Лекарства, използвани за лечение на хемороиди

Лекарствата за хемороиди съдържат вазопротектори, противовъзпалителни вещества, аналгетици, анестетици, стягащи вещества и антисептици. Ще се спрем по-подробно на темата за лечението на хемороиди..
Лекарства, използвани за лечение на хемороиди
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 26 август, 2022

За лечение на хемороиди има лекарства, които се предписват както перорално (под формата на таблетки), така и ректално (в мехлеми или супозитории).

Хемороидите се причиняват от разширяване на хемороидните вени, разположени в ануса и долната част на ректума. Състоянието може да се появи вътре в ректума (вътрешни хемороиди) или около ануса (външни хемороиди).

Лечението на хемороиди почти винаги е неинвазивно

В около 80% от случаите хемороидите се лекуват само с лекарства, диета и хигиена. Това означава, че операция не е необходима. Хирургичната намеса е запазена за случайни случаи с особена болка или усложнения като тромб.

Медикаментите се използват за облекчаване на симптомите на хемороиди и подобряване на качеството на живот. Тези симптоми включват следното:

Наличните лекарства варират от вазопротективни, лечебни, овлажняващи, противовъзпалителни, анестетични и аналгетични разновидности. Те често се съчетават с лаксативи за омекотяване на изпражненията. Могат да бъдат предписани от общопрактикуващ лекар или специалист в областта (проктолог).

Лечение на хемороиди.
Болката в най-тежките моменти на хемороиди е интензивна и затруднява извършването на прости действия, като седене.

Лечение на хемороиди с хапчета

Лечението на хемороиди през устата обикновено съдържа флавоноиди или биофлавоноиди в състава си. Най-често използваните лекарства са диосмин и хесперидин.

Тези съединения предпазват кръвоносните съдове, тъй като действат върху капилярите (малките съдове), намалявайки тяхната чупливост и пропускливост. Те благоприятстват намаляването на венозната дилатация и намаляването на възпалението.

Препоръчителната доза е 1 таблетка на всеки 12 часа. Търговските марки включват Daflon®, Phlebodia®, Diosmin® и Circustat®.

Мехлеми за хемороиди

Мехлемите, като лечение на хемороиди, могат да се прилагат в аналната област 2 до 3 пъти на ден. При външни хемороиди приложението ще бъде върху повърхностната област на ануса с лек масаж. Докато при вътрешни хемороиди, внимателно поставете върха на канюлата в ануса и стиснете опаковката, за да може мехлемът да проникне.

Тези лекарства се продават без рецепта в аптеките. Те не лекуват хемороиди, но помагат за намаляване на дискомфорта.

Те обикновено съдържат ефедрин (който свива кръвоносните съдове), бензокаин (локален анестетик) и кортикостероиди. По този начин намаляват разширяването на хемороидалните вени, подобряват възпалението и действат като аналгетици. Имат и лечебен или овлажняващ ефект.

Някои търговски примери са Hemoal®, Ultraproct® и Doxiproct plus®.

Като мехлеми за хемороиди, също така е обичайно да съдържат ментол за тяхната рубефациентна функция, тъй като предизвиква зачервяване и последващо усещане за студ, което облекчава болката. Това е подобно на приготвянето на домашно приготвени мехлеми на основата на хамамелис.

От друга страна, маслото от черен дроб на треска, балсамът от Перу и веществата, съдържащи витамини А и D, се препоръчват като естествени лечебни средства.

Лечение на хемороиди със супозитории

Това лечение на хемороиди обикновено съдържа стероиди (противовъзпалителни) и локални анестетици (като цинхокаин). Освен това обикновено имат антисептично и стягащо действие.

По този начин, освен че намаляват признаците на възпаление и облекчават болката, спомагат за стимулиране на регенерацията и заздравяването на кожата. Най-често използваният е Ultraproct ®.

Други средства за лечение на хемороиди

Други често срещани противовъзпалителни аналгетици, които обикновено се ползват за решаване на проблема са диклофенак, парацетамол или кетопрофен. По същия начин често се свързва използването на лаксативи за подобряване на запека.

Предписването на антисептици за предотвратяване на инфекции, като хлорхексидин или хексетидин, също е често срещано. Понякога се предписват антибиотици, когато има подозрение за свързан инфекциозен процес.

Операцията за отстраняване на хемороиди е необходима, ако няма дългосрочно подобрение. Същото се случва и с тромбирани външни хемороиди, които ще изискват освобождаване на тромба чрез обикновен разрез.

Жена с хемороиди.
Тромбираните хемороиди произвеждат болезнена и подута бучка в аналната област.

Най-доброто лечение за хемороиди е превенцията

Хемороидите са свързани с постоянно напрежение при дефекация и запек. Те обаче са свързани и с други процеси, които повишават интраабдоминалното налягане (като повръщане, портална хипертония, цироза или бременност).

Когато се грижите за диетата си и спазвате определени препоръки, хемороидите изчезват от само себе си. Така че посещението при лекар е необходимо само ако симптомите продължават или се влошават.

Лечението е основно хигиенично и диетично. Трябва да се избягва прекомерното усилие по време на дефекация; трябва да отидете до тоалетната само когато почувствате естествено желание.

Диета, богата на фибри, плодове, зеленчуци, зърнени храни и бобови растения, благоприятства чревната перисталтика и усвояването на водата. Препоръчват се и седящи вани с топла вода. При хора с рискови фактори или фамилна анамнеза промените в диетата са важни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.