Запазете спокойствие по време на хаос

По време на хаос, бъдете спокойни. Сред страха и тревогата, които идват заедно с притеснението и паниката, запазете спокойствие. Само при концентриран и спокоен умствен подход можем да използваме нашите психологически предимства. Време е да се опомним и да ги използваме.
Запазете спокойствие по време на хаос

Последна актуализация: 28 март, 2020

Не е лесно да се живее по време на хаос. Не е лесно да се поддържа баланса когато идва пристъпа и когато вятърът свири около вашата глава и прошепва съобщения със страх и несигурност на ухото ви.

Ние сме създадени да очакваме и реагираме емоциално, решително и бързо когато стане време за паника. Обаче, най-доброто нещо сред всички тези сценарии е спокойствието.

От психологическа и социологическа гледна точка, ние вече знаем, че думата за 2020 година безспорно ще бъде „страх“. Настоящите събития вече показват всеки аспект от това понятие, по поведение и отношение, вариращи от ирационално към по-интегративно. Последните са тези, които приемат страха, но предпочитат да се сблъскат с него, като извършват градивни действия, за да се опитат да разрешат този проблем.

Психиатърът Карл Аугуст Менингер посочва, че страховете могат да се преборват, което води до напредък в живота. Лесно е да се каже това, но да се приложи на практика е може би най-вероятно най-сложното и най-стресиращо нещо, което един човек може да направи.

Хаосът чука на вашата врата и краде вашето спокойствие. Вашият ум става хаотичен и още по-зле, вие заразявате и другите с това поведение. Като правите това, страхът расте и расте, и става неуправляем.

В тези ситуации, трябва да засадите семената на утехата и да ги оставите да покълнат. Можете да се научите да направите всичко това, защото, въпреки всичко, страхът, както и тревогата и ирационалното поведение, са просто други вируси, които ние можем да се научим да ги контролираме.

По време на хаос: лице на спокойна жена

По време на хаос, трябва да приложим ментален подход, основан на спокойствието

Стигнахме до момент, когато (метафорично) ни призлява от всички лоши новини. Можете да ги видите по телевизията, радиото и социалните мрежи. Обезпокояващата информация, тревожните данни и негативни послания преобладават над положителните.

Между другото, средностатистически, негативните новини винаги се споделят преди каквито и да било положителни. Вие често възприемате всяка една от тях, без дори да приложите филтъра на разума, и без понякога да прецените дали всички тези факти са верни или не.

Все пак е вярно, че имаме право да сме информирани. Информацията е сила и трябва да сме в крак с всичко, което се случва. Обаче, идва време, когато обстоятелствата и информацията започват да ви натоварват, и чувството на безсилие се пробужда при вас. Незнанието какво утрешен ден може да ни предложи е безспорно това, което ни притеснява и ограничава най-силно.

Ние сме същества, които са свикнали да контролират нещата в нашите близки околности (или поне така си мислим). Обаче, когато внезапното осъзнаете, че се намирате в ситуация на хаос и това, което сте приели за даденост, днес е или несигурно, или вече не съществува, това ви наранява и притеснява.

Какво можете да правите по време на хаос?

Спокойствието е отношение и се проявява когато приемете, че не можете да контролирате всичко.

При контекст на несигурност, притеснението нараства. Освен това, има друг фактор: заобикалящата ни среда. Информацията, която получавае, хората около нас, които предават своите емоции, и техните опасения… всичко това засилва мъчението толкова, колкото и самото чувство на несигурност.

Например, много по-лошо е да не знаете, че ще загубите работата си отколкото вече да знаете, че сте я загубили. Мозъкът ще реагира по различен начин. Също така, трябва да се научите да понасяте несигурността.

Трябва да осъзнаете това, въпреки че нямате контрол върху определени неща, вие имате контрол върху това как избирате да реагирате на тях. Това е ключът.

Спокойното държание е най-добрия начин. Това е психологически подход, с който можете да реагирате по най-тихия, логичен и стабилен начин, като дадете най-доброто от себе си.

Арт графика пеперуди и зеленина

По време на хаос: Избистрете ума си и елиминирайте пагубните мисли

В ситуация на хаос, пагубните мисли не помагат – те ви карат да затъвате. Между всички трудности, съмнения или проблеми, вашият разум трябва да бъде ваш съюзник, а не враг, който ви забавя на всяка крачка.

Следователно, важно е да се научите да избистрите ума си. Всяка мисъл, която ви тласка назад и създава страх вместо да ви помага да намерите решение, добавя още един проблем в ситуацията като цяло.

Бъдете наясно с тях и премахнете вашия негативен вътрешен диалог. Спокойствието може да бъде като фар, който да ви упътва в тъмнината.

В средата на хаоса… кой избирате да бъдете?

Нещо, което може да ви помогне в трудни времена и по средата на хаоса, е да си зададете въпроса: кой искате да бъдете? Искате да бъдете героят или жертвата? Искате ли да сте този, който помага или този, който влошава ситуацията? И искате ли да бъдете някой, който да е горд или някой, който избира да бъде неподвижен и страхлив?

Вие избирате и решавате следата, която ще оставите зад себе си. Вие избирате какво ще излезе от тези дни, в които всички сме задължени да дадем най-доброто от себе си.

В кризисните ситуации, спокойствието е другарят, който може да ви води до по-спокойни и успешни пътеки. Като имате това предвид, ще виждате нещата по-ясно и ще знаете как да реагирате и да бъдете по-инициативни и отговорни.

Време е да активирате вашето чувство на спокойствие, в период, изпълнен с промени и неясноти. Да действаме заедно със спокойствие, ум и тишина.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.