Видове маски за защита срещу коронавируса

Изправени пред световното разпространение на коронавируса и пандемия, възникват съмнения във връзка с видовете маски, които можем да използваме, за да се защитим срещу COVID-19. Тъй като има много лъжлива информация в интернет, искаме да споделим препоръките на Световната здравна организация относно употребата на маските.
Видове маски за защита срещу коронавируса

Последна актуализация: 16 април, 2020

Щамът COVID -19 на коронавируса продължава пътя си на разпространение по света и Световната здравна организация вече го е категоризирала като пандемия. Това има влияние върху видовете маски за защита срещу коронавируса, които са на пазара и хората трябва да ги използват масово.

Това, което е сигурно, е това, че много фалшива информация се разпространява в интернет за тези средства. За съжаление, паниката на населението ги е накарала да бъдат разпродавани по магазините. По подобен начин, виждаме хора на улицата, носещи маски, но често ги използват неправилно.

От началото има препоръки относно вида маски, които хората трябва да използват. Същото е в сила и за това кой точно трябва да ги използва. По подобен начин, чувството за паника при околните е надминало разпространението на научната информация и в някои страни изработването на протоколи е отнело твърде много време.

В тази статия ще ви информираме за различните маски, които съществуват. Още повече, ще ви кажем и кой точно трябва да ги използва и какви са препоръките относно тяхната употреба.

Видове маски за защита срещу коронавируса

Знаем, че вирусът COVID -19 се разпространява по въздух, чрез капките, които заразените хора изпускат от устата и носа. Това е познато като трансмисия на аерозоли и е логично да се предположи, че носенето на маска може да бъде полезно.

Обаче, както за коронавируса, така и за другите пренасяни по подобен начин заболявания като грипа, не всяка маска има същия ефект. Тук, микроскопичният размер на вируса и частиците, които го пренасят, играят много важна роля.

Общо взето, има два вида маски: Хирургически маски и филтриращи маски. От този втори вид, има три различни модели, които се различават в зависимост от размера на техните филтри.

Да ги погледнем.

Хирургически маски, един от най-често срещаните маски за защита срещу коронавируса

Това е най-класическият вид маска и те дължат името си на тяхната употреба в операционните зали. Поради същата причина, тяхното предназначение не е да спре разпространяването на вируси, а по-скоро да предпази срещу разпръскването на течности. Хирурзите и медицинския персонал ги носят, за да не може кръвта от пациентите им да попадне върху техните лигавици, примерно.

Границата, която те създават, е физическа, но СЗО винаги са твърдяли, че те нямат ефект когато става въпрос за предотвратяване на заразата. Тяхната употреба срещу COVID-19 на обществени места е по-скоро като пласебо за потребителите, отколкото истинска предпазна мярка.

Маски за защита срещу коронавируса: Филтрираща маска

Тези средства са по-сложни от хирургическите маски. Те съдържат филтър в предната част, който не позволява на определени частици да преминават от тяхната външност към вътрешността им. Една рейтингова система определя това ниво, оценка, или всеки филтър:

 • Степен на защита 1: Познат технически като FFP1 или Р1, когато става въпрос за защитата срещу заразни аерозоли. Всъщност, тяхната цел е да филтрират инертни частици, като например тухлен прах в строителството.
 • Степен на защита 2: Маските FFP2 или Р
 • 2 са вид предпазна мярка, която филтрира до 92% от циркулиращите частици, позволявайки максимум 8% да преминават. СЗО препоръчват употребата на филтър или поне 95% срещу коронавируса. Следователно, тези маски са точно на границата на препоръките на организацията.
 • Степен на защита 3: Накрая, филтриращите маски FFP3 само позволяват 2% от циркулиращите частици да преминават през вътрешността им.
Маски за защита срещу коронавируса: хирургическа маска

Хирургическите маски не предотвратяват разпространението на коронавируса.

Кой трябва да използва маски по време на пандемията от коронавируса?

Не е достатъчно да знаете кои маски са ефективни за предотвратяването на COVID-19 и кои не са. Също така трябва да знаете кои ситуации оправдават тяхната употреба и кои не. Накратко, ако всеки излиза навън през цялото време с хирургически маски, това няма да бъде ефективно. Така че, имайте предвид следното относно това кой трябва да използва маски:

 • Хората, които пристигат от област с високо разпространение на вируса. Това дори е по-важно за хора, които проявяват симптоми, които са съвместими с коронавирус (треска, суха кашлица, умора и т.н). Тези хора трябва да носят маска за поне 14 дни, което е изчисления инкубационен период.
 • В здравните институции, както медицинските специалисти, посещаващи определените случаи, така и пациентите със симптоми, които не са в изолация, трябва да носят маски. Още повече, пациените, които очакват консултация в чакалните трябва също да носят маски.

Както обяснихме преди, тези хора трябва да използват видовете маски, които са ефективни, а не каквато и да било маска. С други думи, те трябва да използват маски FPP3 или ако няма налични от тях, тогава маски FFP2.

Освен употребата на маски, хората трябва да добавят и другите препоръчителни предпазни мерки. Те включват:

 • Редовно миене на ръце със сапун и вода.
 • Изолация или карантина, ако ситуацията го изисква.
 • Общата хигиена на предметите и повърхностите.

Помнете, че употребата на маски не е достатъчна.

Мъж с маска, чака на летището багажа си

Хората, които са пътували в области с високо разпространение на COVID-19, трябва да носят маски за 14 дни.

Последни препоръки за употребата на маски за предотвратяване на разпространението на коронавируса

Както сме обяснили, ако се нуждаете от маска, тогава трябва да изберете такава, която е със стандарти FFP2 или по-високи, според СЗО. Запомнете, че няма нужда всеки да носи маска. Хората, които пътуват в зони с голямо разпространение и тези, които се съмняват, че биха могли да са заразени, трябва да ги носят. Разбира се, здравните специалисти също трябва да ги носят.

Маската трябва правилно да покрива носа и устата. Когато става въпрос за свалянето на вашата маска, трябва да я махате от задната част. Ако хванете предната част на маската, тогава всичко, което сте направили, за да се защитите, ще бъде напразно. По същия начин, не трябва да докосвате маската докато я носите.

Ако вашата маска се намокри докато я използвате, тогава тя губи способността си за филтриране. Веднъж щом сте свършили с употребата на маската, трябва да я изхвърлите. Не трябва никога да използвате повторно филтрираща маска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
 • World Health Organization. “Novel Coronavirus (2019-nCoV) technical guidance.” (2020).
 • Mayo Montero, MªE, et al. “Prevención y control de la infección ante sujetos sospechosos de infección por el nuevo coronavirus MERS-CoV en Unidades militares.” Sanidad Militar 71.3 (2015): 196-200.
 • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.