Как да се справим с негативните мисли по време на кризата с коронавируса

Изпитването на страх и несигурност по време на пандемията на COVID-19 е нормално. Въпреки това трябва да контролирате тези негативни емоции. Само така можете да сте сигурни, че умът ви ще бъде най-добрият ви приятел в тази трудна ситуация.
Как да се справим с негативните мисли по време на кризата с коронавируса

Последна актуализация: 21 април, 2020

Негативните мисли по време на кризата с коронавируса са нещо напълно нормално. Важно е да знаете, че повечето хора по света изпитват същите чувства, страх и несигурност. Това може да ви помогне да спрете да се чувствате толкова самотни и изолирани. Въпреки това трябва да контролирате психическото си състояние, за да не изпаднете в депресия и безнадеждност. Научете се как да контролирате негативните си мисли от днешната ни статия.

Както вече неведнъж сме подчертавали в блога, настоящата криза с коронавируса е нещо много повече от грижа за физическото ви здраве. В тази сложна обстановка трябва да обърнете внимание и на психическото си състояние.

Фактори като изолацията, раздялата с любимите ви хора и чувството за несигурност в бъдещето могат сериозно да накърнят вътрешния ви баланс.

Емоциите ви ще ви подложат на изпитание. В тази непредвидима обстановка, ви трябват ресурси. Вярно е, че сте в правото си са потърсите моментно бягство от тъгата, поне от време на време. Но трябва да можете да контролирате това, което можете да контролирате: собствените си мисли и поведение.

Име нещо, което се разпространява много по-бързо от коронавируса: паниката. Не можете да се оставите в лапите на страха, тъй като няма да бъдете полезни за себе си и хората около вас. Трябва да активирате ресурсите си, за които дори не подозирате и да се научите да контролирате негативните си мисли по време на кризата с коронавируса.

Изолация по време на кризата с коронавируса

Как да се справим с негативните мисли по време на кризата с коронавируса

Организации като Световната здравна организация (СЗО) и Американската психологична асоциация (АПА) акцентират върху редица превантивни мерки. Те съветват хората да мият често ръцете си, да си останат у дома, да спазват дистанция и да излизат от домовете си само, когато имат основателна причина за това.

Тези мерки намаляват риска от заразяване, но в определен момент превръщат хората в капсули заредени с нерви и стрес, които могат да избухнат във всеки един момент.

Пандемията с коронавируса се появи в края на 2019 година и продължава да напредва бързо. Но тя не само носи зараза (по-голямата част от болните се справят сравнително леко с болестта). Тя разрушава живота, плановете, работата, образованието и краткосрочните ни цели.

В момента просто сме фигурки затворени в кристална топка, а това може да изиграе лоша шега с психиката ни. Нека да се спрем на това как можете да контролирате негативните си мисли по време на пандемия на COVID-19.

Ще се заразя и всичко ще се обърка… Ще изгубя някои от любимите си хора

Страхът от заразяване и дори от смъртта са сред най-често срещаните негативни мисли в настоящата ситуация. Фактът, че те преминават през ума ви понякога е нещо нормално. И си има определена цел: да защити вас и любимите ви хора.

Това, което не трябва да позволявате е тези мисли постоянно да се въртят в главата ви. Това само ще ви парализира и подхрани паниката ви още повече. Какво можете да направите в тази ситуация?

  • Трябва да подхождате реалистично. Да, има риск от заразяване, но ако вземете необходимите мерки, той значително ще намалее.
  • Вярно е, че съществува вероятността някой ваш близък човек да почине, но трябва да следите статистиката. Рискът е между 3-5%, а вероятно и по-нисък, тъй като има заболели хора, които не са изследвани. Рискът е най-голям за възрастните хора и за тези със слаба имунна система, за които трябва наистина да се грижим.
  • Всеки път, когато тези негативни мисли ви завладеят, трябва да ги осмислите и да си представите чекмедже, в което можете да захвърлите негативните си безполезни мисли. След това затворете чекмеджето!
Негативните мисли трябва да бъдат контролирани.

Този кошмар никога няма да приключи– не издържам повече в тази ситуация!

В психологията този вид разсъждаване се нарича “емоционална прогноза“. Правим това, когато се опитваме да предскажем как ще се чувстваме утре, след няколко дена или месеца. Характерно е за хора, позволяващи превес на най-отрицателните си емоции като паника и силна болка. Вместо да ги контролират, те им дават пълно надмощие.

От друга страна трябва да знаете, че това е една от най-често срещаните негативни мисли по време на кризата с коронавируса. Хората започват да си мислят, че тази изолация ще продължи вечно и че никога няма да се справим с вируса. Нека да изясним нещо – шансът ви да се справите с кризата зависи до голяма степен от това да контролирате психическото си здраве с желязна ръка.

Един от начините за това е като управлявате добре емоционалния си свят. Спокойствието, медитацията, занимаването с дейности, които отвличат вниманието ви, говоренето с любимите хора ще ви помогнат за целта.

Когато следващия път се почувствате по този начин, задайте си въпроса: колко пъти досега сте имали чувството, че определена неприятна ситуация никога няма да свърши, а в края на краищата това е ставало? Запазете спокойствие, всичко това ще отмине!

Препоръчваме ви да прочетете и: Негативните емоции може да са от полза

Ще изгубя работата си и светът вече никога няма да е същият

По време на кризата с коронавируса могат да ви завладяват различни негативни мисли. Можете да се тревожите, че ще изгубите работата си или че познатият ви свят ще се промени.

В тези случаи трябва да сте наясно със следното: този страх не е ирационален. Ще бъде наивно да се убеждавате, че щом овладеем вируса, нещата веднага ще станат такива каквито са били преди.

Има голяма вероятност много хора да изгубят работата си. Така че как можете да се справите с този страх?

  • Като дадете приоритет и се фокусирате върху текущите си нужди. Сега най-важното нещо е да се грижите за себе си, да се пазите, да сте в безопасност и да се стремим да изравним кривата на заразата. Това е приоритет на всеки един от нас и единственото нещо, което зависи от нас.
  • Не знаете какво ще се случи утре. Но каквото и да е то, трябва да го посрещнете спокойно. Когато настъпи времето, ще действате както трябва. Винаги се фокусирайте върху правенето на едно нещо за момента, малко по малко, ден след ден.

И накрая – тази пандемия ще отшуми. Човечеството вече се е изправяло пред подобни сценарии, а сега имаме повече средства, ресурси и по-добри специалисти и лекари откогато и да е било. Човешката раса е невероятна, когато се обедини, а ние правим точно това в момента.

Да се страхувате е нещо напълно нормално, но трябва да контролирате чувствата си. Използвайте емоциите си като ваше предимство и запомнете приоритетите си: физическото и психическото ви здраве.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.