колко са ловки, в какво състояние са рефлексите им, дали могат да се разтягат, дали скачат повече или по-малко, дали реагират бързо, дали имат силата да бягат или спринтират.

Това води до концепция, която е ключова за методологията на Вучетич: моторна интелигентност. Тази идея не е изобретение на кинезитерапевта, а е част от медицината на спортовете, които използват топка.

Една статия в списание например нарича метода „моторна интелигентност“. Списание Sport Culture например го нарича физическа или кинестетична интелигентност. Става дума за това да знаете какво да правите с топката, когато я получите, да планирате движения с висока скорост и да ги изпълнявате с прецизност. Лука Модрич е експерт в това.

футбол и Лука Модрич
За да играете спорт с топка, трябва да развиете двигателен интелект, така че реакциите ви към топката да са бързи.

Днешните футболисти имат нужда от други умения

Футболът се промени и Вучетич го знае. Спортистите вече не могат да бъдат същите, каквито бяха преди 15 години. Доказателството за това е на терена.

Сега футболът е по-бърз, по-енергичен, по-мощен… В днешно време повечето играчи имат индивидуален кондиционен треньор. Някои клубове не харесват това, но аз не съм съгласен.

~ Vlatko Vucetic ~

Най-добрите футболисти на планетата с топката са бързи, имат физика, развита по специален начин, за да изпълняват и следват режим на хранене, изготвен от професионалисти. Да имаш физика, за да си сред елита, предполага тренировки почти без почивка.

Лука Модрич получава упражнения от своя кинезиолог дори когато е в отпуск и извън сезона. Според същия треньор, той го е насърчавал да играе тенис, например, защото това е нещо, което играчът на Реал Мадрид харесва.

Кръстосаното обучение става все по-често срещано във футбола. Представлява практикуване на дисциплина, която допълва умението, необходимо на терена, но не включва използването на топката. Това прави Левандовски с бойните изкуства например.

Крос тренировката по бягане на Лука Модрич

Вучетич беше бегач със страхотна траектория. Поради тази причина неговите методи интегрират рутинни практики и знания от бягането.

Една от 8-те точки от плана на хърватина е подобряване на аеробния и анаеробния капацитет. Това се постига със сесии за бягане, които се редуват между интензивни или бързи серии и по-дълги, продължителни сесии за бягане.

Беато и сътрудници в статия от 2021 г. събраха съществуващите научни доказателства за ползите от спринта при футболистите. Това е спринт над максималния капацитет за възстановяване за кратък период от време. След това се прави почивка достатъчно дълго време и отново се възстановява интензивното натоварване.

За повечето футболисти това не е част от рутината. Както е записано в публикация в British Journal of Sport Medicine, тренировката почти винаги се основава на бягане на определени разстояния с бавно темпо, като се смята, че това симулира 90-минутната продължителност на мача.

Лука Модрич е експлозивен на терена, защото може да прави спринтове, за които е подготвен. В същото време управлява енергията си по време на двете половини на състезанията, тича, когато трябва и си почива. Това е стратегия, много подобна на тази на Меси.

Мускулите му реагират незабавно поради двигателната интелигентност, върху която е работил с Вучетич. Той е бегач на футболнота игрище.

Еластични ленти за избягване на наранявания

Според хърватския кинезиолог използването на еластични ленти е от ключово значение за поддържане на гъвкавостта и еластичността на мускулните влакна. Упражнения с тези приставки се препоръчват в неговите съчетания.

За всички ластиците са най-добрият начин за тренировка. Това е най-добрият начин да избегнете нараняване. Ако погледнете последните седем или осем години на Модрич, той няма почти никакви контузии.

~ Vlatko Vucetic ~
еластични ленти за тренировка
Тренировките с ластици са подходящи за всяка възраст. От млади хора до възрастни хора.

Но в допълнение към предотвратяването на наранявания, лентите са част от най-добрите практики за повишаване на двигателната интелигентност. Това е демонстрирано от проучване на Фил Пейдж, което обяснява как тези инструменти коригират мускулния дисбаланс и повишават сензорно-моторното възприятие; тоест мозъкът на човека, който ги използва, става по-ефективен при разпознаването на това как тялото му е в пространството и как може да реагира.

Лука Модрич до 40-годишната си възраст

Все повече елитни футболисти са на възраст над 30 години и все още са силни. Лука Модрич е друг представител на това поколение спортисти, които поддържат своята физика и качества без вреда от възрастта.

Според Вучетич неговият ученик може да достигне 40-годишна възраст със спокойствие, като играе с това темпо и играе за Реал Мадрид. Испанският клуб го привлече през 2012 г. срещу 30 милиона евро. Инвестицията се оправда.

В хърватския национален отбор той е един от опитните, който ръководи новодошлите, тези, които представляват обновлението. Много от неговите съотборници от Русия 2018 вече не играят на професионално ниво.

Но сред промените Лука Модрич успява да се върне на полуфиналите на световно първенство. Той продължава да пише история с националната си фланелка. Той допринесе за поражението на фаворизираната Бразилия и отбеляза дузпата със спокойствие, което само възрастта може да донесе.

Много съм щастлив, че съм на още един полуфинал след четири години. Това е нещо впечатляващо. Бяхме почти изгубени, бяхме обявени за мъртви, но ние показахме за пореден път, че никога не се предаваме.

~ Лука Модрич на пресконференцията след мача срещу Бразилия ~
.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hamid, N. N. (2020). The Body-motor intelligence and its relationship to some basic skills for young handball. Sport culture11(2).
 • Beato, M., Drust, B., & Iacono, A. D. (2021). Implementing high-speed running and sprinting training in professional soccer. International journal of sports medicine42(04), 295-299.
 • Hoff, J., Wisløff, U., Engen, L. C., Kemi, O. J., & Helgerud, J. (2002). Soccer specific aerobic endurance training. British journal of sports medicine36(3), 218-221.
 • Page, P. (2006). Sensorimotor training: A “global” approach for balance training. Journal of bodywork and movement therapies10(1), 77-84.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.