Понякога единственото, от което се нуждаете, е прегръдка, която да излекува душата ви

И в романтичните взаимоотношения често се случва да преживяваме моменти на съмнение, страх и безпокойство
Понякога единственото, от което се нуждаете, е прегръдка, която да излекува душата ви

Последна актуализация: 21 декември, 2018

Всички се нуждаем от прегръдки. Те облекчават бремето в ежедневието и помагат да се чувстваме обичани. Важно е не само да получаването, но и  даряването на  такива. Понякога всичко, от което се нуждаем, е прегръдка, която да излекува душата.

Прегръдките са начин да изразите привързаност, разбиране,  любов  и одобрение. Тя казва “всичко е наред” и “аз съм тук с теб” ( от което се нуждаем).

В продължение на няколко статии говорихме за нуждата отсамообичане, за самоуважението и способността да се борим за мечтите,  да избягваме негативните взаимоотношения.

Днес  ще се потопим в разговора за прегръдката – не само като израз на любов ( тела, влизащи в контакт, и приближаване на две сърца), а и като ценност. Става въпрос за откритостта и за прегръщане на нечия душа.

Прегръщате ли любимите хора всеки ден?

Прегръщайте, за да лекувате и да успокоявате страховете

Прегръдките са способни да разрешат проблеми, без да са необходими думи. Обзалагам се, че сте го преживявали вече – след конфликт  с децата или партньора.

Често изживяваме и периоди, възникнали от неразбирателства през целия ден,  оставящи след себе си думи, заредени с много напрежение. В определен момент мозъкът дори вече спира да мисли, но чувствата и емоциите продължават у нас.

Успокояване на страховете с прегръдка

Прегръдката може да отпусне напрежението, всякакво чувство на стрес и отчаяние. Изведнъж всичко се свързва в синхрон: телата, емоциите и грижите.

И в романтичните взаимоотношения  често се случва да преживяваме моменти на съмнение, страх и безпокойство.

 • Има моменти, когато взаимоотношенията се износват, всеки ден е точно като предния и по някакъв начин губим магията, която някога сме имали. Започват да възникват съмненията.
 • Питаме се дали партньорът все още ни обича, дали ще продължи да ни  иска и дали взаимоотношенията ще траят вечно.
 • Това е и времето, когато възниква необходимостта – връзката да се докаже. Понякога простото изричане на “всичко е наред” или “разбира се, че още те обичам, какви ги говориш” не е достатъчно. Не искате да чувате думи, а имате нужда от действия. Тогава няма нищо по-добро от дълга, тиха прегръдка.

Имайте предвид, че съществуват много начини за прегръщане. Когато получим прегръдка, трябва да почувстваме, че тя е истинска, автентична. Тогава страховете изчезват, единството във вселената се завръща и вътрешният мир се възцарява.

Всеки се нуждае от прегръдка

Най-хубавата прегръдка е онази, която получаваме, когато най-много имаме нужда от нея,

когато настина откриваме какво е важно в живота и сърцето ни.

 • Проведени са много улични експерименти, при които непознат раздава “безплатни прегръдки”. Това е позитивно преживяване, което предлага близост, но истинските прегръдки – лечебните прегръдки – са онези, които идват от хората, които обичаме.
 • Ако прегръдката ви свързва със света, това е защото тя идва от значим за вас човек. Помислете например как биха се чувствали децата, ако нямат постоянен физически контакт, като прегръдки при болка, за добро утро или лека нощ.
 • Прегръщането е начин да оценим личността, детето или възрастния човек, да му дадем крила. Тя им казва, че те са част от вас и вие ги виждате, обичате ги и ги обгръщате в прегръдка, защото те са част от душата ви.
 • Нищо на земята не може да донесе такова облекчение, каквото носи прегръдката, ако тя идва в точния момент и е искрена. Сърцето оживява, самочувствието се засилва и ви носи приятно усещане, благодарение на освободените ендорфини.

Ако те не идват да ви прегърнат… тогава вие ги прегърнете!

Децата се нуждаят от прегръдка

Понякога хората се оплакват, че децата или партньорите се държат “студено”,  сякаш не се нуждаят от тази демонстрация на привързаност (дори я отхвърлят).

Това е част от тяхната индивидуалност. Но само защото те не предлагат прегръдка, не означава, че нямат нужда от такава или че не я оценяват. Има хора, които трудно проявяват тази емоционална нужда;  не се осмеляват да прегърнат и не да искат.

 • След като децата станат на определена възраст,започват да възприемат прегръдките като знак на привързаност, връщащ ги към дните на ранното детство във време, когато се борят за независимост.
 • Не се тревожете, ако това стане факт: не се сърдете, не мислете, че обичта се е изпарила. Вярвате или – не, внезапната, потайна и силна прегръдка ще доведе усмивката на лицатаи ще предизвика изчервяване.

Всички се нуждаем от ежедневни прегръдки, за да закрепим връзката. Те напомнят: “Аз съм до теб и никога няма да спра да те обичам. Ти си най-доброто в моя живот.”


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness (2014). Cohen S, et al.
  journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614559284
 • Touch may alleviate existential fears for people with low self-esteem (2013). Mandy Tjew A Sin, Iris K. Schneider.
  psychologicalscience.org/news/releases/touch-may-alleviate-existential-fears-for-people-with-low-self-esteem.html
 •  A cuddle a day keeps the doctor away (2006). Waring B.
  nihrecord.nih.gov/newsletters/2006/02_24_2006/story03.htm


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.