Страхът от коронавируса: Как да контролирате вашите емоции

Страхът от коронавируса е нарастваща реалност по света и все повече хора са в паника. Как можем да контролираме нашите емоции? Разберете някои съвети как да държите страха настрана в тази статия.
Страхът от коронавируса: Как да контролирате вашите емоции

Последна актуализация: 09 януари, 2022

Тези дни, страхът от коронавируса (COVID-19) е обхванал населението. След като Световната здравна организация (СЗО) обяви тази зараза за пандемия, несигурността вече започва да обхваща всички. Днес, епицентърът на заболяването е в Европа, въпреки че вируса също се разпространява бързо в останалите части от света.

Поради тази причина, повечето страни са наложили строги предпазни мерки, за да се намали бройката на заразите. Въпреки че при младите и здрави хора не причинява сериозни усложнения, по-възрастните хора и хората с отслабнала имунна система са по-изложени на смъртна опасност.

Симптомите на тази зараза са кашлица, треска и дихателна недостатъчност. Последното е по-опасно при гореспоменатите рискови групи. Обаче, освен това, притеснението и нивата на стрес се повишават при общото население. В страни като Испания и Италия, където спешните мерки и домашна изолация са обявени, тези чувства завземат населението.

Много по-трудно е да се справим със ситуацията когато сме наплашени и стресирани. Следователно, в тази статия, ще ви обясним някои ключови съвети, които ще ви помогнат да се справите с емоциите, които кризата от коронавирус предизвиква.

Страхът от коронавируса: какви са последствията?

Страхът от коронавируса: мъж с маска гледа през прозореца

Страхът от коронавируса се е увеличил при населението. Този страх е довел до ненужни покупки и неоснована дискриминация, между всичко друго.

В резултат от разпространението на COVID-19, домашната изолация е препоръчителна на много места по света. Тази мярка е наложена, за да се спре разпространението на вируса между хората. Идеално ще бъде хората да излизат навън, за да извършват основни задачи като например, купуване на храна, лекарства или да излизат на работа, ако толкова е наложително.

Много проблеми са възникнали покрай тази карантина. Голям брой хора са решили да се завърнат до родните си страни, използвайки влакове, самолети и други начини на транспорт. Това е довело до по-голяма опасност от разпространение на коронавируса.

Много други хора правят хаотично пазаруване в супермаркетите, за да се подготвят за домашната изолация. Като последствие, много супермаркети са почти празни от дни поради тези масови и незадължителни практики на пазаруване. Дори в страни като САЩ, страхът от коронавирус е увеличил броя на продажбите на оръжия.

Трудно е да се разбере наистина до какво могат да ни доведат страха и тревогата. Така че, тък има някои важни съвети, които да ви помогнат да се справите с тези емоции и вашата ситуация по най-ефективния начин.

Страхът от коронавируса: как да се справите?

Доста възможно е, поради настоящата криза, да изпитвате напрежение, страх и може би дори паника. Това не се облекчава с постоянното изтичане на информация и може дори да сметнете за невъзможно мисленето за каквото и да било друго.

Също е доста нормално вие да се чувствате обезпокоени при всеки малък синдром, който имате и да си мислите, че вие също сте заразени. Много хора ходят на болница, когато в действителност, страхът им ги е накарал да тълкуват погрешно симптомите си или дори мислено да ги преувеличават.

Освен това, променянето на ежедневния ви режим и домакинските задачи може да бъде много трудно. Работата от вкъщи, упражненията вкъщи и дори социализирането могат да бъдат много трудни. Обаче, много неща могат да ви помогнат да се справите.

Страхът от коронавируса: контролирайте вашите емоции

Една млада, видимо разтревожена жена гледа нещо на телефона си

Изправени пред страха от коронавируса, е важно да се поддържа контакт с близки хора, които не живеят наблизо.

Първо, трябва да се опитате да се занимавате с нещо. Прочиствайте ума си от време на време и се опитайте да мислите за неща, които не са свързани с коронавируса. Приемете страха или притеснението, които тази ситуация причинява. Няма нищо лошо да се чувствате така.

Най-добре, трябва да потърсите подкрепа от хората, близки до вас. Ако живеете сами, опитайте се да се свързвате често със семейството или приятелите. Можете да правите видеоразговори с тях. Всеки начин, по който ще получите любов и подкрепа, ще бъде от полза.

Внимавайте с информацията, която получавате за коронавируса

Не всички новини са изцяло достоверни и не всичката информация е вярна. Опитайте се да получите информация от научни и достоверни източници. Също така, опитайте се да сте обективни и реалисти. Няма полза да сте прекалено нащрек, също така.

Трябва да сте наясно за каквито и да било симптоми, но без да ставате обсебени. Спазвайте хигиенните и предпазни инструкции, обявени от властите. Не се бунтувайте срещу тях, тъй като те го правят за ваше собствено добро.

Имайте оптимистично отношение спрямо цялата ситуация. Да сте наясно с опасността не означава, че трябва да сте в негативно настроение или прекалено разтревожени. Контролирането на вашите емоции и стоенето настрана от страха ще ви помогне да се справите и ще можете да се обърнете с гордост относно това как сте справили със ситуацията.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.