Понякога единственото, от което се нуждаете, е прегръдка, която да излекува душата ви

21 Декември, 2018
И в романтичните взаимоотношения често се случва да преживяваме моменти на съмнение, страх и безпокойство

Всички се нуждаем от прегръдки. Те облекчават бремето в ежедневието и помагат да се чувстваме обичани. Важно е не само да получаването, но и  даряването на  такива. Понякога всичко, от което се нуждаем, е прегръдка, която да излекува душата.

Прегръдките са начин да изразите привързаност, разбиране, любов и одобрение. Тя казва “всичко е наред” и “аз съм тук с теб” ( от което се нуждаем).

В продължение на няколко статии говорихме за нуждата отсамообичане, за самоуважението и способността да се борим за мечтите,  да избягваме негативните взаимоотношения.

Днес  ще се потопим в разговора за прегръдката – не само като израз на любов ( тела, влизащи в контакт, и приближаване на две сърца), а и като ценност. Става въпрос за откритостта и за прегръщане на нечия душа.

Прегръщате ли любимите хора всеки ден?

Прочетете още: Удивителните ползи на целувките за здравето

Прегръщайте, за да лекувате и да успокоявате страховете

Прегръдките са способни да разрешат проблеми, без да са необходими думи. Обзалагам се, че сте го преживявали вече – след конфликт  с децата или партньора.

Често изживяваме и периоди, възникнали от неразбирателства през целия ден,  оставящи след себе си думи, заредени с много напрежение. В определен момент мозъкът дори вече спира да мисли, но чувствата и емоциите продължават у нас.

Успокояване на страховете с прегръдка

Прегръдката може да отпусне напрежението, всякакво чувство на стрес и отчаяние. Изведнъж всичко се свързва в синхрон: телата, емоциите и грижите.

И в романтичните взаимоотношения  често се случва да преживяваме моменти на съмнение, страх и безпокойство.

  • Има моменти, когато взаимоотношенията се износват, всеки ден е точно като предния и по някакъв начин губим магията, която някога сме имали. Започват да възникват съмненията.
  • Питаме се дали партньорът все още ни обича, дали ще продължи да ни  иска и дали взаимоотношенията ще траят вечно.
  • Това е и времето, когато възниква необходимостта – връзката да се докаже. Понякога простото изричане на “всичко е наред” или “разбира се, че още те обичам, какви ги говориш” не е достатъчно. Не искате да чувате думи, а имате нужда от действия. Тогава няма нищо по-добро от дълга, тиха прегръдка.

Имайте предвид, че съществуват много начини за прегръщане. Когато получим прегръдка, трябва да почувстваме, че тя е истинска, автентична. Тогава страховете изчезват, единството във вселената се завръща и вътрешният мир се възцарява.

Всеки се нуждае от прегръдка

Най-хубавата прегръдка е онази, която получаваме, когато най-много имаме нужда от нея,

когато настина откриваме какво е важно в живота и сърцето ни.

  • Проведени са много улични експерименти, при които непознат раздава “безплатни прегръдки”. Това е позитивно преживяване, което предлага близост, но истинските прегръдки – лечебните прегръдки – са онези, които идват от хората, които обичаме.
  • Ако прегръдката ви свързва със света, това е защото тя идва от значим за вас човек. Помислете например как биха се чувствали децата, ако нямат постоянен физически контакт, като прегръдки при болка, за добро утро или лека нощ.
  • Прегръщането е начин да оценим личността, детето или възрастния човек, да му дадем крила. Тя им казва, че те са част от вас и вие ги виждате, обичате ги и ги обгръщате в прегръдка, защото те са част от душата ви.
  • Нищо на земята не може да донесе такова облекчение, каквото носи прегръдката, ако тя идва в точния момент и е искрена. Сърцето оживява, самочувствието се засилва и ви носи приятно усещане, благодарение на освободените ендорфини.

Ако те не идват да ви прегърнат… тогава вие ги прегърнете!

Децата се нуждаят от прегръдка

Вижте още: Любов в залеза на живота: когато страстта се завърне в подходящото време

Понякога хората се оплакват, че децата или партньорите се държат “студено”,  сякаш не се нуждаят от тази демонстрация на привързаност (дори я отхвърлят).

Това е част от тяхната индивидуалност. Но само защото те не предлагат прегръдка, не означава, че нямат нужда от такава или че не я оценяват. Има хора, които трудно проявяват тази емоционална нужда;  не се осмеляват да прегърнат и не да искат.

  • След като децата станат на определена възраст,започват да възприемат прегръдките като знак на привързаност, връщащ ги към дните на ранното детство във време, когато се борят за независимост.
  • Не се тревожете, ако това стане факт: не се сърдете, не мислете, че обичта се е изпарила. Вярвате или – не, внезапната, потайна и силна прегръдка ще доведе усмивката на лицатаи ще предизвика изчервяване.

Всички се нуждаем от ежедневни прегръдки, за да закрепим връзката. Те напомнят: “Аз съм до теб и никога няма да спра да те обичам. Ти си най-доброто в моя живот.”