Коронавирус: Препоръки за почистване и дезинфектиране на дома

02 Май, 2020
Почистването и дезинфектирането на вашия дом става по-важно от всякога покрай световната епидемия от коронавирус. Научете повече тук.

Препоръките за почистване и дезинфектиране на дома са важни за да се предотврати риска от инфекция. Ето защо центровете за контрол върху болестта и предотвратяване са дали съвети за помощ.

В наше време, приемането на съвети за почистване и дезинфектиране на дома е добра идея. С притесненията, съществуващи около проблема с коронавируса, трябва да знаем какво трябва да правим  в дома ни, за да намалим риска от инфекция и разпространение.

Както е обяснено от Световната здравна организация (СЗО), COVID-19- заразната болест, причинена от коронавируса– може да се разпространи от човек на човек, при близък контакт. Разпространяването става чрез дихателни течности, които произлизат от носа или устата на един заразен човек. Капчиците могат също да попаднат върху близки повърхности и предмети, което също представлява опасност от зараза. В тези случаи, ако човекът има контакт с тях и след това докосва очите си, носа или устата, тогава могат да се заразят.

Следователно, правилната цялостна хигиена е също важна.

И така, какво трябва да направим?

Почистване и дезинфектиране на дома: Как да го направите

Стратегиите за почистване и дезинфектиране на дома са насочени към ограничаването на живота на вирусите, които могат да живеят върху различните повърхности. Въпреки че имаме предвид конкретно препоръките на центровете за контрол и предотвратяване на болестите (CDC) върху темата за COVID-19,  те също са инструкции, които помагат за предотвратяването на останалите инфекциозни болести.

Като цяло, правилното почистване на дома е синоним на добро благосъстояние. То позволява премахването на бактерии, мръсота и всички видове нечистоти, които улесняват разпространението на заразите. Също, съчетани с продукти за дезинфектиране, това помага за убиване на бактериите, присъстващи върху повърхностите.

Да погледнем това по-обстойно.

Вижте също: Симптоми на болестта Коронавирус (COVID-19)

Почистване и дезинфектиране на дома: млада жена с ръкавици почиства пода

Почистването и дезинфектирането на дома трябва да започне с всички повърхности, с които имаме постоянен контакт.

Ежедневно почистване и дезинфектиране на дома

Често през деня имаме постоянен контакт с определени повърхности в дома. Без значение дали са маси, дръжки на врати, светлинни ключове, тоалетни, кранчета и т.н, важно е да се уверим, че ги дезинфектираме добре.

Защо дезинфекция?

Защото повърхностното почистване не е достатъчно.

Относно това, CDC ни съветва да използваме сертифицирани от EPA домакински препарати за почистване, които са подходящи за всяка повърхност. Така че, най-добре е да отделите няколко минути да прочетете информацията върху етикета. Това е важно, за да знаете как да го използвате правилно.

Почистване и дезинфектиране на дома за хора в изолация: Какво да имате предвид

За домакинства с хора в изолация поради предполагаема или потвърдена зараза с COVID-19, центровете за контрол и предотвратяване на болестта (CDC) дават по-строги мерки за почистване. Техните конкретни инструкции се състоят в това изолираният човек да стои в отделна стая, далеч от другите членове на семейството доколкото е възможно това.

Тук са някои общи препоръки за болногледачите и болните в тези ситуации:

  • Почиствайте редовно и дезинфекцирайте повърхностите, с които имате постоянен контакт, като например тези споменати по-отгоре.
  • Измийте банята и личните принадлежности на всички членове от семейството по-внимателно, особено тези на болния човек. Това включва кърпи, спално бельо, дрехи и т.н.
  • Освен ако не е дете, човек със затруднения или някои, който е с непоносимост към дезинфектанти, болногледачът трябва да даде личните си продукти за почистване на изолирания човек. Ако има само една баня в дома, тя трябва да бъде почистена и дезинфектирана от всеки след всяко използване.

Вижте също:Кучешкият коронавирус: 5 неща, които трябва да знаете

Последни съвети за почистване и дезинфекция

Почистване на тоалетна чиния

Всички предмети, които са били в контакт с болен човек или с човек, за когото се смята, че е болен, трябва да бъдат дезинфектирани с подходящите продукти.

Има други предпазни мерки, които можем да приложим на практика по време на процеса на почистване и дезинфекция в дома. Трябва да приложите и двете при случай на предполагаема вирусна инфекция и при потвърдени случаи. Запомнете, това не се отнася само за настоящата ситуация с COVID-19, но и когато има риск от подобни заболявания:

  • Ръкавици за еднократна употреба при почистване и дезинфектиране на повърхности. Те трябва да се използват само веднъж. Когато махате ръкавиците, ръцете трябва да бъдат измити обилно за поне 20 секунди със сапун и вода.
  • Можете да използвате разреден разтвор на белина за домакинството за да почистите някои повърхности, но спазвайте инструкциите за вентилация и употреба. Можете да приготвите този разтвор като смесите 5 супени лъжици хлор с галон вода.
  • Почистете всякакви меки или груби повърхности редовно с подходящите продукти за почистване, като например килими или одеала. Също така, е добра идея да миете тези повърхности с топла вода.
  • Носете ръкавици когато държите мръсните дрехи на болния. Тези дрехи не трябва да се тресат и трябва да бъдат измивани с много топла вода, ако е възможно.

Последни препоръки

Накрая, важно е да знаете важността от осигуряването на прилична хигиена на ръцете. Миенето на вашите ръце със сапун и вода, няколко пъти в деня е ключово за премахването на всички видове зарази и разпространение. Миенето трябва да се засили, ако има болни хора в дома.

Също така, трябва да повторите тази процедура при контакт с домашни любимци, когато приготвяте храната, преди хранене, след влизане в банята, след издухване на носа, кашляне или кихане, и други ситуации.

  • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Environmental Cleaning and Disinfection Recommendations. Recovered from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/home/cleaning-disinfection.html
  • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Preventing the Spread of Coronavirus Disease 2019 in Homes and Residential Communities. Recovered from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-prevent-spread.html