Стилът "bold" в декорацията: какво представлява и как можете да го приложите?

Какво знаете за стила "bold" в декорацията на дома? Научете повече днес и го приложете на практика!
Стилът "bold" в декорацията: какво представлява и как можете да го приложите?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 03 юли, 2023

Целта на декоративния стил “bold” е да създаде среда, в която контрастите преобладават по привлекателен начин. Това е техника, вдъхновена от природата и нейните извивки, които се проявяват в планините и горите.

Тези елементи са екстраполирани към интериорния дизайн на пространството чрез мебели, облицовки и тела, които имат меки извивки и допринасят за усещането за спокойствие и комфорт. Прилагането на подобен метод на декорация в дома или офиса означава и избор на елегантност.

Този стил на декор се счита за уютен, приятен и балансиран. В тази статия ще разгледаме по-отблизо тази естетика и как да я постигнем.

Стил “bold”: Силата на извивките за декориране

Стилът “bold” е тенденция в интериорното декориране, която изоставя правите линии в полза на използването на извивки в мебелите, стените и корнизите, за да направи пространствата по-привлекателни.

Популярността на кръглите орнаменти възникна при блокирането на COVID-19, когато хората бяха принудени да прекарват много време у дома. Това в някои случаи доведе до необходимостта стаите да бъдат по-комфортни, като същевременно акцентът на декора беше артистичен и модерен.

Смелата естетика предвижда малко количество мебели за една стая, но е прецизна в детайлите. Целта е текстурата и външният вид да допълват останалата част от декора.

Тенденцията се харесва и на философията на фън шуй. Както е обяснено от портала за енергийна ефективност и архитектура Ovacen, тази китайска философия работи върху хармонията на пространството, така че обитателите да възприемат положителна енергия в пространството. Този стил също се стреми да постигне това.

Извитите мебели са част от този стил на декориране.
Добавянето на извити мебели насърчава усещането за природа във вашия декор.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Три идеи за декориране на таваните на вашия дом

Как да започнете със стила “bold”

Има два основни начина да влезете в този вид декорация. Първият е всичко да става малко по малко, включвайки предмети като огледала, килими, възглавници или пуфове. Важно е всички елементи да имат извити или сферични мотиви.

Втората алтернатива е по-смела, тъй като отива направо към включването на мебели, проектирани в по-големи размери и това, без дискретност, свидетелства за въпросния стил. Няколко примера? Кръгли легла или дивани с ясно изразени извити подлакътници, широки седалки и – в някои случаи – широки облегалки.

Ключът е, че не се виждат прави линии. Точно обратното, ръбовете на диваните са змиевидни навсякъде.

Съвети за внедряване на стила “bold” в декора на дома

Тази естетика е един от съвременните популярни стилове за декориране на дома. Въпреки това, композицията под-стена-таван в домовете обикновено се основава на прави линии, което е обратното на това, което тази тенденция търси.

И така, как можете да нарушите общата линейност на една стая и да я трансформирате в криви? Ето как.

Арки, които свързват стаи

Този декор е идеален за симулиране на дълбочина и свързване на пространства с арки. Тази стратегия разграничава съседните стаи и ги прави по-привлекателни.

Преобразете вашите стени и корнизи

Благодарение на технологията и модерността на използваните в строителството материали е възможно да се оформят стени и корнизи с мазилка, текстил или ламперия. В случай на тавани, придаването на сводеста форма и подсилването им с осветление и боя допринася за илюзията за извивки.

Актуализирайте трапезарията

Откажете се от квадратни или правоъгълни маси, за да отстъпите място на трапезария с овални елементи; включва плота на масата и облегалката на столовете. Предложените тонове са нюд и бяло, в съчетание с естествено изглеждащ метал и дърво.

Изберете кръгли лампи

Меката светлина, идваща от кръгла лампа, се вписва в естетиката на стила. Лампите обикновено са доста семпли за този стил и има широка гама от модели, които отговарят на сферичните изисквания на стила. Поставете лампата върху странична маса, която също е извита за страхотен “смел” външен вид.

Стил bold в декорацията на дома
Можете да добавите извити лампи, за да насърчите винтидж стила, ако желаете.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: 6 съвета как да се справите с домашния декор с животински принт

Обособете дивана

Седалките с извита декорация имат двойна функционалност: от една страна, приканват към почивка; от друга страна, осигуряват усещането за защита благодарение на криволичещите извивки.

Въпреки че е възможно да включите пълен комплект мебели с извити линии във вашата всекидневна, достатъчно е да имате една единствена част, която да се откроява със своя размер и цвят. Изберете тези с дебели подлакътници и, ако желаете, с малко текстура.

Включете “смели” фигури

Семпла, но успешна тактика е да поставите някои скулптури или фигури на лица на рафтове, централни елементи или рафтове за книги, за да се възползвате от мекотата на чертите като ресурси с леки извивки.

Защо трябва да дадете шанс на стила “bold”

Този стил е тенденция в интериорния дизайн, която е на мода. Според списание Arquitectura y Diseño, криволичещите линии наистина са превзели всекидневните и спалните, за да ги изпълнят с баланс и декоративна хармония.

Заоблеността, предложена от стила,  прави помещенията да изглеждат по-големи, предава спокойствие и се придържа към модерността. И така, ще опитате ли този стил?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.