Синдромът на сварената жаба: в какво пропилявате енергията си

Помислете откровено дали не се е случвало и с вас…
Синдромът на сварената жаба: в какво пропилявате енергията си
Raquel Aldana

Написано и проверено от психологът Raquel Aldana.

Последна актуализация: 26 януари, 2023

Синдромът на сварената жаба се свързва с емоционалната умораТя възниква, когато откриете че сте заклещени в ситуация, от която мислите, че е невъзможно да избягате. Така продължавате да я приемате, докато накрая не се опарите.

Може да се каже, че бавно се движите в порочен кръг. Той ви разрушава умствено и емоционално, докато накрая не се почувствате абсолютно изморени.

Оливие Клерк, френски писател и философ, е използвал тази проста фраза в илюстративната история за “синдром на сварената жаба.” Нека да разгледаме по-задълбочено какво означава това и как можем да приложим поуките от него.

Синдром на сварената жаба: жабата, която пропилява енергията си

синдром на сварената жаба

Тази приказка се базира на съшествуващ физически закон. Той гласи, че “ако скоростта, с която температурата на водата се загрява е по-бавна от 2 градуса C на минута, жабата ще продължи да живее и ще умре, след като стане прекалено горещо. Ако скоростта е по-голяма, жабата ще скочи и ще избяга.”

Оливие Клерк обяснява, че ако сложите една жаба в тенджера с вода и започнете да я загрявате бавно, жабата просто настройва тялото си към температурата постепенно.

След като водата започне да ври, жабата няма да бъде в състояние да се настрои към високата температура и ще се опита да скочи.

Но за съжаление тя вече не може да избяга, защото е изхабила цялата си енергия за регулиране на температурата и няма сили да избяга.

Следователно жабата започва да ври докато умре. Тя няма да може да скочи, за да се спаси.

Това води до въпросите: какво е убило жаба? Врящата вода или неспособността й да реши кога е точният момент да скочи?

Ако сте я потопили в тенджера с вода 50°C, тя би скочила веднага, за да се спаси. Но докато привиква на постепенното увеличаване на температурата, никога не разбира, че може и че трябва да се измъкне.

Жена със сърце

Мълчаливото влошаване, което ни кара да се преструваме, че сме добре

Когато емоционалното влошаване е бавно, то остава незабелязано. Това оправдава нашата липса на реакция, защо не му се противопоставяме. Накрая се удушаваме в токсичен въздух, който бавно и сигурно ни е тровил във времето.

Когато промяната се случва достатъчно бавно, тя убягва от нашето съзнание. Поради това не може да предизвика някаква реакция или съпротивление.

В този смисъл съществуват романтични връзки, работни места, семейни ситуации, приятели и дори социални ситуации, в които не е необичайно да се видят жертви на синдрома на сварената жаба.

И когато зависимостта, гордостта, егоизмът, или исканията започват да се проявяват малко по малко, е трудно да се осъзнае колко вредно е да си на това място.

Всъщност, може дори да се чувствате добре, че партньорът ви има нужда от вас, че шефът ви се доверява и ви поверява определени задачи, или че доверен приятел постоянно се нуждае от вашата помощ.

С течение на времето тези искания бавно намаляват вашата реакция и времето за отговор. Това е изразходвало цялата ви енергия и способността да видите, че не сте в здрава връзка.

Жена върху клетка

Не забравяйте да скочите, когато трябва

Този мълчалив процес на адаптиране към дискомфорта ще ви разруши. Той бавно и много неусетно ще поеме контрол над живота ви. Това ви пречи да забелязвате и да се подготвите, за да реагирате по начин, който наистина отговаря на вашите нужди.

Ето защо е абсолютно необходимо да направите съзнателно усилие да държите очите си отворени и да знаете какво искате. Това е единственият начин, по който може да поемете контрол над това, което влошава здравия ви разум.

Единственият начин да се развиете, е да почувствате дискомфорт, макар и временно.

Защото много пъти на хората около вас не им харесва, когато решите да следвате и цените собствените си права. Те вече са свикнали да ви приспособяват към тях и за тях тази промяна в отношението е неудобна.

Не забравяйте, че понякога да кажете “Стига!” гарантира вашето благополучие. Така вие защитавате любовта към себе си, достойнството и интересите си.

Така че винаги си спомняйте за синдрома на сварената жаба и избягвайте да попадате в дълбокия кладенец на болката. Това би могло да бъде предотвратено, ако се усетите навреме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clerc, O. (2007). La rana que no sabía que estaba hervida… y otras lecciones de vida. Madrid: Maeva
  • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.
  • Smith, A., & Rodríguez Braun, C. (2004). La teoría de los sentimientos morales. El libro de bolsillo.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.