Имитация на дърво: как да приложите тази техника на боядисване

Можете ли да постигнете ефект на имитация на дърво върху повърхности, които не са дървени или пък върху захабени такива? Научете как да направите това!
Имитация на дърво: как да приложите тази техника на боядисване

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 14 март, 2023

Получаването на повърхност, която да придобие вид на дърво, е възможно благодарение на проста техника на боядисване. Вече не е необходимо да купувате дървени предмети или орнаменти. Само с няколко специфични продукта и гумен инструмент можете да постигнете имитация на дърво.

Тази техника може да се прилага върху различни повърхности като врати, рамки и прозорци. Стига да не е върху порест материал, тази техника на рисуване ви дава визуален ефект, който ви кара да забравите оригиналното дърво. Ако разполагате с ограничен бюджет, открийте кратките и лесни стъпки, за да получите качествена имитация на дърво.

Каква е техниката на имитация на дърво?

Това е вид изкуствено покритие, което има за цел да имитира външния вид на естествено дърво. По този начин е възможно да се създаде впечатлението, че различни дърводелски и занаятчийски предмети, като врати, прозорци или мебели, са направени с този материал.

Използва се за трансформиране на различни повърхности с ефект на естествено дърво.

Използва се и за подчертаване на вече износено дърво. Това означава, че можете да възстановите текстурата и визуалния формат на обект, който вече е направен с този материал, но който е избледнял или износен по някакъв начин. Това може да се случи поради изтичане на времето или износване на цвета. И така, в обобщение, техниката на имитация на дърво се прилага както за нови елементи, така и за стари предмети, които трябва да бъдат реставрирани.

Характеристики на въпросната имитация на дърво

Централният продукт, който постига този ефект, е един вид лак или полиуретанов емайллак. Добре изпълнената работа трябва да възпроизвежда повърхности, които са визуално подобни на естественото дърво. Но, освен това, цветът трябва да прилича на влакната на този материал и трябва да се постигне гладка текстура.

В крайна сметка повърхността трябва да бъде равномерна, гладка, устойчива и гладка, без бучки или порьозности. От друга страна, трябва да се получи междинен или сатенен блясък, без много лъскав ефект или матов.

Стол, който се нуждае от ефект на имитация на дърво.
Мебелите могат да загубят своите цветови и визуални характеристики с течение на времето.

Къде може да се приложи и какви инструменти са ми необходими?

Ефектът на имитация на дърво може да се приложи върху различни материали, като метали, цимент, износено дърво или гипс. Важното е да не е порест.

Техниката работи при голямо разнообразие от елементи, които изграждат дома, както в структурата, така и в мебелите или декорацията. Врати, рамки, прозорци, метални отвори, шкафове и уреди са някои от възможните опции за трансформиране в цвят изкуствено дърво.

Материалите, които ще се използват, са много малко и лесно се набавят. Следователно, в допълнение към лекотата на приложение, това е и много икономична техника.

  • Специфичен лак или емайл. Основният елемент е дървесният ефект. Може да се постигне чрез комбиниране на различни нюанси, според личните предпочитания.
  • Четка. Препоръчително е да използвате четка или валяк за нанасяне на бои с дървесен ефект.
  • Инструмент за гумено щамповане. Предмет, предназначен да щампова чеповете и характерната текстура на дървото. Прекарва се върху повърхността след нанасяне на боята и се предлага във всеки магазин за ремонт на дома.
  • Влажен парцал. Това е необходимо за дезинфекция между различните слоеве.
  • Разредител. В края на работата е препоръчително да почистите четките и валяцате с този продукт.

Стъпки за изпълнение на техниката имитация на дърво

След като разполагате с всички необходими инструменти, е възможно да трансформирате повърхностите с техниката имитация на дърво. Това е проста задача, в която поредица от стъпки, прилагани внимателно и прецизно, могат да ви дадат страхотни резултати.

1. Подготовка на повърхността

Освен да осигурите правилните повърхности и материали за тази работа, важно е да проверите дали те са сухи и чисти.  При това почистване и подготовка трябва да наблегне на премахването на несъвършенства, прах, мазнини, мръсотия и стара боя.

След като всичко е подготвено, някои хора избират да нанесат слой маслен уплътнител или синтетичен уплътнител за дърво. В случай на метални повърхности, продуктът трябва да е антикорозионен. Ако е цимент или гипс, тогава ще ви трябва обикновен фиксатор за уплътнение.

Възстановяване на дърво.
Подготовката на материала е от съществено значение за крайния резултат.

2. Различни цветове

Най-общо дървесината, която имитираме с тази техника е бор, но чрез избор на комбинация от цветове могат да се постигнат и други нюанси. Смесват се два тона: един по-светъл, а другият по-тъмен. Най-често се използват кафяво, бежово, жълто, охра, зелено или кремаво.

3. Грунд

Препоръчително е да нанесете слой емайл, за да осигурите по-добра адхезия след това. Този слой се нарича грунд и се състои от еднородно покритие, което подготвя повърхността за горния слой.

4. Нанасяне на боята

Преди да отворите кутията, разклатете я за няколко секунди, за да се смеси добре продукта. Когато грундът изсъхне, нанесете нов слой, който покрива цялата повърхност равномерно и без бучки.

Ако има два цвята, нанесете първия слой с по-светлия нюанс. След като изсъхне, нанесете слоя с по-тъмен цвят с валяк или четка.

По този начин ще се създаде ефектът на жилките. Имайте предвид, че това е процес, подобен на техниката на остъкляване.

5. Използване на инструмента за декориране

Освен всички предишни елементи, които споменахме, основният инструмент на тази техника е инструментът за зърнообразуване. Преди боята да изсъхне, прекарайте този инструмент по повърхността с леки движения.

Важното е да генерирате ефекта на дървесните зърна.

Движете го леко нагоре и надолу и от време на време го завъртете, за да създадете възлите, които са толкова типични за този материал. Не прекалявайте с движението, тъй като може да изглежда много изкуствено. Използвайте влажна кърпа, за да избършете боята от зърното между слоевете.

Имитация на дърво и други подобни техники

Имитацията на дърво не е единственият вариант на тази техника. Тя може да се използва и за постигане на рустик ефект с бои от всякакъв цвят. Целта е да се създадат видими линии с различен интензитет, симулиращи различни визуални ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • CastilloMorales M. I, , ErdoizaSordo J. J. Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques [Internet]. 1995;1(2):9-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61700203
  • Tamarit Urias J. C, Borjade la Rosa A, FloresVelázquez R, , CoronaAmbríz A.  Vida útil de dos barnices para exteriores mediante intemperismo artificial en madera de aile, pino y encino. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2002;8(1):83-90. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62980110

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.