Как да изпълните живота си с положителна енергия

Как да изпълните живота си с положителна енергия

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

За да изпълните живота си с положителна енергия трябва да се научите да загърбвате миналото и да се фокусирате върху настоящето и бъдещето, тъй като можем да променим единствено тях. Всички преминаваме през добри и лоши периоди. Въпреки това лошите ни засягат по-дълбоко.

Ето защо трябва да се научите да откривате кое ви помага най-много, за да изпълните живота си с положителна енергия. Положителната енергия ще ви помогне във всяка една ситуация. Разбира се, няма да ви защити напълно от неприятните неща, но ще бъдете по-добре подготвени за следващия път, когато нещо се обърка.

Приемете, че не сте където искате да бъдете, но все пак е възможно да отидете там

Единият фактор, който ни кара да губим енергия е борбата кои сме ние и къде се намираме. Приемането, че не сте на мястото, на което бихте искали да бъдете или че не сте успели да постигнете целите си е трудно, особено ако сте положили немалко усилия за целта.

В действителност всички се оплакваме понякога. Но дали това наистина води до някаква позитивна промяна? За да привлечете положителната енергия, трябва да се научите да приемате моментите, в които не сте щастливи и да носите своите отговорности.

Смейте се

Смехът е безценен начин да се превърнете в по-позитивна личност – в по-добър човек. Важно е да можете да се надсмивате над себе си и на лошите неща, които ви се случват.

 • Правейки това, връзките ви ще се подобрят. Научете се да споделяте тези моменти с другите.
 • Но искаме да ви предупредим за нещо: не се забавлявайте на свой гръб, само за да се почувствате по-добре или за да накарате някой друг да се чувства зле.

Открийте какво искате и от какво имате нужда, за да изпълните живота си с положителна емоция

Следващата стъпка за изпълване на живота ви с положителна енергия е малко сложен, тъй като хората непрекъснато се променят. Освен това повечето от нас срещат затруднения с разбирането на очакванията си от живота, както и от какво в действителност имат нужда.

Но въпреки това можете да направите едно нещо – да обръщате внимание на нещата, които не искате или тези, които ви правят нещастни. Така ще имате по-добра представа за ценностите в живота ви и върху какво трябва да фокусирате енергията си.

Загърбете миналото

Негативната енергия е свързана с миналото, а позитивната – с настоящето и бъдещето. Много от нас преживяват отново и отново трагедиите от миналото и така не могат да продължат напред. Но ако просто приемете миналото и си позволите да живеете в настоящето, ще се радвате повече на утрешния ден.

Привличането на положителната енергия не означава, че трябва да забравите миналото или да го погребете По-скоро трябва да го приемете и да му благодарите за уроците, които ви е дало. След това продължете – с повече знания и зрелост.

Променете фокуса си

Ако наистина искате да изпълните живота си с положителна енергия, трябва да обърнете внимание на начина, по който виждате нещата. Не става въпрос да пренебрегвате лошите моменти и като слепец да вярвате в доброто.

Ако правите това ще си причините повече проблеми. Просто трябва да се научите да виждате нещата в перспектива и да разпознавате доброто дори в най-тежките ситуации.

Не сте се справили добре на работа и са ви уволнили? Вместо да си мислите, че сте имали лош късмет, запомнете, че в момента имате шанса да си намерите нещо по-добро.

Медитирайте и търсете спокойствие

Откриването на вътрешен и външен мир ще изпълни ума ви с блаженство. Вътрешният мир ще ви помогне да се приемете такива каквито сте, а вътрешният диалог ще ви изпълни с радост. Външният мир ще подобри връзките ви с хората около вас.

Това съвсем не означава, че трябва да медитирате непрекъснато или да станете заклет будист. Това съвсем не е необходимо. Просто трябва да разберете, че всичко, което правите си има своите последствия в живота.

Ако сте добър човек, който винаги прави добро, ще привлечете положителната енергия.

Позволете на емоциите си да излязат наяве

Научете се да показвате емоциите си, когато ги усещате. Не всичко е перфектно и е нормално понякога да сте изпълнени с отрицателна енергия, като тъга или гняв.

Важното е да се научите да ги показвате и освобождавате. След като негативните емоции ви напуснат, ще имате място за нови положителни такива. Опитайте различни варианти за целта докато откриете най-подходящият за вас:

 • Викайте силно
 • Удряйте възглавница
 • Плачете
 • Бягайте
 • Правете натоварващи упражнения

Мислете си за това, че емоциите са чиста енергия. Затова се възползвайте от тях, за да направите нещо положително, като да се погрижите за здравето си или да постигнете някоя нова цел. Ако сте от хората, които отдават прекалено много на всяка една емоция, с времето това ще се превърне в непосилно бреме за вас.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за справяне с емоционалната болка

Правете си изненади от време на време

Веднъж седмично или месечно отделяйте част от парите и времето си за нещо различно, нещо ново като:

 • Изкачване в планината
 • Разходка на плажа
 • Посещение на зоологическата градина
 • Среща с приятел, когото не сте виждали отдавна

Важното е да не сте планирали това; така то ще бъде нещо неочаквано, спонтанно и радостно. Сами ще видите, че така ще изпълните живота си с положителна енергия, без да полагате огромни усилия.

Дейностите на открито трябва да бъдат на първо място в списъка ви. Те успокояват ума и изпълват дробовете ви със свеж въздух. Ще видите, че скоро ще забравите за всичките си проблеми.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Boff, L. E. O. N. A. R. D. O. (2013). La importancia de la espiritualidad para la salud. Koinonia, 601, 1-3.
 • King, V. (2018). Good Vibes, Good Life: How Self-love is the Key to Unlocking Your Greatness. Hay House UK Limited.
 • Kelling, C., Pitaro, D., & Rantala, J. (2016, October). Good vibes: the impact of haptic patterns on stress levels. In Proceedings of the 20th International Academic Mindtrek Conference (pp. 130-136).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.