Три идеи за декориране на таваните на вашия дом

Вероятно ви предстои ремонт и се чудите дали да включите в бюджета и таваните на дома. В тази статия ще ви разкажем защо не трябва да спирате на декорирате таваните с оригиналност и креативност.
Три идеи за декориране на таваните на вашия дом

Написано от Facundo Martin Desimone

Последна актуализация: 01 юни, 2023

От известно време таваните, които преди бяха празни и забравени пространства в дома, се превърнаха в крайъгълен камък на изкуството на декорацията. Тези зони, които доминират във височините, заслужават да бъдат разкрасени с чар. Това не е само от естетически съображения, но и помага за психическото ни здраве. Ето защо ще ви кажем колко е важно да декорирате таваните на вашия дом и ще ви предложим най-добрите идеи.

Пространствата, които обитаваме и посещаваме, имат пряко влияние върху настроенията ни. Разбира се, като част от тези пространства, таваните заслужават признание.

Ниските тавани, например, благоприятстват изпълнението на рутинни задачи и стимулират концентрацията. Обратно, високите тавани мотивират творчеството.

Важността на включването на въпросните тавани във вашия домашен декор

Както споменахме по-рано, влиянието на таваните върху настроението е от първостепенно значение. Таван, който е боядисан в по-тъмни тонове от подовете на стаята, например, може да предизвика усещането, че ще падне.

На естетическо ниво, чрез прилагане на подходящите техники, таваните могат да се превърнат в главни герои на домовете ни, извеждайки ги на подиума на домашния дизайн. Друг интересен вариант обаче е да интегрирате таваните в декорацията на къщата си, като се стремите да постигнете хармоничен ефект със стените и мебелите.

Идеи за декориране на таваните на вашия дом

Оставянето на таваните бели или боядисването им в определен цвят винаги е добър декоративен вариант. Но най-авангардните и смели тенденции в света на дизайна ни изненадват със своята оригиналност.

идеи за декориране на тавани
Високите тавани се свързват с творчеството. Според психологията на пространствата те стимулират идеи.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и:Диванът Честър: Защо да го включите в декора си?

1. Скулптурни тавани

Обръщайки се към здравината и адаптивността на ламинирания гипсокартон, можете да играете с форми и релефи, за да разрушите идеята, че таванът винаги трябва да е равна повърхност.

Освен това към този тип таван могат да се добавят светлинни табла и фоново осветление. Което генерира визуално въздействие на по-голяма дълбочина на средата.

2. Греди, имитиращи дърво

Използването на греди, имитиращи дърво за декориране на таваните, може да създаде по-комфортна среда. Декорираните по този начин тавани, освен че спомагат разделянето на домашната среда, генерират оптическия ефект да бъдат по-ниски, отколкото са в действителност.

3. Декорирайте таваните си като подове…и обратното

Може би една от най-новаторските и авангардни идеи, когато става въпрос за декориране на тавани, е тенденцията, която включва декориране на подовете като тавани и таваните като подове.

Следвайки тази тенденция, може би вдъхновена от фрагменти от “Алиса в страната на чудесата”, можете да използвате керамични плочки или паркет. За да украсите тавана, за да посочим само няколко примера. Това ще създаде много по-оригинална и забавна стая.

идеи за декориране на тавани
Част от декорацията са и осветителните тела. Изборът на правилното осветление ще подчертае корнизите и покритията.

Декориране на тавани по екологичен начин

Може би най-иновативната – както и екологична – идея в изкуството за декориране на таваните на дома е тази, която избира изграждането на зелени покриви. Този метод предполага ползи като по-добра естетика, намаляване на замърсяването на въздуха и оптимизиране на качеството на живот на обитателите му. Това подчертава аржентинската журналистка Мария Лаура Перес Касар в нейна статия за списание Investigaciones Agropecuarias.

В същия ред на мисли, авторите на статията, публикувана в списанието Tecnología y Ciencias del Agua, уверяват, че прилагането на зелени тавани при декориране на домове, в допълнение към вече споменатите предимства, може да бъде решение на проблемите с наводненията в съответната държава.

Както можете да видите, проблемът надхвърля естетиката. Можем да имаме функционални и екологични тавани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Revista de Investigaciones Agropecuarias. Perez Casar, Laura. Techos verdes, una estrategia frente al cambio climático. Argentina 2017.
  • Tecnología y ciencias del agua, Vol. 10, Núm. 5.  Techos verdes para la gestión integral del agua: caso de estudio Chapinero, Colombia. Colombia 2019-2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.