Синдромът на сварената жаба: в какво пропилявате енергията си

Помислете откровено дали не се е случвало и с вас…
Синдромът на сварената жаба: в какво пропилявате енергията си
Raquel Aldana

Написано и проверено от психологът Raquel Aldana.

Последна актуализация: 26 януари, 2023

Синдромът на сварената жаба се свързва с емоционалната умораТя възниква, когато откриете че сте заклещени в ситуация, от която мислите, че е невъзможно да избягате. Така продължавате да я приемате, докато накрая не се опарите.

Може да се каже, че бавно се движите в порочен кръг. Той ви разрушава умствено и емоционално, докато накрая не се почувствате абсолютно изморени.

Оливие Клерк, френски писател и философ, е използвал тази проста фраза в илюстративната история за “синдром на сварената жаба.” Нека да разгледаме по-задълбочено какво означава това и как можем да приложим поуките от него.

Синдром на сварената жаба: жабата, която пропилява енергията си

синдром на сварената жаба

Тази приказка се базира на съшествуващ физически закон. Той гласи, че “ако скоростта, с която температурата на водата се загрява е по-бавна от 2 градуса C на минута, жабата ще продължи да живее и ще умре, след като стане прекалено горещо. Ако скоростта е по-голяма, жабата ще скочи и ще избяга.”

Оливие Клерк обяснява, че ако сложите една жаба в тенджера с вода и започнете да я загрявате бавно, жабата просто настройва тялото си към температурата постепенно.

След като водата започне да ври, жабата няма да бъде в състояние да се настрои към високата температура и ще се опита да скочи.

Но за съжаление тя вече не може да избяга, защото е изхабила цялата си енергия за регулиране на температурата и няма сили да избяга.

Следователно жабата започва да ври докато умре. Тя няма да може да скочи, за да се спаси.

Това води до въпросите: какво е убило жаба? Врящата вода или неспособността й да реши кога е точният момент да скочи?

Ако сте я потопили в тенджера с вода 50°C, тя би скочила веднага, за да се спаси. Но докато привиква на постепенното увеличаване на температурата, никога не разбира, че може и че трябва да се измъкне.

Жена със сърце

Мълчаливото влошаване, което ни кара да се преструваме, че сме добре

Когато емоционалното влошаване е бавно, то остава незабелязано. Това оправдава нашата липса на реакция, защо не му се противопоставяме. Накрая се удушаваме в токсичен въздух, който бавно и сигурно ни е тровил във времето.

Когато промяната се случва достатъчно бавно, тя убягва от нашето съзнание. Поради това не може да предизвика някаква реакция или съпротивление.

В този смисъл съществуват романтични връзки, работни места, семейни ситуации, приятели и дори социални ситуации, в които не е необичайно да се видят жертви на синдрома на сварената жаба.

И когато зависимостта, гордостта, егоизмът, или исканията започват да се проявяват малко по малко, е трудно да се осъзнае колко вредно е да си на това място.

Всъщност, може дори да се чувствате добре, че партньорът ви има нужда от вас, че шефът ви се доверява и ви поверява определени задачи, или че доверен приятел постоянно се нуждае от вашата помощ.

С течение на времето тези искания бавно намаляват вашата реакция и времето за отговор. Това е изразходвало цялата ви енергия и способността да видите, че не сте в здрава връзка.

Жена върху клетка

Не забравяйте да скочите, когато трябва

Този мълчалив процес на адаптиране към дискомфорта ще ви разруши. Той бавно и много неусетно ще поеме контрол над живота ви. Това ви пречи да забелязвате и да се подготвите, за да реагирате по начин, който наистина отговаря на вашите нужди.

Ето защо е абсолютно необходимо да направите съзнателно усилие да държите очите си отворени и да знаете какво искате. Това е единственият начин, по който може да поемете контрол над това, което влошава здравия ви разум.

Единственият начин да се развиете, е да почувствате дискомфорт, макар и временно.

Защото много пъти на хората около вас не им харесва, когато решите да следвате и цените собствените си права. Те вече са свикнали да ви приспособяват към тях и за тях тази промяна в отношението е неудобна.

Не забравяйте, че понякога да кажете “Стига!” гарантира вашето благополучие. Така вие защитавате любовта към себе си, достойнството и интересите си.

Така че винаги си спомняйте за синдрома на сварената жаба и избягвайте да попадате в дълбокия кладенец на болката. Това би могло да бъде предотвратено, ако се усетите навреме.

Може да ви заинтересува ...
Подобрете психичното си здраве с тези 7 съвета
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Подобрете психичното си здраве с тези 7 съвета

Емоционалното и психичното ви състояние е също толкова важно, колкото и физическото - когато психиката ви рухва, тялото ви също започва да поддава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clerc, O. (2007). La rana que no sabía que estaba hervida… y otras lecciones de vida. Madrid: Maeva
  • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.
  • Smith, A., & Rodríguez Braun, C. (2004). La teoría de los sentimientos morales. El libro de bolsillo.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.