Заразяване с коронавирус: как да го избегнете при пазаруване?

Докато предупрежденията за коронавирус ви позволяват да отидете до магазина, за да се запасите, важно е да се научите как да предотвратите коронавируса по време на пазаруване. В тази статия, ще ви дадем някои съвети, които да имате предвид, докато се запасявате с храна.
Заразяване с коронавирус: как да го избегнете при пазаруване?

Последна актуализация: 27 април, 2020

Пандемията от коронавирус е унищожила всеки един аспект от живота ни. Всъщност, сега трябва да говорим за това как да избегнем заразяване с коронавирус по време на пазаруване. Трябва да се запасите с храна и не може да не ходите до магазина.

Една от най-важните характеристики на COVID-19   е, че е много заразен. Въпреки, че не е много опасен, има голяма скорост и се разпространява бързо.

Следователно, избягването на заразяване с коронавирус по време на пазаруване трябва да е приоритет номер едно. В противен случай, домашната изолация няма да има смисъл, ако разпространявате вируси на друго място.

Към момента, повече от 200,000 човека са заразени по света, с над 8,000 смъртни случаи. Китай са натрупали най-много смъртни случаи, с около 81,000. Също така, Италия е най-пострадалата неазиатска страна с почти 25,000 потвърдени случаи. В САЩ има над 8,000 случаи и се очаква да станат все повече.

Всъщност, целта на социалната изолация е да се разпространи заразата с течение на времето, за да може здравните власти да наваксат. По този начин ще могат да реагират по-добре. Предотвратяването на коронавируса по време на пазаруване е още една връзка във веригата по разпространяване.

За да избегнете заразяване с коронавирус при пазаруване: Социално дистанциране

Препоръчителното разстояние за предотвратяване на разпространението на коронавируса е поне 3 метра. Супермаркетите не са изключение. За клиентите вътре или чакащи отвън, трябва да спазвате това правило от 3 метра.  

В добавка, магазините трябва да се уверят, че няма прекалено много хора вътре. Разстоянието от три метра може да бъде успешно само да няма прекалено гояма тълпа.

Различните вериги супермаркети имат различна политика за справяне с тълпите. Следователно, всеки магазин ще определи как да ги контролира. Истината е, че когато има задължителна карантина, това не е само бизнес решение, но и законово изискване за опазване на общественото здраве.

Заразяване с коронавирус: снимка на вътрешната страна на супермаркет

Трябва ли да носите ръкавици по време на пазаруване за да избегнете заразяване с коронавирус?

Използването на ръкавици при докосване на храна в магазина към момента не се препоръчва. Няма да помогне за предотвратяване на разпространяването на коронавируса.

Използването на ръкавици при докосването на плодове е все още добра мярка за цялостна хигиена. Следователно, трябва да правите това през цялото време, особено сега като е глобална пандемия.

Редовното миене на ръце, използването на дезинфектант за ръце и проветряването на мястото са приложими мерки за супермаркетите. Предотвратяването на разпространението на коронавирус по време на пазарувае изисква да спазвате добри навици, които са от полза за цялото общество.

Предотвратете заразяване с коронавирус когато плащате

Плащането на покупките ви изисква контакт, така че има определени мерки, които трябва да предприемете. Уверете се, че има достатъчно разстояние между вас и останалите пазаруващи, както и касиера.

Не препоръчваме да плащате в брой. Ако трябва, платете с виртуален портфейл или карта, за да намалите контакта. COVID-19 може да остане по повърхностите и някои други предмети, така че имайте предвид това когато решите как да плащате.

Гишетата на касите са отговорност на супермаркета. Те трябва да бъдат дезинфекцирани редовно и трябва да има дезинфектант за ръце налице при всички станции за самообслужване за грижа спрямо клиентите. Както споменахме, не трябва да използвате ръкавици когато се разплащате.

Снимка на жена с маска при пазаруване

Възможно ли е да се предотврати разпространяването на коронавирус по време на пазаруване?

Не само че е възможно, но е и необходимо. Предотвратяването на коронавирус по време на пазаруване е още една стъпка, която помага за забавянето на разпространението на COVID-19.

В допълнение, това е също част от социалната отговорност. Хора със симптоми като треска и кашляне не трябва да ходят до магазина. Следователно, някой друг трябва да пазарува вместо тях.

Купуването на храна е важно за оцеляването, но това е също и зона на контакт между хората, което прави по-лесно разпространението на бактерии. Обаче, няма нужда да се паникьосваме,  тъй като магазините ще са отворени и няма да има недостиг на храна. Просто трябва да бъдем отговорни, како за себе си, така и за останалите граждани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zhu, Na, et al. “A novel coronavirus from patients with pneumonia in China, 2019.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Novel, Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology. “The epidemiological characteristics of an outbreak of 2019 novel coronavirus diseases (COVID-19) in China.” Zhonghua liu xing bing xue za zhi= Zhonghua liuxingbingxue zazhi 41.2 (2020): 145.
  • Wang, Chen, et al. “A novel coronavirus outbreak of global health concern.” The Lancet 395.10223 (2020): 470-473.
  • Zhou, Peng, et al. “A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin.” Nature (2020): 1-4.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.