Как да разпознаем и да се дистанцираме от токсичните приятелства

Научете се да ги разграничавате и се заобиколете с хора, които ви носят положителни емоции
Как да разпознаем и да се дистанцираме от токсичните приятелства

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хората по природа са социални същества и това обяснява защо имаме нужда от приятелства в живота ни.

Независимо дали изпитвате приятни мигове заедно, споделяте тайни или се наслаждавате на компанията на някого, приятелите дават усещането за емоционално равновесие, което другите хора понякога нямат.

Много хора могат да навлязат в живота ви, като ви въвлекат в токсични приятелства, които променят заобикалящата ви среда и емоциите. Те създават хаос, за който много пъти мислите, че е необясним.

Приятелствата влияят силно върху хората, а токсичните такива отнемат енергията по един или друг начин. Те ограничават това, което искате да направите, и създават негативни чувства като стрес, депресия и мъка.

Научете се да разпознавате, когато някой влияе негативно върху живота ви и се опитайте да се дистанцирате от него, за да останете емоционално балансирани. По-долу ще ви помогнем да идентифицирате тези лица.

1. Пасивно-агресивен вид токсични приятелства

пасивно-агресивен тип приятелства

Този тип хора никога не са доволни. Не са в състояние да се изразят директно, а по-скоро говорят косвено или намекват за нещата.

Те обикновено са спокойни и се държат странно, така че другите хора губят времето си, опитвайки се да разберат какво се случва.

Трябва да сте много внимателни с този тип хора. Те обикновено лесно стават раздразними, въпреки че не го показват.

Понякога техните лоши настроения се “натрупват” и накрая стават агресивни, което може да свърши зле.

2. Конкурентен тип токсични приятелства

Без значение какво правите, те искат да са по-добри от вас. Ако им кажете, че имате страхотно предложение за работа, те ще ви кажат, че имат нещо още по-добро. Ако им кажете, че нещо ви боли, ще ви отвърнат, че миналата нощ са изпитали по-силна или подобна болка.

Този тип хора само чакат момента, в който да се почувствате слаби и лабилни, така че те да могат да станат по-добри и да изпъкнат.

Те са свикнали да критикуват приятелите зад гърба им, особено тези, които са всичко, което те самите не са: хора, които са по-уверени от тях, пълни с живот и любов към другите хора.

3. Драматичен вид токсични приятелства

драматичен тип токсични приятелства

Едно нещо е да подкрепяте приятелите си в трудни моменти, и съвсем различно е винаги да се налага да им помагате в трагедии, които понякога са непоправими.

Тези приятели използват другите хора като терапевти, но почти никога не се оставят да им бъде помогнато. Те винаги изкарват наяве своите страхове и несигурност, но не са в състояние да приемат съвети и дори може да се подразнят от това.

Те не се интересуват, ако тяхната приятелка също преживява тежки времена. Защото тяхното положение винаги е по-лошо и по-важно.

Те могат да бъдат толкова настоятелни, че в крайна сметка да оставят другия човек изтощен, притеснен или стресиран. Това, което е по-лошо, че много от приятелите им дават мъдри съвети, но винаги намират едно “но”.

Горчив вид токсични приятелства

Тези хора винаги се оплакват, защото нищо не се случва както трябва. Те дори виждат лошата страна на нещата, когато всичко върви добре.

Техните оплаквания са постоянни. Затова в по-голямата част от времето те изглеждат, че са или наистина са ядосани.

Обикновено тези хора не са много уверени в себе си. Имат ниско самочувствие и се ядосват, когато видят другите хора щастливи.

Манипулаторите

матипулаторите и токсичния вид приятелства

Бъдете внимателни, ако сте твърде любезни!!! Манипулаторите обикновено се възползват от хора, които искат да избегнат конфронтация, или хора, които лесно приемат да направят услуга, и никога не казват не.

Те винаги искат това, което имате и затова се опитват да ви контролират с гняв или съжаление.

Завистниците

Внимавайте с този вид хора! Те никога няма да кажат нещо добро за другите. Те се ядосват, когато нещата вървят добре за другите, всеки път, когато се справят добре или просто имат късмет.

Те никога не признават успеха на другите и се опитват да създадат интриги и клюки, за да предизвикат пренебрежение към тях.

Тези хора са лицемери и мразят щастието на другите хора. Те ще се опитат да разпространят своята негативност винаги, когато е възможно.

Дистанцирайте се малко!

Имате ли някакви токсични приятелства? Ако това е така, може би трябва да започнете да промените начина, по който се отнасяте към това приятелство, или да се дистанцирате, така че повече да не оказват влияние върху живота ви.

Нещо толкова просто като да кажете “НЕ”, когато е необходимо, да създадете граници на доверие и отрязване на негативни разговори може да ви помогне да се предпазите от тяхната негативност.

Ако нищо от това не действа все пак и въпросният човек не се променя, просто го оставете и се опитайте да запълните времето си с хора, които носят добри неща в живота ви.

Спрете да комуникирате често с тези хора, кажете им, че сте заети или намерете извинение, така че да разберат, че не искате да сте около тях.

Както казваме тук … “Когато се дистанцирате от токсични хора, дори и вашето здраве ще се подобри”.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.