Тебеширената боя: какво представлява и начини за използване

Тебеширената боя се превърна в алтернатива за обновяване и предекориране на дома. В тази статия ще научите как да я използвате и как да извлечете максимума от нея.
Тебеширената боя: какво представлява и начини за използване

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 06 ноември, 2023

Тебеширената боя се превърна в истинска модна тенденция през последните години. Това се дължи, наред с други неща, на факта, че е много гъвкава и подходяща за различни повърхности, като придава специален завършек на стени, врати, столове и шкафове, наред с други предмети.

В допълнение, тя е икономична, екологична и лесна за нанасяне. Всеки може да работи с нея, без да е необходимо да е експерт по декорация или реставрация.

И обикновено не изисква допълнителна обработка. В тази статия ви казваме всичко, което трябва да знаете, за да извлечете максимума от вашата тебеширена боя. Прочетете следващите редове.

Какво представлява тебеширената боя?

Концепцията за тебеширена боя се отнася до готови цветове на базата на гипс (главно калциев сулфат). Името се дължи на факта, че след като изсъхне, можете да пишете върху нея, точно както бихте го направили върху черна дъска. Но това не е същото покритие при този тип повърхност.

Разбира се, освен гипс, към тебеширената боя се добавя вода (като разтворител), както и пигменти за постигане на различните цветове. Също така е възможно някои производители да включват акрили и други добавки, за да осигурят повече издръжливост или устойчивост.

Оцветителите на базата на гипс вече са били известни и прилагани от древни времена в стенописи и други живописни произведения. Въпреки това, според някои изследвания, самата тебеширена боя е въведена от британската художничка Ани Слоун през 90-те години. Целта е била да се осигури алтернатива за ремонт на традиционни мебели.

И това е една от най-забележителните й характеристики, както и причината, поради която е станала толкова модерна днес: придава на повърхностите специален завършек, донякъде селски и все пак мек, сякаш е античен предмет.

Освен това вариациите, които се откриват на пазара, обикновено се предлагат в пастелни или матови цветове, вариращи от старо розово до бледо тюркоазено, през много мека охра и широка цветова гама. Това ги прави специално подходящи за декорации в стил винтидж.

Винтидж стил в боядисването на мебели
Реставрацията на мебели е идеална техника за нанасяне на тебеширена боя .

Как да използвате тебеширената боя?

Тебеширената боя може да се нанася по няколко начина: с четка или валяк. Дори ако имате възможност да използвате компресор или спрей боя, това е друг добър вариант.

Има и такива, които боядисват с гъба или тампон за почистване, за да получат текстурирано покритие. Всичко зависи от големината и формата на повърхността, която ще се покрива или вида на обекта, както и от ефекта, който искате да постигнете.

Като цяло се препоръчва да следвате следните стъпки:

 • Повърхността трябва да е чиста, без прах и мазнини. За целта можете да използвате кърпа, напоена с вода и след това да подсушите много добре или да изчакате всички следи от влага да изчезнат.
 • Не винаги е необходимо да се изстъргва или премахва предишната боя. В случай, че е необходимо, може да се използва стоманена вата, шпатула или фина шкурка.
 • Нанася се първият слой. Възможно е първото нанасяне да не покрие всичко. Но зависи от това колко се абсорбира материалът и цвета, който е бил там преди това.
 • Освен това е необходимо да изчакате да изсъхне между 15 минути и половин час, преди да решите дали е необходим друг слой боя.
 • Ако са се образували бучки, може да се изшкури отново и да се избърше. Трябва ви търпение.
 • Ако желаете по-гладко покритие или ако боядисвате плат, например, можете да разредите боята, като добавите малко вода.
 • Повечето предпочитат матовия вид, но защитната вакса може да се нанесе с фина четка и след това да се излъска с мека кърпа.
 • Накрая трябва да почистите инструментите, да измиете четките и да премахнете всички капки боя, които може да са паднали на нежелани места.

Къде да нанесете тебеширена боя?

Тебеширената боя е интересна опция за различни проекти за декориране и ремоделиране, независимо дали в дома или бизнес помещение, като магазин за дрехи или кафене. Покритията с тебеширена боя са особено привлекателни за окото върху стени, мебели, врати или други предмети от почти всякакъв материал (дърво, камък, метал, пластмаса, керамика, стъкло).

Стени

С тебеширена боя можете да придадете специален щрих на една или повече стени в хола, кухнята, спалнята, дори на стълбището. Можете да използвате два цвята или дори само една ивица.

Въпреки това не се препоръчва за открито, тъй като дъждът може да доведе до разтичане, дори ако боята вече е изсъхнала. По същия начин не забравяйте да премахнете петната от влага, така че цветът да не е неравномерен.

Тебеширената боя за шкафове и чекмеджета

За да подновите стара мебел и да я направите да изглежда по-шик и антична, трябват само няколко слоя, като използвате шкурка, за да намалите несъвършенствата. Можете да боядисвате дървени мебели като шкафове, шкафове, чекмеджета, маси и др.

Столове

Може да се използва и за столове, от почти всякакъв материал. Но ако ще ги използвате в градината, препоръчваме ви да поставите допълнителен защитен слой, било то лак или вакса.

Врати

Врати, спални врати, врати за баня… всички те ще изглеждат по-добре с тебеширена боя. Разбира се, изберете нюанс, който пасва на вашите стени и мебели.

Сега, ако боядисвате външна метална врата, първо трябва да предприемете няколко стъпки:

 1. Отстранете дръжките и ключалките.
 2. Почистете добре.
 3. Нанесете слой матова боя против ръжда.
 4. Оставете да изсъхне поне 24 часа.
 5. Отстранете излишното с фина шкурка.

Тебеширената боя в кухнята

В кухнята има няколко възможности за тебеширена боя: стените или старите чекмеджета, например. За да я нанесете върху плочки, трябва да сте сигурни, че сте поставили предишен слой (грунд).

Тебеширената боя е доста популярна.
За боядисване на плочки с това вещество е необходимо предварително да се мине с грунд.

Подове

Възможно е да обновите циментови или дървени подове с тебеширена боя, без да харчите твърде много пари. Можете да използвате един цвят или шаблон, за да добавите мотиви с друг тон. И след това, слой лак за издръжливост.

Тебеширената боя за тъкани

С тебеширена боя, разредена във вода (10 супени лъжици на литър), можете да боядисвате тъкани, калъфки за възглавници за мебели за всекидневна или тениски. Най-добре е да се сушат на сянка и без да се мачкат.

Повторна употреба и рециклиране

Можете да ремонтирате стар велосипед, за да поставите растения в градината, буркани за кухнята или кошници, за да поставите плодове и зеленчуци, саксии във вътрешния двор и много други неща с малко тебеширена боя, въображение и желание.

Тебеширената боя за прозорци

Имате силна светлина в стаята или искате да се предпазите от любопитни погледи отвън? Нанесете тебеширена боя върху прозорците. Използва се дори върху стъкло, както можете да видите.

В училище

Има възможност да се възползвате от този ресурс, за да развиете креативността и въображението на децата, играейки и създавайки изкуство. В това отношение някои казват, че е безопасно средство, особено ако е естествено.

Предимства и недостатъци на тебеширената боя

Има редица предимства, които тебеширената боя предоставя за декориране. В този смисъл позволява постигането на определени художествени или декоративни ефекти, като ецване, патина, антично дърво.

За сметка на това се нанася много лесно, съхне бързо, покрива добре и не оставя лоша миризма. Обикновено не изисква предходни стъпки, като шкурене или грундиране.

Нейната адхезия обаче зависи от това колко пореста е повърхността за покриване. При някои пластмаси (твърд PVC) обикновено не дава добри резултати. Също така не е добра идея за екстериори или бани, тъй като не е устойчива на влага или продължително триене.

Друго нейно предимство е, че е екологично чиста. Обикновено не съдържа силни разтворители, освен ако производителят не е добавил някакъв допълнителен компонент за по-голяма адхезия.

Благодарение на това, когато приключите с използването й, само сапун и вода са достатъчни за почистване на инструментите, както и на кожата ви. По същия начин, в случай на грешка, е възможно да се измие и премахне.

Поради тези причини хората са я използвали за маркиране на животни по време на проучвания, тъй като не предизвиква отрицателна реакция. Това е и боя, която обикновено откривате в някои традиционни или стари сгради, защото има най-малко въздействие.

Освен това, както казахме в предишната точка, тебеширената боя не е токсична. Това четем в изследване, проведено в Индонезия, свързано с традиционните играчки, където го посочват като причина за използването на тази боя.

Предпазни мерки при използване на тебеширена боя

Въпреки всичко трябва да вземем някои предпазни мерки, за да избегнем проблеми или щети. За тази цел имайте предвид следните препоръки:

 • Почистете добре предметите преди нанасяне на боята.
 • Направете тест с малко боя, за да видите дали има прилепване към повърхността.
 • Оставете да изсъхне, преди да нанесете втори слой или защитен лак.
 • Покрийте повърхностите, които не искате да цапате, с хартия, плат или друг елемент.
 • Хората с кожни или респираторни реакции към тебешир или гипс трябва да носят ръкавици и маски.
 • Избягвайте контакт с лигавиците.
 • Проверете компонентите на боята, за да се уверите, че не съдържа добавен акрил.
 • Бъдете внимателни с децата. Въпреки че това е продукт, който те могат да използват, внимавайте да не поставят ръцете си в устата или очите си.

Декорирайте като професионалист

Ако някога сте влизали в магазин за дрехи или кафене и сте се чудили как успяват да имат толкова красив декор, с това винтидж усещане, вече знаете. Това е заради тебеширената боя.

И сега, когато знаете тайната, това е вашият шанс да се похвалите и да декорирате като експерт. Не забравяйте да изберете цветове, които са в хармония един с друг и с останалата част от декорацията. За останалото развихрете въображението си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aprishany Pratiwi, S., Zaini Alif, M. & Juju Rohaeni, A.  (2021). El diseño de los tres personajes de marionetas de Kolecer: Find Putra Bima, para niños de primaria. Jurnal ATRAT, vol. 9(3), pp 29-37.
 • Billinghurst, C. (2021). Professional upcycling in partnership with sustainability. In: Sung, K., Singh, J., Bridgens, B. (eds). State-of-the-Art Upcycling Research and Practice. Lecture Notes in Production Engineering. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-72640-9_21.
 • Castellanos Rodríguez, D. (2018). Desarrollo de metodologías analíticas basadas en espectrometría de masa y espectroscopía infrarroja para la identificación de aglutinantes orgánicos y sus productos de degradación en arte colonial. Universidad de Buenos Aires, Argentina.
 • De Villanueva, L. (2004). Evolución histórica de la construcción con yeso. Informes De La Construcción. 56(493), pp. 5–11. https://doi.org/10.3989/ic.2004.v56.i493.434
 • Gómez Romero, B. (2014). Aplicación de técnicas analíticas y espectroscópicas para el estudio de la influencia de colorantes orgánicos naturales en la degradación de matrices complejas. Caracterización de materiales en arte colonial y patrimonio arqueológico. Universidad de Buenos Aires, Argentina.
 • Pacheco, F. (1990), El arte de la pintura, Madrid, Cátedra.
 • Ruhtiani, M. (2021). Legal protection of traditional architectural design of Kampung Naga as traditional knowledge in Indonesia, UNTAG Law Review (ULREV), Volume 5(1), pp 54 – 64.
 • Vargas Aguinda, A. (2021). La Pintura Infantil como medio de expresión de emociones en los niños de inicial II de la escuela de Educación Básica Benjamín Franklin, de la ciudad de Riobamba, periodo 2021. Universidad Nacional de Chimborazo. Riobamba, Ecuador.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.