7 идеи за декориране на всекидневна с тъмни мебели

Тъмните мебели привличат ли вниманието ви? В тази статия ще ви кажем как да декорирате всекидневна с тъмни елементи и как да се възползвате максимално от тях.
7 идеи за декориране на всекидневна с тъмни мебели

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато декорираме всекидневна с тъмни мебели, трябва да бъдем доста внимателни. Добавянето на тези тонове е нещо актуално и е тенденция, тъй като внася елегантност.

Въпреки че мебелите в тъмни тонове са елементи, които могат да придадат индивидуалност и характер на пространствата, трябва да знаем как да изберем допълненията към декорацията, за да постигнем перфектния баланс, така че мястото да не изглежда претоварено. Докато в магазините можем да открием някои предложения, ето препоръки и от нас.

Характеристики и предимства на тъмните мебели

Тъмните мебели са свързани с класическа и трезва или минималистична и елегантна среда. Тази тенденция обаче се промени и можем да създадем топли и спокойни пространства, не непременно минималистични, с тъмни цветове.

Вярно е обаче, че тъмните мебели внасят елегантност. Всъщност те са една от ключовите точки в декорацията в скандинавски стил.

Едно от основните предимства на мебелите в тъмни тонове е, че не се цапат лесно. Поради тази причина те са идеални за домове с домашни любимци или малки деца. Въпреки това, ако домашните любимци са със светла козина, проблемът ще бъде по-забележим .

Друго предимство е, че издържат по-добре на времето, защото освен, че не се цапат, са изискани. Лесно се създава контраст с тях. Въпреки това, диваните от тъмен плат са склонни да губят цвета си, ако са изложени на силни източници на светлина, според ръководството за употреба и поддръжка на мебели.

Най-добрите идеи за декориране на всекидневна с тъмни мебели

Не се страхувайте да включите тъмна мебел в декорацията. Ключът към отличния резултат е да не заема голям процент спрямо останалите мебели.

Тъмни мебели
Черните мебели внасят елегантност в стаите. С тях лесно се създава авангарден контраст.

1. Възползвайте се от големите всекидневни

Тъмните мебели изглеждат страхотно в големи и светли пространства. Ако ги изберем за малки всекидневни, те ги правят още по-малки. Особено ако осветлението е недостатъчно.

Когато става въпрос за поставяне на тъмна мебел в малка всекидневна, препоръчително е тя да не е много голяма. Осветлението ще играе важна роля.

2. Поставете светли цветове на стените

Тъмните мебели вървят много добре, когато се смесват със светли цветове, както на стените, така и с другите елементи, които съставляват декора. Когато имате бели стени или стени в цвят слонова кост, тъмните мебели ще създадат отличен контраст.

Тъмните дървета, като дъб и орех, си акцентират по балансиран начин със светлите стени.

Въпреки това, ако част от къщата е със стена с наситен цвят като розово, зелено, синьо или жълто, тъмните мебели също могат да генерират контраст. Особено ако са сини или тъмнозелени.

3. Изберете светъл под

Ако искаме да имаме подове от ламинат и в същото време тъмни мебели, най-добре е да изберем под, който клони към светлите нюанси. Но също така е важно да изберете една и съща гама от студени или топли тонове.

В този смисъл е възможно да имате светлосиви подове и черни мебели например. Или дървени подове, които отиват към медените нюанси и тъмнокафяви мебели.

Със светлите подове от плочки тъмните мебели могат да създадат интересен контраст. Въпреки това, трябва да изберете нюансите според стила, който предпочитате. Ако искате винтидж или кич стил, можете да използвате нюанси на тъмносиньо. Ако, от друга страна, това е скандинавски стил, зеленото, синьото или сивото определят тенденцията.

В индустриалния стил тъмните мебели с метални елементи вършат страхотна работа.

4. Не пренебрегвайте осветлението, когато декорирате с тъмни мебели

Важно е да имате отлично осветление, което осигурява простор и топлина. В този смисъл е удобно да има тъмни мебели в дневни, които имат добра естествена светлина.

Когато избирате лампи, тези с топла светлина ще ви свършат работа. В случай, че имате настолни лампи, уверете се, че са в светли цветове

5. Възползвайте се от декоративните елементи, за да вдъхнете живот

Ако не искате да декорирате всекидневната с тъмни мебели и да получите скучен и мрачен ефект, най-добре е да изберете декор, който придава живот на стаята. Използвайте декоративни елементи, които внасят топлина и светлина със светли цветове.

Огледалата са полезни.

От друга страна, растенията винаги внасят баланс и живот, за да допълнят декорацията в хола. Те са идеални за постигане на атмосфера на релакс и спокойствие. Те смекчават въздействието на тъмните мебели и хармонизират помещението.

6. Щорите и завесите трябва да придават контраст

Какъвто и да е изборът на материи, дизайн или размери, когато избирате системата от щори, заложете на светлите цветове, бяло или слонова кост, които позволяват добро естествено осветление.

декориране на тъмни мебели
Завесите трябва да пропускат светлината, за да насърчат осветяването на тъмните мебели.

7. Купете подходящи възглавници за вашия тъмен диван

Нещо, което е много важно, когато имате тъмен диван в хола, е да изберете възглавници или тъкани, които го допълват добре. Пазете се от ефекта на монотонността.

Има безкрайно разнообразие от материи, от които да изберете, в зависимост от стила, който искате да постигнете. Както и в другите аспекти, които посочихме, ключът е да се генерират контрасти.

Осмелете се да експериментирате, когато декорирате хола си с тъмни мебели

Сега, след като вече имате нашите съвети за декориране на всекидневна с тъмни мебели, вероятно ще бъдете насърчени да купите такива за вашия дом. Въпреки че понякога може да изглежда като пестелива, обикновена мебел, не забравяйте, че има опции извън черното. Всъщност много ретро антични мебели са смели.

Не забравяйте, че в допълнение към спазването на основните насоки и принципи на интериорния дизайн, личният вкус и стил са важни. Осмелете се да експериментирате и опитайте. Ако смятате, че нямате много креативност, не се колебайте да проверите социалните медии или списания за вдъхновение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.