Стоматологични грижи за деца с цепнато небце

Стоматологичните грижи са важна част от необходимото лечение на деца с цепнато небце. И така, какво трябва да знаете? Прочетете, за да научите всичко по темата!
Стоматологични грижи за деца с цепнато небце
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 28 октомври, 2022

Децата с цепнато небце се нуждаят от специални грижи за зъбите. Тази малформация в устата ги предразполага към някои промени, които с подходящо и навременно внимание могат да бъдат избегнати.

Цепката на устната или цепката на небцето са вродени дефекти с неизвестен произход, въпреки че могат да бъдат свързани с различни рискови фактори. Благодарение на контрола на бременността те обикновено могат да бъдат открити чрез ултразвуково сканиране преди раждането на детето, което помага да бъдете по-подготвени по време на раждането.

Липсата на приемственост в устната или небцето не само засяга външния вид на тези деца. Хранителните и говорните усложнения и проблемите със зъбите са други очевидни последици от това разстройство. Навременното му разрешаване подобрява качеството на живот на най-малките. И така, какво трябва да имате предвид, когато става въпрос за грижа за зъбите при деца с цепнато небце?

Какво е цепнато небце?

Цепната устна и цепнатината на небцето са две подобни аномалии, които възникват по време на бременността. В първия случай засяга тъканите на устните; във втория, засяга небцето. И двете обаче могат да се появят едновременно.

Когато бебето се развива в утробата на майката, костите и меките части на носа и устата не успяват да се слеят заедно, за да образуват небцето и горната устна. По този начин, тъй като те не се сливат правилно, в тези структури остава отвор или разделяне.

Това пространство е известно като цепнатина. Може да бъде с различни размери и да засяга различни тъкани:

 • Малка фисура, включваща само устната
 • Пукнатина обхващаща устната и стигаща до носа
 • Цепка на небцето – тя може да бъде предна (твърдо небце), задна (меко небце) или пълна (и двете области)

Тези дефекти от своя страна могат да се появят само от едната страна на устата (едностранни) или от двете (двустранни фисури). Така или иначе, наличието им предполага много проблеми в оралните функции на детето. Кърменето, храненето, говорът, слухът и формирането на зъбите са аспекти, които се променят.

Освен това, особено когато е засегната устната, цепнатината е много очевидна малформация, която засяга детето на естетическо ниво. По този начин често има последици върху социалните отношения на човек, самочувствието, самоувереността и върху цялото му качество на живот.

Бебе с цепнато небце
Навременната намеса при бебета с цепнато небце позволява подобряване на качеството им на живот в бъдеще.

Причините за цепнато небце

Конкретната причина за този тип малформация не е напълно известна. Има обаче редица генетични и екологични фактора, свързани с нея:

 • Генетично предразположение и семейно наследство
 • Консумация на определени лекарства или наркотици от родителите
 • Първа бременност
 • Излагане на токсини
 • Контакт с определени вируси

Проблеми със зъбите при деца с цепнато небце

Цепките на устните и цепнатините на небцето често са придружени от множество недостатъци за тези, които страдат от тях. От момента на раждането дефектите са очевидни. Следователно търсенето на навременни решения ще противодейства на последствията.

Кърменето е едно от първите усложнения, с които тези бебета и техните семейства трябва да се сблъскат. Невъзможността за затваряне на устните или връзката на небцето с ноздрите затруднява сученето и преглъщането на кърмата.

Храненето като цяло и проблемите с ушите са други неудобства, причинени от тази малформация. Терапиите и контролът в посочените срокове позволяват преодоляването на тези трудности.

В момента на започване на говоренето, произношението и артикулацията на няколко фонеми също са засегнати. Лечението и интервенциите преди този етап помагат за намаляване на последствията от тази малформация в устната комуникация.

Въпреки това, по отношение на зъбните проблеми, зъбите, които са най-близо до цепнатината, обикновено са най-засегнати. Генерират се и други последици като:

Лечение

Благодарение на технологичния напредък, диагностицирането на цепнатина на устната и цепнатина на небцето обикновено се извършва чрез акушерски ултразвукови сканирания преди раждането на детето. Това е голямо предимство за предварителното планиране на подхода към проблема.

Ако това не е възможно, диагнозата се поставя по време на раждането. Липсата на свързаност на тези структури може да бъде открита при физическо изследване на устата, носа и небцето. От момента на раждането интердисциплинарната грижа за детето започва да подобрява прогнозата за неговото състояние.

Терапевтичният екип обикновено се състои от педиатри, лицево-челюстни хирурзи, детски зъболекари, отоларинголози, логопеди, аудиолози и психолози. Ако случаят го налага, може да се включат и генетици и социални работници.

Лечението се разделя на два основни етапа. Единият е хирургическата фаза, която включва необходимите операции за затваряне на цепнатините. Другият съответства на всички останали лечения и терапии за възстановяване на различните функции на детето.

Хирургично лечение

Целта на операциите е да се затворят цепнатините. В зависимост от вида и степента на малформацията, операцията се извършва на няколко етапа или хирургични фази. Първата операция се извършва за отстраняване на цепната устна и се нарича “хейлопластика”.

Тази операция изисква обща анестезия в операционната зала. Обикновено се извършва преди първия рожден ден на бебето. Когато цепнатата устна се затвори, формата на горната устна и носа се подобряват и остава само малък белег.

Ако детето има и цепнато небце, ще е необходима втора операция, наречена “палатопластика”. Това обикновено се извършва на възраст между 12 и 18 месеца, преди детето да започне да говори.

Тази процедура затваря дефекта в небцето и получената комуникация на устата с ноздрите. Това подобрява способността на детето да се храни, тъй като предотвратява попадането на храна в носа.

Много пъти през живота на детето ще са необходими нови интервенции за ретуширане на тъканите. Тези процедури имат за цел да подобрят функциите или външния вид на пациента.

Други лечения

Оперативното лечение коригира голяма част от дефекта. Само тази интервенция обаче не е достатъчна за възстановяване на нормалните функции на устата. Ето защо тя трябва да бъде допълнена с участието на други дисциплини, специализирани в темата.

 • Грижи за децата: Въпреки че може да е трудно, децата с цепнатина на устната и небцето могат да бъдат кърмени. Това е най-препоръчителната форма на хранене. Медицинските сестри в детската градина трябва да придружават и обучават майката да храни бебето си правилно.
 • Временна протеза: Поставянето на временни протезни пластини временно затваря комуникацията между устата и носа до момента на операцията. Това позволява на детето да се храни без риск от преминаване на храна в ноздрите.
 • Стоматология и ортодонтия: Проследяването на развитието на челюстите и зъбния пробив е от съществено значение, за да се избегнат злополуки в устата. Използването на ортодонтски апарати помага за насочване на растежа на костите и преместване на неправилно позиционирани зъби.
 • Контрол на слуха: Ушните инфекции са много чести при тези деца. Редовните прегледи при аудиолог или отоларинголог са от съществено значение.
 • Логопедична терапия: Поради дефекта на устната или небцето, някои хора с това състояние изпитват затруднения при говора. Логопедичните упражнения и лечения помагат за разрешаването на тези усложнения.
 • Психология: Както за детето, така и за семейството му може да бъде много трудно да се приеме този вид видима малформация и лечението, което изисква. Психологическата подкрепа предоставя полезни инструменти за справяне с това състояние.

Стоматологични грижи при деца с цепнато небце

Децата с цепнатина на небцето трябва да започнат рано да се грижат за зъбите. Както бе споменато по-горе, формата, броят, размерът и позицията на зъбите най-вероятно ще бъдат засегнати. Освен това рискът от хипоплазия, кариес или проблеми с венците също е често срещан.

За това от съществено значение е намесата и подкрепата на обучен и квалифициран детски зъболекар. Освен това е необходимо активното участие на родителите или настойниците.

Стоматологични грижи от детски зъболекар при деца с цепнато небце

От момента на раждането на дете с цепнатина, подходът и лечението се осъществяват от мултидисциплинарен екип. Детският зъболекар е част от екипа от професионалисти и има много важна роля.

Той ще следи растежа на лицето, челюстта и никненето на зъбите на пациента. По този начин оралните усложнения, свързани с тази малформация, могат да бъдат открити навреме, за да се насрочат подходящи терапии.

Поставянето на протезни пластини за насърчаване на храненето е един от първите контакти на детския зъболекар с цепнатото дете. Впоследствие други възможни интервенции са както следва:

 • Превантивни лечения
 • Зъбни пломби
 • Екзодонтия
 • Поставяне на поддържащи пространството
 • Рехабилитация с протеза
 • Ортодонтско лечение

Зъболекарят трябва да поддържа комуникация с останалата част от екипа, особено с хирурзите, които отговарят за лицево-челюстната реконструкция. Той трябва също така да работи в координация с ортодонта, за да насърчи растежа на челюстите или повторното позициониране на неправилно подредени зъби.

Задачата на зъболекаря ще продължи през целия живот на детето, така че установяването на връзка, изградена на доверие, е от съществено значение. Детският зъболекар ще следва и придружава еволюцията на растежа на зъбите и челюстта до след юношеството.

Редовните стоматологични прегледи са част от стоматологичните грижи за деца с цепнатина на устната или небцето. Според нуждите на всеки етап, специалистът ще посочи периодичността на посещенията.

Стоматологични грижи при деца с цепнато небце
Детският зъболекар е част от мултидисциплинарния екип, който лекува цепнатини на устните или небцето при деца.

Стоматологични грижи за деца с цепнато небце в домашни условия

Родителите също играят много важна роля в грижата за устната кухина на тези деца. Тяхното придружаване и ангажираност с леченията, както и домашните практики за поддържане на здравето на устата са от основно значение.

Спазването на указанията на здравния екип и явяването на прегледи е един от най-важните аспекти. Търсенето на център, специализиран в този тип състояния, също може да помогне на родителите да намерят качествена услуга за децата си.

Там семействата могат да намерят няколко специалиста на едно и също място, което позволява координирана работа за осигуряване благосъстоянишето на пациента. Освен това е по-удобно за детегледачите и семейството.

Ако не можете да намерите този тип клиники, важно е да търсите отделно всяка от услугите, необходими за лечение. Освен всичко друго, необходимо е родителите да се грижат за поддържането на оптимална устна хигиена на децата си.

Детските зъболекари ще им покажат правилния начин да го направят. Също така ще бъде добра идея да използвате флуор, според препоръките на зъболекаря, и да се грижите за храненето, за да предотвратите заболявания в устата.

Търпението е ключова част от грижата за зъбите при деца с цепнато небце

Грижата за зъбите е особено важна при деца с цепнатини на устните или небцето. В допълнение към това, че трябва да се справят с последствията от празнината в устната или небцето, тези деца често страдат от други усложнения в устата.

Започването на ранно лечение от специализиран мултидисциплинарен екип е от ключово значение за постигане на по-добро здраве. Въпреки че процедурите изискват време, постоянство и много търпение, повечето от мъниците се повлияват успешно с малки или никакви последствия.

Промените може да не са незабавни, но възстановяването ще стане видимо след време. Бъдете търпеливи и силни! Струва си да бъдете постоянни и да съпътствате трансформацията в устата на вашето дете с отговорност и любов.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Villanueva, A., & Agripina, A. (2016). Factores de riesgo asociados a fisura labio palatina en recién nacidos en el hospital Belén de Trujillo 2006-2015.
 • Plasencia-Dueñas, E. A., Díaz-Vélez, C., & Dueñas-Roque, M. M. (2020). Factores asociados a la presencia de fisura labiopalatina en recién nacidos en un hospital peruano de tercer nivel de atención. Un estudio de casos y controles. Acta Médica Peruana37(3), 304-311.
 • Cabello Gómez, E. (2021). Alimentación en los niños con fisura labiopalatina. Estudio de 31 casos.
 • Dogan, E., Dogan, E. I., & Dogan, S. (2019). Interdisciplinary treatment approaches for cleft lip and palate patients to obtain esthetic and functional results. Journal of Dentistry and Oral Hygiene11(1), 1-5.
 • Gatti, G. L., Freda, N., Giacomina, A., Montemagni, M., & Sisti, A. (2017). Cleft lip and palate repair. Journal of craniofacial surgery28(8), 1918-1924.
 • Salas, M., Barrios, Z., Simancas, Y., Ablan, L., Ramírez, P., & Prato, R. (2015). Anomalías dentarias en niños con fisura labio palatina. Venezuela: Revista Odontológica De Los Andes10(2), 4-9.
 • Villagra, N. L., Layera, L. S., & Morales, F. C. (2017). Fisura labiopalatina bilateral y su abordaje odontológico multidisciplinario. Reporte de caso. Odontología sanmarquina20(2), 115-120.
 • Ford, M. A., EU, H. M. E. T., & Ps, R. A. C. (2010). Tratamiento de la fisura labio palatina. Revista medica clinica las condes21(1), 16-25.
 • Gamarra Esteban, P. (2021). Protocolo del paciente con fisura labio-palatina congénita.
 • Giusti-Barreto, J. C., Panchana-Moreira, G. M., García-Muñoz, T. L., & Zurita-Yong, G. E. (2018). Caries dental y maloclusiones en infantes con labio y/o paladar hendido. Polo del conocimiento3(9), 15-23.
 • García León, V. C. (2021). Prevalencia de Fisura labio palatina a nivel mundial: una revisión.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.