Да запазиш мълчание не означава просто да не говориш

Запазването на мълчание ще ви помогне да намерите причина да проговорите, да анализирате текущото си положение и себе си и да бъдете наясно с това, как ще реагирате. Мълчанието ще ви обогати. Ще му позволите ли да навлезе в живота ви?
Да запазиш мълчание не означава просто да не говориш

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Да запазите мълчание не означава просто да стоите тихо и да не говорите. Това привидно пасивно действие крие много зад себе си.

Липсата на думи не означава непременно, че са изчезнали. Понякога може да мислите, че ако запазите мълчание, ще прекъснете общуването. Въпреки това, в действителност ще изпратите много повече информация, отколкото очаквате.

Често прекарваме времето си, говорейки за неща, които нямат много смисъл.

Това обикновено води до едно: избягване от различни страхове и несигурности.

Запазването на мълчание ще ви накара да се почувствате сами

Какво означава да запазиш мълчание

Страхувате ли се от самотата? Запазването на мълчание е трудно, защото ще ви накара да се почувствате сами. Вероятно сте свикнали да сте заобиколени от шум и други хора.

Научени сте да се страхувате от това да нямате семейство, което да ви подкрепя, хора, които ви обичат и приятели, които желаят да бъдат с вас.

Ето защо дори мисълта за този прост факт –  да изчезнеш в тишината – може да доведе до постоянен дискомфорт.

С говоренето се разсейвате от това. Прекарвате време в приказки за нещата, които сте сътворили, за тези, които възнамерявате да извършите или бихте искали да направите. По този начин разговаряте с желанията и разочарованията.

Разкривате всичко чрез думите си и едва ли обмисляте да запазите мълчание.

Но ако го сторите, ще можете да обмислите ситуацията, в която се намирате и да погледнете дълбоко в душата си. А колкото привлекателна, толкова е и плашеща тази идея.

Запазване на мълчание

Не само ще намерите решение на проблемите си, но ще се научите да бъдете сами със себе си. Също така ще можете да се изправите срещу грешките, които сте извършили.

Показвайте само най-доброто от себе си

Страхът от самотата е това, което ви кара да говорите тогава, когато няма нужда, като по този начин се опитвате да показвате единствено най-доброто от себе си, щом сте в компанията на други хора.

За да направите това, трябва да с боравите с думи, тъй като тишината може само да накара другите да мислят, че имате някакъв проблем.

Можете да сложите маски на останалите. А понякога, можете да започнете дори да вярвате на собствените си лъжи.

Когато не си давате дори секунда за да обмислите добре всичко в главата си, това е ясен знак, че има нещо във вас самите, което вие не харесвате.

Не сте щастливи? Кои всъщност сте вие? Тези въпроси трябва да си карат да се усмихвате, оставяйки ясен отговор след себе си.

Мълчание

Все пак, вероятно не това е вашият случай.

Помните ли последният път, в който наистина сте са наслаждавали на изживените моменти?

Думите може и да ви помогнат да прикриете всичко, срещу което ви е страх да се изправите, но могат и да доведат до пристъпи на паника.

Наслаждавайте се на тишината

Може да сте се изненадвали, когато откриете, че говорите сами на себе си. Може би това се е случвало когато сте били у дома и никой друг не е бил наоколо.

Това е поведение, което не можете да контролирате. Освен това е и начин за избягване на ужасяващата тишина, която толкова много мразите.

Въпреки това си представете, че сте в тъмна, празна стая и няма как да се измъкнете от нея, докато не запазите пълно мълчание.

Отначало ще ви бъде трудно. Ще започнете да говорите на себе си, ще плачете, ще крещите… Но накрая просто ще се изморите.

Ще се научите да пазите мълчание, щом останете без думи и нямате никакъв друг избор, освен да се наслаждавате на тишината. Тогава ще откриете и:

  • Ще разберете за страха от това да останете сами, но ще осъзнаете също, че всъщност не сте сами. Преди всичко имате себе си!
  • Ще спрете да обвинявате другите за това, което се случва с вас и ще започнете да поемате отговорност за грешките в миналото.
  • Ще се запознаете както с добрите, така и с лошите си страни, и ще ги разберете.
  • Ще осъзнаете колко безполезно е да карате другите да бъдат като вас самите, превръщайки ги в нещо, което не са. Ще осъзнаете, че автентичността е по-важна от всичко останало.
Да запазиш мълчание и да се насладиш на тишината

Запазването на мълчание ще ви даде причина да говорите, да анализирате ситуацията и себе си, и да сте наясно с това как е редно да реагирате.

Много хора правят неща без да ги обмислят, тъй като не са свикнали с отсъствието на думи.

Тишината ви обогатява. Ще й позволите ли да навлезе в живота ви?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kraft, K. (1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. New York: SUNY Press.
  • Thibaut, S. K. (1996). Zen, la revolución interior. Buenos Aires: Troquel.
  • Suzuki, D. T. (2006). ¿Qué es el zen? Madrid: Losada.
  • Watts, A. (2003). El camino del zen. Barcelona: Edhasa.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.