Кризата с COVID-19: съвети за забавления с домашните любимци

Поради напрежението с коронавируса, не можем да излизаме навън с домашните любимцо когато пожелаем. Обаче, има много игри, с които можем да се занимаваме у дома, за да ги забавляваме.
Кризата с COVID-19: съвети за забавления с домашните любимци

Последна актуализация: 29 март, 2020

Дълги седмици на принудително стоене у дома ни очакват поради COVID -19 или коронавирус. Това със сигурност ще е труден период за много хора, но също така и за домашните любимци. Особено за тези, които са свикнали на дълги разходки в парковете или на село, като кучетата. Обаче, не всички домашни любимци ще се чувстват зле по време на кризата с COVID-19.

Домашните любимци, които не са свикнали с разходките, като резултат от тази ситуация, ще имат компанията на техните стопани у дома, като по-този начин ще са още по-щастливи.

Световната здравна организация (СЗО) смята коронавируса или COVID-19 за пандемия. Пандемията е вирусно заболяване, което засяга хората по цял свят.

Единственият начин за предотвратяване на разпространението на вируса е да се стои у дома и да се избягва контакт с други хора. Този вирус, въпреки че би оцелял навън за известно време, се нуждае от посредник, за да остане жив. Следователно, ако избягваме да влизаме в контакт един с друг, ще можем да предотвратим неговото разпространяване.

Разходки с домашни любимци по време на кризата с COVID-19

Преди да започнем да даваме съвети за забавления с домашните любимци по време на карантината, помнете, че няма научни доказателства, свързващи заразата коронавирус с домашните любимци. Обаче, няма нищо лошо в това да се предприемат определени мерки във връзка с този въпрос.

Когато водите вашия любимец на разходка, най-вероятно ще минете през най-често срещаните области около вашето жилищно пространство. Следователно, винаги помнете да носите ръкавици и избягвайте да докосвате повърхностите доколкото е възможно.

Веднъж щом сте на улицата, пригответе за вашето куче повод от 2,70 м. и ходете бавно, като позволите на вашето животно да има пространство. Има много неща, които вашето куче би искало да подуши, уверете се, че стои далеч от урината и изпражненията на другите кучета. Също така, дръжте внимателно повода, но добронамерено, така че вашия домашен любимец да не се изнерви и да започне да дърпа повода.

Кризата с COVID-19: куче и неговия собственик на разходка

По време на разходката, имайте предвид, че в някои страни само един човек може да излиза с кучето. Не забравяйте да приберете техните отпадъци в чист найлонов плик и разредете урината с оцет и вода, когато е възможно. Улиците точно сега не са най-подходящото място, и на всичко отгоре, можете да получите глоба.

Когато се приберете у дома след разходката, хвърлете ръкавиците, измийте старателно ръцете си със сапун и вода, и се уверете, че сте обезпаразитили краката на вашия домашен любимец. Това е много важно.

Как да си играете с вашия домашен любимец по време на кризата с COVID-19?

При една нормална ситуация, когато можем да излизаме свободно и когато няма ограничения, трябва също да играем с нашите домашни любимци у дома. Упражняването на спокойствие и засилването на връзката стопанин-домашен любимец е много важно, без значение от ситуацията.

Тренировки за развитие на обонянието на домашните любимци по време на кризата с COVID-19

Игрите чрез подушване са фундаментални за психическото здраве на вашето куче. Този вид игра засилва връзката между треньор и куче, окуражава себеконтрола, овладяването на гнева, безопасността и самочувствието.

Една от най-лесните игри е да създадете лабиринт вътре в дома. Поставете препятствия като например столове, маси, кутии, възглавници и играчки. Тогава по стратегически начин поставете вкусна храна за вашето куче и му подскажете къде да я търси. Първоначално, то може да не разбере много добре какво точно трябва да прави. Така че, окуражете ги да продължават напред и им покажете къде са наградите.

От друга страна, ако вашето куче е вече научено на този вид игра, можете да скриете неговите играчки или храна около цялата къща, вместо това. Като резултат, като им дадете командата „търси“, ще можете да ги държите в добро настроение.

Възползвайте се от времето за хранене, за да можете да играете. Опитвайте се да не им слагате прекалено много храна в една купичка. Например, вътре в кутия, слагайте парцали и стари дрехи, вестници, списания и т.н. Крийте парченцата храна вътре сред тези предмети. Това ще накара кучето да използва своето чувство на обоняние, за да разберете къде е храната му. Ако изведете кучето на разходка веднага след това упражнение, ще забележите, че на улицата ще се чувства много по-спокойно.

Тези видове игри са тези, които уморяват кучето най-много, повече дори от излизане на разходка, игра с топка или контакти с други кучета. В добавка, тъй като умората е умствена, а не физическа, ще помогнете на кучето да намали своите нива на стрес. Това също така ще помогне и за подобряване на тяхното настроение.

Игри, свързани с контакт

Момиче и куче си играят

Тъй като няма да можете да излизате навън много, една алтернатива е да играете с вашия домашен любимец контактни игри. Седнете на земята с вашия домашен любимец и се забавлявайте. Позволете да ви ближе и леко да хапе, така както биха правили с другите кучета. Обаче, ако усещате, че вашето куче не контролира своята сила по време на игра, продължете напред и опитайте някакъв друг вид игра.

Можете да ги накарате да гризат играчка с въже и да играете, като я дърпате далеч от тях. Знайте, че ще им хареса!

Работа върху спокойствието и доброто настроение

Ако обикновено позволявате на вашето куче да сяда на леглото или дивана, поканете го и легнете долу с него. Погалете вашето куче и просто се насладете на компанията му. Можете да направите същото и на земята.

Смисълът е да научите как прекарвате подобаващо времето си с нашите пухкави приятели и да се засили още повече връзката, която имаме с тях. Това е особено важно по време на кризата с коронавируса и неспокойствието. Надяваме се да сте в безопасност и да се погрижите за себе си и всички, които обичате. До следващия път!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tan, J., & Tan, A. D. J. In early January 2020, the World Health Organisation identified a new strain of virus sweeping across China, known as 2019 novel coronavirus (COVID-19). Here, I explain what you need to know about coronavirus.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.