Влиянието на спортния коучинг върху представянето на Федерико Валверде

Уругваецът от Реал Мадрид сбъдва мечтите си. Как остава сред най-добрите в света? Спортното обучение му помага.
Влиянието на спортния коучинг върху представянето на Федерико Валверде
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 16 ноември, 2022

Федерико Валверде дължи голяма част от настоящата си слава в Реал Мадрид на промените, които направи благодарение на спортния коучинг. Уругвайският нападател нашумя в социалните мрежи след страхотния гол, който отбеляза в класическия мач срещу Барселона.

Тъй като Световната купа в Катар е зад ъгъла, той се надява на привилегировано място в националния отбор на Уругвай. Ще успее ли да положи усилия? Засега няма тайни за физическата му подготовка. Промените трябваше да бъдат наложени, за да може играчът да остане част от елита.

Не е лесно да се променят рутините и навиците, които са били част от живота на играчите от години (и често дори от детството). Ето защо Федерико Валверде прибягна до спортен треньор и се съсредоточи върху това да се учи от грешките си, за да се подобри.

Федерико Валверде не е същият играч, който беше

Не сме същите, когато пораснем. За Федерико Валверде ранните му дни в Пенярол го откроиха веднага. Той веднага се отличи от останалите играчи.

Все пак трябваше да бъде по-подвижен и да се движи повече по терена. Това беше препоръката на треньора, въпреки че тогава може би това не му хареса. Според собствените му по-късни коментари, той е бил твърде млад и не е разбирал, че няма напредък без промени.

Мрънкайки, той се промени. И напредна. Подписа с Реал Мадрид, когато все още беше с Пенярол, за да може да пътува до Испания на 18-годишна възраст. Той започна в Реал Мадрид, беше под наем в Депортиво Ла Коруня, а този уикенд му беше предложено да стане част от десетте най-добри играчи в света.

“Феде Валверде е топ 3 в света в момента.” – Twitter акаунт на Тони Кроос

Пътят към успеха може да изглежда кратък за Валверде, но всъщност му отне години усилия. Промените в тренировките и храненето не бяха единствените, които трябваше да направи. Освен това трябваше да се научи как да се справя с провала.

Когато имаш толкова много моменти на успехи, може да изглежда, че си наистина непобедим. Уругваецът обаче признава, че е преминал през моменти на мрак и несигурност в кариерата си. Това е частта, която често не се вижда от обществеността и която много играчи често се опитват да скрият.

шампионска купа
Вдигането на купата не е всичко. Има дълъг път и крива на обучение, които влияят на ценностите на играча.

Спортното обучение, което даде сила на Федерико Валверде

Федерико Валверде има вродени умения с топката. Това е неоспоримо. Нивото на търсене на топ клубовете обаче предполага промени в навиците, които не всеки е готов да направи.

За да направи това, уругваецът използва спортен треньор. Той признава, че е имал моменти на изблици и е бил твърде страстен, както на терена, така и извън него, което е ограничавало способността му да взема решения. И, разбира се, неговото алтетично представяне също беше засегнато.

С коучинга той успя да се примири с провалите си. Датите, в които не е играл и не са го викали да бъде титуляр, вече не са тъмни за него. Той разбра, че трябва да работи повече в тренировките. Правейки това, той гледаше на своите предполагаеми провали като на възможности.

Тази промяна в мисленето не е лесна в отбор като Реал Мадрид. Многото звезди в една победоносна съблекалня е плашещо за всеки.

Понякога не излизах на терена от страх някой съотборник да не се ядоса, защото другият играч е спечелил толкова много неща… но мисля, че с усилия и смирение заслужих мястото си и днес се чувствам много важен. Мисля, че коучингът ми помогна да отворя ума си и ме накара да не се чувствам по-нисш от никого. – Федерико Валверде

Прочетете и тази статия: Контузии на футболисти, които им попречиха да играят на Световната купа

За какво служи спортният коучинг?

Типът спортен коучинг, който помогна на Федерико Валверде, не е нов, но не е и стар. Световните елитни клубове го познават, защото го прилагат в своите отбори, но не всички го използват.

Сама по себе си целта на спортния коучинг е да помогне на спортиста да достигне своя максимален потенциал, като го освободи от определени пречки, които принадлежат към орбитата на неговата или нейната личност. Коучът не прилага една и съща процедура или техники с всеки, който го наема. Вместо това той или тя се адаптира към техните специфични нужди.

Спортният треньор не е непременно психолог, но това би било идеално, тъй като той или тя трябва да прилага познания по психология. Треньорът също не винаги е лекар, но трябва да има солидна представа за здравословните навици, които биха допринесли за постигането на целите на спортистите. В същото време спортен лекар, треньор и диетолог ще коригират тренировките и храненето на играча.

Коучингът надхвърля обикновеното консултиране в света на спорта. Спортистът се ръководи с план, който установява неговите или нейните цели, начини за постигането им и процес на самопознание.

Последното е нещо, което Федерико Валверде подчерта, когато говори за спортния треньор, който му е помогнал. Уругваецът успя да открие потенциала си да бъде сред най-добрите в света.

Федерико Валверде
Реал Мадрид е пълен с главни герои и титли. Ето защо влизането в клуба изисква много психическа сила.

Интегралното обучение на днешните играчи

Преди няколко десетилетия елитният играч тренираше през седмицата и играеше през уикендите. Той се грижеше за храненето и навиците си, ако това беше част от рутината му; в противен случай може да не е отдавал значение на допълнителните физически упражнения и хранене.

Днес да си сред най-добрите футболисти означава да си напълно отдаден и професионалист. Това включва следване на хранителни съвети и култивиране както на ума, така и на тялото, за да се представиш на 100% на терена.

Спортното обучение, което помогна на Федерико Валверде, разглежда човешкото същество зад играча. Ако умът на играча не е в състояние да се справи със стреса, ще бъде трудно за мускулите му да тичат, да подават и да отбелязват голове.

Уругваецът е на път да остане сред най-добрите в света. Реал Мадрид вярва в това и удължи договора му до 2027 г.

След представянето си в класическия мач срещу ФК Барселона, Валверде доказа, че е основна сила на терена. Миналия месец той беше обявен за изключителен играч на месеца на Ла Лига. Освен това вече има Шампионска лига зад гърба си. Сега той се цели в Световното първенство в Катар през 2022 г.

Всички цели, които Федерико Валверде постига, са възможни, защото тренира холистично. Неговото тяло, желанията и умът му са ориентирани да разкрият най-големия потенциал, който има. И сега той бере плодовете на труда си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Griffo, Janelle M., et al. “A decade of research literature in sport coaching (2005–2015).” International Journal of Sports Science & Coaching 14.2 (2019): 205-215.
  • North, Julian, et al. “The professionalisation of sport coaching.” Professional Advances in Sports Coaching. Routledge, 2018. 3-21.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.