Обичайте себе си и ще бъдете обичани така, както ви се иска

Не търсете постоянно потвърждение за своите действие и мисли. Вие сте своя собствен съдия.
Обичайте себе си и ще бъдете обичани така, както ви се иска

Последна актуализация: 27 януари, 2019

Ако правите грешката да измервате стойността си по това колко сте обичани от другите, в голяма степен е възможно да се разочаровате.

Причината е, че ако сте преживяли фалшива любов или чувства, основани на болка и манипулации, ще повярвате, че не заслужавате да бъдете обичани.

Това са сложни и разрушителни ситуации в живота, за които никой от нас не е подготвен.

Всъщност е смешно, че учим децата си къде се намират световните столици, но не и как да се научат да се обичат.

 С други думи, не им показваме как да гледат на себе си като изключителни същества, които със сигурност заслужават повече, отколкото си мислят.

Ето защо в днешната статия ще разгледаме темата за любовта към себе си. Ще обърнем внимание на това как да се упражняваме да се обичаме и как да научим на тези стратегии и нашите деца.

Обичайте себе си, защото никой не заслужава повече вашето внимание, от самия вас

Обществото често ни учи, че това да обичаш себе си, е като нож с две остриета. Да обичаш отражението в огледалото понякога се разглежда като егоизъм.

Учат ни да сме благодарни, да позволим на хората да излязат през вратата преди нас, да помогнем на съсед, да даваме всичко за тези, които обичаме…

Вярно е, че всички това са благородни действия, които не трябва да спираме да правим всеки ден. Трябва и да се научим какво е цялостта, любовта към себе си и самочувствието.

Не измервайте стойността си по онова, което получавате от другите

Представете си дете, което е обект на подигравки и тормоз в училище. Сега си представете това дете, което стои само вкъщи. То не получава подходящото отношение и внимание от родителите си.

Сега си представете същото това дете като възрастен. Помислите за това какви усилия трябва да положи, за да постигне щастливи емоционални, зрели и обогатяващи взаимоотношения. Ако не успее да го направи, той вероятно ще заключи, че не заслужава да получава любов.

Обичайте себе си и ще бъдете обичани

Ако това ви се струва прекалено, имайте предвид, че много хора са имали подобни преживявания.

Вярно е, че травматичното детство не винаги прераства в негативни емоционални взаимоотношения. Въпреки това е фактор със значителна тежест върху качеството на бъдещите ни връзки. 

  • Не трябва да измерваме стойността си по това, което получаваме.
  • Обичайте се всеки ден по начина, по който заслужавате. Не чакайте другите да ви дадат това, което искате и не очаквайте да се почувствате обичани.
  • Не търсете постоянно потвърждение за своите действие и мисли. Вие сте своя собствен съдия. Така е – именно вие сте човекът, който да подкрепя и оценя всяко действие, което решите да извършите.
  • Ако детството и юношеството ви не са били толкова щастливи, опитайте да разделите миналото от настоящето. Вече знаете какво означава да пораснете без здравословна и стабилна любов, така че го оставете в миналото.
  • Излекувайте раните си, като се упражнявате всеки ден в това да се обичате. Поглезете се и се предпазвайте от нещата, които ви вредят. Тръгнете по нови пътища, които ви носят надежда всеки следващ ден да бъде по-добър.

Привлечете нещата, които заслужавате.

Заслужавате да сте обичани много повече от това, което другите ви дават

Понякога просто не се отказваме от хората. Въпреки, че не сме щастливи във връзката си, си казваме “Това е животът. Едва ли ще намеря нещо по-добро. Предпочитам го пред това да остана сам.”

  • Независимо дали го искаме или не, емоционалната стагнация ни кара да страдаме, а това подкопава самооценката ни.

За съжаление, ние свикваме с тази празнината, съжалението, презрението и дори с нещастието. Това е опасно, тъй като когато пораженческото мислене се настани в живота ни, можем да загубим всичко.

Заслужавате да сте обичани много повече.

Вие заслужавате да сте обичани, заслужавате много повече от това, което някои хора ви дават. Вярвате или не, има хора, които не знаят как да обичат и не разбират какво е реципрочност. И двете неща обаче са крайъгълните камъни на истинската любов.

Тези хора не се тревожат и не правят усилие да предизвикат усмивка, вместо сълзи.

  • Не трябва да ставате част от такива взаимоотношения. Любовта трябва да носи радост, а не мъка. Бъдете смели и оставете преживяната болка в миналото, така че да възвърнете отново целостта си.
  • Цялост означава да намерите връзката между това, което заслужавате, което чувствате, и което правите всеки ден в живота си. С други думи, това е балансът между главата, сърцето и действията ви.
  • Наистина се обичайте по начина, по който заслужавате, дори да се наложи да прекарате известно време сами. Тази възможност винаги е за предпочитане пред това да живеете с фалшиви хора, които ви нараняват. 

Вие сте чудесен човек, който заслужава най-доброто в живота. Борете се за него, борете се за себе си и за нещата и хората, които обичате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.