Стресирани сте? Постигнете вътрешен баланс с тези храни

Препоръчително е да консумирате по 2 ореха, 3 бадема и 5 лешника дневно.
Стресирани сте? Постигнете вътрешен баланс с тези храни

Последна актуализация: 05 декември, 2018

Важно е да знаете кога сте подложени на продължителен стрес и кога достигате максимума на своите физически и психически възможности. Защо? Тъй като тогава можете да реагирате адекватно и да се справите със ситуацията. За целта се нуждаете от доказани стратегии. Те ще ви помогнат да се справите оптимално с негативните емоции и да подходите с разбиране, очертавайки истинските приоритети в живота. Трябва да разберете това, което е важно за вас и ви осигурява вътрешен баланс. Днес ще се научим да постигаме именно това.

За да се радваме на вътрешен баланс и да се справяме със стреса по естествен път, трябва да познаваме онези храни, които е препоръчително да присъстват на трапезата. Те са натурални помощници. Водете си бележки!

Храни за вътрешен баланс

1. Ядки

Ядките са храни за вътрешен баланс

Това е нещо, което не бива да забравяте: когато сте изложени на стрес, в мозъка протичат биохимични промени. Това обяснява защо сте обсебeни от различни мисли, разглеждате случващото се предимно от негативната му страна. Това се случва, защото една стресираща ситуация, която продължава дълго време, е способна да доведе до сериозна депресия.

Съществуват няколко храни, които се борят с биохимичните промени, нарушаващи вътрешния баланс на човека. Ядките са натурален съюзник на здравето. Искате ли да научите защо ядките трябва да присъстват ежедневно на трапезата?

 • Бадеми, орехи и лешници: тези ядки са богати на витамин В, който притежава уникалното свойство да подобрява настроението на човека. Този витамин регулира секрецията на серотонин в мозъка. много важен невротрансмитер, подобряващ комуникацията между невроните. Ако е налице дефицит или дисбаланс, се засилват тревожността, нервността, проблемите със съня.

Препоръчително е да консумирате по 2 ореха, 3 бадема и 5 лешника дневно. За най-добър резултат ги приемайте през по-ранните часове на деня.

2. Банани

Лекари и нутриционисти смятат бананите за едни от най-ефикасните плодове, когато става дума за стрес. Те са идеални за преодоляване на ежедневната тревожност, от която страда почти всеки съвременен човек. Ще обясним кои са основните свойства, които стимулират постигането на вътрешен баланс:

 • Бананите са богати на витамин А и витамин В. Те подпомагат балансирането на много от невротрансмитерите. Сред тях е и серотонин – хормонът, липсата на който ни кара да се чувстваме стресирани.
 • Освен това са богати на калций и магнезий. И най-вече на калий! Този елемент играе важна роля за адекватното зареждане на невроните, избягвайки по този начин неприятните промени. Липсата му може да доведе до нервност и дори до поява на сърцебиене или свръхчувствителност към определени стимуланти.
 • Бананите са богати на триптофан. Става дума за тип аминокиселина, която помага на човек да синтезира протеините.  Тя регулира нивото на серотонина и най-вече подпомага балансирането на нивото на хормона мелатонин, който е много важен за синхронизирането на цикъла на бодрост и сън.

3. Черен шоколад

Надявахте ли се шоколадът да присъства в този списък? Да, нали? Важно е да обърнете внимание, че става дума за “черен шоколад без добавена захар”.

Помнете – почувствате ли се стресирани, извадете блокчето с шоколад и изяжте едно парченце. Винаги имайте със себе си черен шоколад. Освен че е вкусен и засищащ, той подпомага постигането на вътрешен баланс.

 • Черният шоколад е богат на магнезий и фенилетиламин. Това е вещество, регулиращо химичните процеси в мозъка, които стимулират тревожността и негативните мисли, провокирани от стреса.

Задължително консумирайте черен шоколад без съдържание на захар!

4. Сьомга

Сьомгата подобрява вътрешния баланс

Сьомгата е задължителна за вечеря. Пригответе я във фурната с доволно количество лимонов сок, малко аспержи и порция задушени броколи. Така ще се насладите на здравословна и вкусна храна, която понижава нивата на стреса и подобрява вътрешния баланс. Причината за това се крие в следните факти:

 • Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които се борят с възпаленията и редуцират нивото на кортизола в тялото. Както знаете, този хормон провокира промени във функциите на жизненоважни органи, ускорява сърдечния ритъм, повишава напрежението, провокира стомашни проблеми и т.н.

За добро здраве и ниско ниво на стреса е препоръчително да консумирате сьомга или друга мазна риба, например сардини, 2-3 пъти седмично. Според много изследвания този тип храна, богата на омега-3 мастни киселини, понижава стресовите нива с 20%.

5. Кисело мляко

 киселото мляко е полезно за нервната система

Киселото мляко, в което няма добавена захар, е прекрасен натурален приобиотик. Можете да го консумирате за закуска, комбинирано с плодове или ядки.

 • Пробиотиците редуцират всички типове възпаления и регулират храносмилателния процес и работата на червата, които биват негативно повлияни по време на стрес.
 • В допълнение към този важен факт не трябва да забравяте, че киселото мляко е полезно за нервната система. То е богато на протеини и подпомага синтеза на триптофан. Тази аминокиселина, както споменахме преди малко, участва в регулирането на нивото на серотонина.

Не забравяйте да включите тези 5 храни в менюто си – те ще ви помогнат да овладеете стреса и да постигнете вътрешен баланс.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arias-Fernández, L., López-García, E., Struijk, E. A., Rodríguez-Artalejo, F., & Lana, A. (2019). Consumo de frutos secos y función cognitiva: una revisión sistemática. Nutr Hosp, 36(5), 1179-1188.
 • Estrada Díaz, S. A. (2019). Estrés biológico y psicológico en deportistas con ingesta de una dieta rica en antioxidantes (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
 • Wang, Y., & Frontiers in Psicology. (2017, 29 agosto). Learning to Dislike Chocolate: Conditioning Negative Attitudes toward Chocolate and Its Effect on Chocolate Consumption. Recuperado 19 marzo, 2020, de https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01468/full
 • Larrieu, T., & Layé, S. (2018). Food for mood: relevance of nutritional omega-3 fatty acids for depression and anxiety. Frontiers in physiology, 9, 1047.
 • Wang, S., Ahmadi, S., Nagpal, R. et al. Lipoteichoic acid from the cell wall of a heat killed Lactobacillus paracasei D3-5 ameliorates aging-related leaky gut, inflammation and improves physical and cognitive functions: from C. elegans to mice. GeroScience 42, 333–352 (2020). https://doi.org/10.1007/s11357-019-00137-4
 • Cepeda-Vidal, V., Mondragón-Portocarrero, A., Lamas, A., Miranda, J. M., & Cepeda, A. (2019). Empleo de prebióticos y probióticos en el manejo de la ansiedad. Farmacéuticos Comunitarios, 11(2), 30-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.