Важни предпазни мерки срещу COVID-19

Най-ефективните предпазни мерки срещу COVID-19 са миенето на ръцете и стоенето настрана от места, където има зараза. Ако мислите, че изпитвате симптоми, трябва да се свържете с медицински специалист.
Важни предпазни мерки срещу COVID-19

Последна актуализация: 15 април, 2020

Изключително важно е да се знаят важните предпазни мерки срещу COVID-19.

В момента наблюдаваме епидемия от коронавирус. Този вирус, познат още като COVID-19, се разпространява във всички страни по света. От декември 2019, откакто бяха засечени първите случаи в Китай, вирусът много бързо се разпространи около света. Повечето хора са наплашени. Много от тях са под карантина или са предпочели да се изолират, за да се предотврати заразата. По подобен начин, много хора излизат по улиците, носейки маски за лице. Общо взето, COVID-19 предизвиква страх. Също така, протоколите на карантината вече са публикувани в много градове.

Обаче, голяма част от информацията за този вирус е неясна. Става изключително трудно да се различи между факт и измислица. Предпазните мерки, инкубационен период и начинът на разпространяване са заобиколени от фалшиви теории.

COVID-19 е вирус, разпространяван чрез близък контакт между хората и с дихателни капчици, произлизащи от кашляне или кихане.

В тази статия ще обясним предпазните мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Първите предпазни мерки срещу COVID-19: избягвайте областите със заразата

Въпреки че вирусът се разпространява бързо в целия свят, има зони с повече случаи отколкото при някои други. Те се наричат рискови области, където е по-вероятно да се заразите. Например, северна Италия е една от тези зони.

Решението е да стоите настрана от заразените хора. Въпреки че изглежда просто, всъщност не е. COVID-19 има инкубационен период, който продължава средно шест дни. Също така, здравните власти започват да изнемогват, поради това, че хората си правят диагностични изследвания. Ето защо почти е неизбежно да се влезе в контакт с хора, които не знаят, че са заразени. Обаче, препоръчително е да не се намирате около хора със симптоми, дори и да не знаят дали са заразени или не.

Също така е разумно да не посещавате претъпкани места. Обаче, работа е на здравните власти да предприемат тези мерки, включително и отмяната на важни събития или работни дейности.

Предпазни мерки срещу COVID-19: жена, която киха

Първата препоръка е да избягвате хора със симптоми на COVID-19.

Предпазни мерки срещу COVID-19: Безопасно разстояние

Учените твърдят, че този вирус може да се разпространи на дистанция приблизително три метра. Следователно, препоръчваме да стоите на дистанция поне три метра от други хора, ако имате симптоми. В Италия тази мярка е стандартна.

Предпазни мерки срещу COVID-19: Мийте често ръцете си

Миенето на ръце е една от най-важните и полезни предпазни мерки за всяка инфекция. Това е особено важно след посещение на тоалетната, кихане, или кашляне (и разбира се, ако сте били в контакт с болен човек). Въпреки че миенето на ръцете със сапун и вода е достатъчно, можете да използвате и гел за ръце.

Когато кихате или кашляте, е важно да покривате носа и устата си. За предпочитане, трябва да го правите със салфетка. Също така, трябва да измиете ръцете си след това.

Миене на ръце със сапун

Миенето на ръцете е най-добрата предпазна мерка срещу опасността от заразяване с COVID-19.

Свържете се със здравните власти

Ако сте били в контакт със заразен човек и сте започнали да развивате симптоми, не се колебайте да се свържете със здравните власти. Предупредителните симптоми са кашляне, често кихане, недостиг на въздух и треска.

Обаче, трябва да знаете, че тревогата е голяма в днешно време. Здравните власти са прекомерно заети. Освен това, е важно да се свържете с тях само ако наистина мислите, че сте заразени.

Няма специални предпазни мерки във връзка с храната или отглеждането на животни. Обаче, е важно да сте информирани във връзк с новините за COVID-19, тъй като нови мерки и препоръки се установяват всеки ден.

Най-добрите превантивни мерки срещу COVID-19

Както обяснихме в тази статия, най-добрите предпазни мерки са редовното миене на ръце и избягването на областите със зараза. Ако видите човек със симптоми като например кашляне, най-доброто нещо е да спазвате безопасна дистанция от три метра.

Запомнете да се консултирате с личен лекар, ако имате подсказващи симптоми. По подобен начин, ако имате съмнения, че може да сте заразени, трябва да се изолирате у дома, за да не заразявате другите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.