Невероятната физическа и психическа трансформация на Карим Бензема

Трансформацията на Карим Бензема да стане нападател и кандидат за Златната топка се крие в упражненията, диетата и духовността. Научете всичко за това в тази статия.
Невероятната физическа и психическа трансформация на Карим Бензема

Последна актуализация: 31 март, 2022

За да бъдете нападател сред най-добрите играчи в света, трябва да направите някои корекции, които изискват усилия и отдаденост. Това важи с особена сила след 30-годишна възраст. Карим Бензема е претърпял физическа и психическа трансформация, която доказва, че промените са възможни.

Френски играч от алжирски произход, този спортист наистина стана неудържим. Той навърши 34 години през декември 2021 г. и е безспорният голмайстор на Реал Мадрид. Как  поддържа представянето си? Какви са триковете му?

Физическата и психическа трансформация на Бензема започва преди 5 години, когато се стреми да стане основна част от световния футболен елит. Днес е ясно, че целта му е Златната топка. Нека да разгледаме ключовете към неговата подготовка и обучение.

Фитнес залата и кикбокса за Карим Бензема

Карим Бензема разполага с напълно оборудвана фитнес зала в дома си. По този начин, когато приключат редовните му тренировки с Реал Мадрид, французинът продължава със специални процедури, които укрепват мускулните зони, полезни за спорта, който играе.

Без да се претоварва с тренировки и по начин, определен от професионалистите по упражнения, звездата цели да поддържа тонуса на мускулната си маса. Това е изключително важно, с напредването на годините, за да продължи да се представя наравно с по-младите играчи.

Самата работа във фитнес залата не се фокусира върху мускулната хипертрофия. Следователно, не се търси увеличаване на обема, което би означавало повече тегло, което би могло да забави бягането му. Напротив, най-добрият вариант за мощност и скорост е да имате мускули, които не са огромни, но функционални.

За това допринася и кикбоксът. Тази дисциплина, която съчетава бойни изкуства със сърдечно-съдови упражнения, подобрява цялостния мускулен тонус на Бензема. Всъщност мускулните влакна стават по-ефективни по този начин, тъй като тренировката включва експлозивни и повтарящи се движения.

Изгарянето на калории е не по-малко и при кикбокса. Сесиите по кикбокс са способни да повишат сърдечния дебит и да увеличат метаболизма забележимо. Когато това е придружено от здравословна диета, делът на мазнините може да бъде намален в полза на мускулите.

Карим Бензема се занимава с кик бокс, за да остане във форма и да подобри рефлексите си.
Карим Бензема се занимава с кикбокс, за да остане във форма и да подобри рефлексите си. Всички тренировки, свързани с бокса и бойните изкуства, са способни да тонизират мускулатурата и да ускорят изгарянето на мазнините.

Прочетете и: Какво трябва и какво не трябва да правите преди тренировка

Алтернативни терапии за Карим Бензема

Физическата и психическа трансформация на Карим Бензема включва и алтернативни терапии от около 2019 г. Сред тях терапията с чаши е най-обсъждана, както самият играч го обсъжда в социалните си мрежи.

Истината е, че тази техника няма изцяло научното одобрение, което й се приписва. Междувременно, в контекста на спорта, той не демонстрира някаква забележима полза. Въпреки това, спортисти като Неймар младши и Майкъл Фелпс все още се кълнат в това.

Предполага се, че процесът се използва за намаляване на болката, причинена от физическо натоварване и ускоряване на възстановяването на мускулите. За да направите това, вендузи се поставят върху повърхността на тялото. Те създават вакуум, който засмуква кожата, оставяйки характерни следи. Понякога се използва и топлина.

В допълнение към купирането, Бензема съобщи, че често носи жилетка за електростимулация. Също известен като метода на Болт, популяризиран от известния ямайски бегач, това е вариант на електрофитнес.

Жилетката стимулира частите, с които влиза в контакт с електричество. По този начин мускулите се свиват ритмично, сякаш се тренират големи части от тялото. Това дава възможност за работа върху мускулни влакна, които иначе биха могли да не бъдат натоварени.

Както при терапията с чаши, електростимулацията няма точни научни данни в своя полза. Според Revista Andaluza de Medicina del Deporte, все още няма достатъчно данни, за да може да се препоръча тази алтернативна техника. В същото време възможните рискове не оправдават използването му.

Микроводорасли

Като част от трансформацията на Бензема, диетата му е адаптирана към новия му начин на живот. Разбира се, диетата му е създадена от професионалисти, за да се намали натрупването на мазнини и да се повиши жизнеността на мускулите.

Интересен факт е консумацията на микроводорасли от французина. Предполага се, че медицинският персонал на Реал Мадрид е препоръчал това на играча, тъй като те извършват ДНК изследвания на своите играчи, за да адаптират указанията за хранене към определени генетични параметри. С други думи, те мислят за преминаването към уникална диета в зависимост от клетъчния състав на своите играчи.

Микроводораслите са вид морски фитопланктон. Спирулината е може би най-известният представител на тази група в световен мащаб. Обикновено се консумира от вегани като протеинов заместител и дори се предполага, че има потенциал да намали щетите за околната среда.

Това водорасло е известно и с възможните си благоприятни ефекти върху човешкото здраве. Всъщност микроводораслите могат да осигурят антиоксиданти и специфични вещества за детоксикация. Те правят това, като се свързват с токсичните отпадъци от околната среда и вътре в тялото, за да улеснят тяхното елиминиране.

Също от морски произход, рибата играе основна роля в диетата на Карим Бензема. Освен че са източник на здравословни мастни киселини, тези продукти осигуряват протеини, от които мускулите се нуждаят, за да се възстановят и да поддържат формата си.

Микроводорасло спирулина.
Микроводораслите също се продават под формата на прахове и добавки, които могат да се добавят към ястия или напитки.

Препоръчваме ви да прочетете тази статия: 3 ситуации, в които не трябва да спортувате

Духовността в трансформацията на Карим Бензема

Алжирското семейство на Карим Бензема е мюсюлманско, той също е предал тази религия на сина си. Всъщност футболистът спазваше Рамадан, докато не му се наложи да преустанови този месечен пост, за да продължи тренировъчния и диетичен план.

Това обаче не означава отклонение от неговата духовност. Виждан е да носи слушалки преди мачове, за да слуша записани сури от Корана.

Духовността има важно влияние в контекста на физическото представяне на спортиста. Връзката между ума, тялото и душата функционира като ос, която подобрява определени умения и способности. Това се потвърждава от анализ на Уотсън и Нести, които посочват, че духовността е друг ключов елемент в спортната психология.

За Карим Бензема това не е нищо ново. Неговата физическа и психическа трансформация има много общо с целите и убежденията му. Промените, които прилага, за да бъде най-добрият в своята област, определено не са лесни и можем да предположим, че неговата духовност е допринесла за поддържането на устойчивостта и оптимизма му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buse, George J MD, CSCS; Santana, Juan Carlos MEd, CSCS*D; FNSCA Conditioning Strategies for Competitive Kickboxing, Strength and Conditioning Journal: August 2008 – Volume 30 – Issue 4 – p 42-48
    doi: 10.1519/SSC.0b013e31817f19cd
  • Bridgett, Rhianna, et al. “Effects of cupping therapy in amateur and professional athletes: Systematic review of randomized controlled trials.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 24.3 (2018): 208-219.
  • Aboushanab, Tamer S., and Saud AlSanad. “Cupping therapy: an overview from a modern medicine perspective.” Journal of acupuncture and meridian studies 11.3 (2018): 83-87.
  • Herrero, Azael J., et al. “Posicionamiento de la National Strength and Conditioning Association-Spain: entrenamiento con electroestimulación de cuerpo completo.” Revista andaluza de medicina del deporte 8.4 (2015): 155-162.
  • Watson, Nick J., and Mark Nesti. “The role of spirituality in sport psychology consulting: An analysis and integrative review of literature.” Journal of applied sport psychology 17.3 (2005): 228-239.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.