Страхът да не загубите работата си заради пандемията: какво можете да направите?

В седмиците на несигурност, в които живеем, едно от най-честите ни притеснения е това да не загубим работата си. С този страх се сблъскват мнозина от нас, но не трябва да забравяме кое е най-важното в момента: да се пазим, за да избегнем и намалим заразяването с COVID-19.
Страхът да не загубите работата си заради пандемията: какво можете да направите?

Последна актуализация: 24 април, 2020

Сред многото страхове, които вероятно са ви обхванали по време на пандемията ширеща се в момента, е и този да не загубите работата си. Този страх в никакъв случай не е ирационален, нито пък грешите или сте настроени негативно, мислейки за такива неща. Всички сме изправени пред суровата действителност. Пандемията наподобява цунами, достигнало почти всяка една част на света. Какво можете да направите в тази ситуация?

Международната организация на труда (МОТ) съобщи преди дни, че тази криза може да остави безработни повече от 25 милиона души по света.

В разгара на тази необичайна ситуация, има отговор, който би могъл да смекчи щетите. Става въпрос за координирания, решителен и бърз отговор на всички държави. В момента всяка една страна прилага различни мерки за осигуряване на социална защита на гражданите си. Но това далеч не е достатъчно.

В статия, публикувана наскоро в Ню Йорк Таймс, журналистът подчертава, че ако продължават да се прилагат текущите стратегии, икономиката ни ще бъде унищожена от коронавируса. Затова той моли за съгласувани и бързи действия,  с който на първо време да се гарантира основния доход на хората. Тези мерки могат да бъдат въведени дори от управлението на Доналд Тръмп. Като следваща стъпка трябва да бъде създаден план за съживяване на икономиката и спирането на безработицата – нещо, което наблюдаваме ежедневно в момента.

Въпреки това експерти като Пол Ромър (Носител на Нобелова награда за 2018 година в областта на икономическите науки) и Алън М. Гарбър, лекар, икономист и декан на Харвардския университет, подчертават, че първата стъпка в момента е спирането на разпространението на коронавируса.

По какъв начин? Формулата е проста: изолиране на населението, екипиране на здравните служители и работа върху създаването на ваксина за максимално бързо овладяване на пандемията.

Изолацията оказва различно въздействие върху психиката на хората.

Страхът да не загубите работата си заради пандемията – какво можете да направите?

Много хора прекарват дните си изолирани в домовете си в страх да на загубят работата си заради пандемията. Нека си го кажем направо – страхът не е приятна компания. Страховете и тревогите могат да станат по-големи, да се превърнат в епицентъра на живота ви и да ви завладеят напълно.

Ако прибавим и страха от заразяване с болестта, то психологическото въздействие става очевидно. Затова трябва да имате определени стратегии, върху които да разсъждавате. А именно:

Не забравяйте текущите си, действителни приоритети

Както вече споменахме в началото, страхът да не загубите работата си заради пандемията, е реален страх. Това важи най-вече за хората, оказали се „излишни“. A в тази ситуация са както тези в неплатен отпуск, така и работещите от дома. Но трябва да кажем, че повечето от нас се чувстват несигурно по отношение на това какво ще се случи след приключването на кризата.

Тези страхове са разбираеми, важното в тези случаи е да запомните кои са приоритетите в този момент.

 • Знаем, че всички ви повтарят едно и също в момента, но най-важното в момента е да се погрижите за себе си и за хората край вас. Изолацията и прилагането на правилните хигиенни мерки и мерки по безопасност, всеки път когато излизате са приоритет номер едно.
 • Постоянно натовареният с тревожни мисли мозък сваля гарда ви и може да ви изложи на опасност – вас и хората около вас.
 • Трябва да бъдете информирани за случващото се в момента и за това, което съответните органи изискват от вас. Вярно е загубата на работа е тревожно, но не трябва да пренебрегвате любимите си хора – младите и възрастните.

Конструктивната загриженост срещу негативната загриженост

Имате право да се страхувате, че ще загубите работата си в тази пандемия. Не е погрешно да се тревожите и да позволите на този страх да засенчи част от деня ви. Това е разбираемо. Но трябва да запомните, че има два вида загриженост и че само единият от тях ще ви помогне да се справите при тези обстоятелства.

Негативната загриженост е тази, която няма да ви бъде от помощ. Тя ви парализира и изпълва с тревога. Тя се появява в главата ви със следните мисли:

 • “Тази криза ще остави всички ни на улицата”.
 • “Когато това приключи, нищо няма да е същото и всички ще останем без работа”.
 • “Никога няма да се справим с това. Ще настане световна катастрофа”.

Конструктивната загриженост, от друга страна, е много по-полезна и стратегическа. Вместо негативни заключения от рода на „всичко или нищо“, можете да си зададете следните въпроси:

 • Какви са шансовете ми да бъда уволнен? Дали това ще бъде временно или за постоянно?
 • В сектора, в който работя, дали ще имат нужда от мен, когато кризата приключи?
 • Тъй като имам дълъг опит, трябва ли наистина да се страхувам, че ще бъда уволнен и че след това никой няма да ме наеме отново. Страхът ми основателен ли е?
 • Какво точно ми казаха на работа? Какви са реалните шансове да не им бъда необходим след като пандемията отшуми?
 • Ако изгубя работата си, какво трябва да правя? Може ли това да се окаже добро възможност за друга работа или за усъвършенстване на качествата ми?

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да имаме положителна нагласа в живота

Тревогата да не загубите работата си в тази криза.

Страхът да не загубите работата си заради пандемията: контролирайте това, което подхранва тревогите ви

Основен начин за намаляване на страха, че ще загубите работата си заради пандемията е контролирането на нещата, подхранващи тези страхове. Например работната ви група в WhatsApp може да ви кара да се тревожите повече в тази ситуация. Тревогите и дезинформираността се увеличават. Върху вас се излива още информация, от която обръщате внимание само на негативното и тревожното.

Разберете кои ситуации, информация и хора засилват загрижеността ви. Важно е да гледате реалистично на нещата, но не и настроени за фатален край. Изключително важно е да знаете как да контролирате тревогите и страховете си по конструктивен, а не по пораженчески начин.

В ситуации на несигурност и трудности, умът ви трябва да бъде най-добрият ви приятел. Ако запомните всичко казано, ще се справите с кризата по най-добрия начин.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.