Кросфит упражнения за деца: какви са ползите от тях

Кросфит е тренировъчен метод, който става все по-популярен по цял свят. Вече могат да бъдат намерени кросфит упражнения за деца със забележителни физически и емоционални ползи.
Кросфит упражнения за деца: какви са ползите от тях

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 09 август, 2022

Искате детето ви да започне да спортува? Препоръчваме ви кросфит упражнения за деца, защото представляват система за тренировки, която е изключително полезна за малчуганите.

То преди да ви разкажем повече по темата, знаете ли както е кросфит? Това е система за тренировки и физически упражнения, включваща функционални движения, които трябва да бъдат извършвани с висока интензивност и при постоянно повтаряне.

Интересното за кросфита за Crossfit Kids (детската версия на системата) е, че съчетава дисциплини като гимнастика и бягане. Подходяща е за деца на възраст 4-12 години. Различава се от обичайни кросфит, по това, че нивото на натоварване е минимално и упражненията са полезни за телесното тегло на децата. Освен това спомагат подобряването на двигателната активност.

Физически ползи от кросфит упражненията за деца

Най-важното е, че докато се забавляват, децата привикват към режим, който им осигурява физически и психически ползи. Кросфит упражненията за деца са фокусирани върху играта, тъй като по този начин треньорите им могат да ги насочат по-късно към режими целящи укрепването на мускулите и ставите. Някои деца могат да участват и в състезания.

Както вече споменахме, практикуването на кросфит за деца има редица физически ползи. Чрез този метод може да се стимулират физическите им възможности докато растат, а защо и да не се превърнат в професионални спортисти.

Кросфит тренировка

Спортуването на всяка една възраст е полезно, а при децата привикването към спорта може да продължи и след това.

Повишава аеробния капацитет

Аеробният капацитет е важен при продължително спортуване и правене на упражнения със средна или ниска натовареност. Тялото използва въглехидратите и мазнините като източник на енергия. При практикуването на кросфит, децата повишават аеробния си капацитет. Същевременно той подобрява скоростта и пъргавината, силата и състава на мускулите.

Подобрява цялостното физическо състояние

Кросфит упражненията за деца са функционални и многосъставни. Те обхващат и натоварват  различни части от тялото. Това се отразява върху цялостното физическо състояние, позволявайки цялостното развитие на децата.

Насърчава развитието на костите и мускулите

Тъй като костите и мускулите на децата все още се развиват, кросфит позволява разтягането им и укрепването им. Освен това спомага по-лесното усвояване на калция, което повишава костната плътност.

Развива координацията

Кросфит упражненията за деца са фокусирани и върху опознаването на собственото тяло, границите и възможностите му. Движенията, които кросфит използва спомагат развитието на координацията и психомоторните качества благодарение на комбинациите и вариантите на метода.

Кросфит предпазва от бъдещи травми

Практикувайки кросфит, децата подобряват издържливостта си. Благодарение на невромускулните механизми, мускулите могат да освобождават енергия. Освен това този вид тренировки за сила, практикувани в ранна възраст, понижават риска от нараняване при бъдещите спортисти.

Емоционални ползи от кросфит упражненията за деца

Кросфитът за деца включва група забавни упражнения целящи да накарат малчуганите да тренират заедно. А това им носи емоционални ползи. В следващите редове ще се спрем на най-важните сред тях.

Освобождава енергията

В някои страни синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност е много често срещан психичен проблем при децата в училищна възраст. При тази патология децата проявяват липса на внимание, хиперактивност и импулсивност, водещи до проблеми в обучението.

Добър вариант, съпътстващ лечението на този проблем, е използването на кросфит упражненията за деца, тъй като те спомагат освобождаването и балансирането на излишната енергия. Намаляват тревожността и увеличават способността за концентриране и фокусиране.

Учи на дисциплина

Децата, които практикуват кросфит се учат на дисциплина, което им позволява да постигнат целите си. Те се учат да се трудят, за да достигнат дадена цел и разбират, че постигането на целите е свързано с упорита работа, но не е невъзможно.

Подобрява качеството на съня

Растейки децата трябва да имат изграден устойчив модел на сън. Недостатъчният сън може да доведе до появата на физически и емоционални проблеми. Затова кросфит упражненията спомагат подобряването на качеството на съня след полагането на физически усилия.

Развива самоувереността

Днес, повече от всякога, срещата и тормозът в социалните мрежи в ранна възраст могат да накарат децата да се съмняват в тялото и възможностите си. Практикуването на спорт развива самоувереността чрез изследването на нови възможности, мотивацията за постигане на дадени цели и положителното влияние върху външния вид.

Подобрява социалните връзки

За децата връзката с връстниците им е много важна. В действителност бъдещите им социални връзки зависят до голяма степен от това. Имайки предвид, че кросфит се практикува на групи от деца на една и съща възраст и изисква отборна работа, това несъмнено подобрява начина, по който децата разчитат едно на друго. Без съмнение това ще бъде голямо предимство за утрешните пораснали малчугани.

Кросфит тренировки за деца

Кросфитът за деца подобрява физическото и емоционалното развитие.

Общи препоръки за практикуване на кросфит за деца

Тренировките на децата по кросфит трябва винаги да бъдат наблюдавани от треньор специалист. Той напътства децата как правилно да извършват движенията, за да се избегнат травми на костите или мускулите.

Важно е родителите да информират треньорите за физическото и психологическото състояние на малчуганите. По този начин децата ще могат да правят упражнения според индивидуалните им възможности. Изключително важно е децата на възраст под 12 години да не използват тежести, за да не натоварват прекалено много все още развиващите се кости и мускули.

Тъй като кросфит е метод, при който интензивността е важна, важно е да се знае дали детето страда от някакви сърдечни или вродени заболявания, за да се избегнат бъдещи проблеми. Ако родителите не бъдат достатъчно внимателни, тези заболявания могат да се окажат фатални. Тази ситуация е наблюдавана при различни видове спортисти по цял свят – млади и възрастни.

Кросфит упражнения за деца: да или не?

В тази статия ви разказахме как кросфит упражненията за деца подобряват качествата им и физическото и емоционалното им здраве. Вече можете да прецените по-добре дали това е подходящото занимание за детето ви, което да го запознае със спорта и изграждането на здравословни навици.

Запомнете, че практикуването на спортове и занимаването с физическа активност влияят чудесно върху развитието на детето. Спомагат собственото възприемане, както и разбирането на връзката между тялото и пространството – изключително важно качество за всички етапи от живота.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.